Κάλυψη των κενών στα σχολεία και πρόσληψη όλων των αναπληρωτών από Σεπτέμβρη

Κάλυψη των κενών στα σχολεία και πρόσληψη όλων των αναπληρωτών από Σεπτέμβρη
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας
Μέτρα για την κάλυψη των χιλιάδων αναγκών σε εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος, Γ. Δελής, σημειώνεται:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ούτε κατά την επόμενη σχολική χρονιά 2016 - 2017 θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, που θα καλύπτουν τα χιλιάδες κενά στα σχολεία της χώρας, συνεχίζοντας για 6η συνεχόμενη χρονιά την πολιτική των μηδενικών διορισμών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η χρόνια αδιοριστία στην Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και τις πολιτικές περιορισμού των εκπαιδευτικών αναγκών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα σχολεία. Χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες. Τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, περίπου 3.700 κενά συνολικά, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έμειναν ακάλυπτα. Τη σχολική χρονιά 2016 - 2017, αν λάβουμε υπόψη τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά που δεν καλύφθηκαν και τις συνταξιοδοτήσεις, θα ξεκινήσει με 27.000 κενά.
(...) Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν στόχο την επόμενη σχολική χρονιά, 2016 -2017, να υπάρξει δραστική περικοπή των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Προετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια σε καθεστώς ανασφάλειας. Η έλλειψη κρατικών κονδυλίων αλλά και η εξάντληση των κονδυλιών του ΕΣΠΑ επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός.
Τα βήματα της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν στον περιορισμό, ουσιαστικά στην απόλυση, των συμβασιούχων, έχουν προετοιμαστεί μεθοδικά. Γι' αυτό το λόγο ψήφισε τροπολογία για τα Τμήματα Ενταξης, με σκοπό τη δραστική μείωση των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης, έφερε την υπουργική απόφαση για τα Ολοήμερα, ψήφισε τροπολογία που αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων από 7 σε 14 για τη δημιουργία τμήματος, προχωρά σε περικοπές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, σε περικοπές των υπευθύνων στα Εργαστήρια σε Γυμνάσια και ΓΕΛ.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
  • Να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν τα 27.000 βεβαιωμένα κενά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όλοι οι αναπληρωτές που εργάστηκαν φέτος να επαναπροσληφθούν από την 1η Σεπτέμβρη και σε μία φάση. Οπως επίσης και με την απόλυση των αναπληρωτών μέσα στον Ιούνη, να εξασφαλίσει για όλους ένταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ολα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες) να διδάσκονται μόνο από τις αντίστοιχες ειδικότητες. Για την παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης. Να μη μείνει κανένα παιδί που κάνει αίτηση η οικογένειά του εκτός Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου. Να εγγράφουν όσα προνήπια κάνουν αίτηση στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Να επανέλθουν οι υπεύθυνοι στα εργαστήρια στα Γυμνάσια και τα Λύκεια».