Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ



Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
Της Κάλι Καρά

Ο θάνατος ενός Γερμανού 21 ετών ο οποίος πέθανε αφού είχε εργαστεί ως μαθητευόμενος, άυπνος επί 72 ώρες, στα γραφεία της «Μέριλ Λιντς» στο Λονδίνο, έφερε δυνατά στο προσκήνιο τη φάμπρικα της μαθητείας η οποία εξαπλώνεται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.


Δεκάδες αγωγές κατατέθηκαν στις ΗΠΑ για τις μη αμειβόμενες περιόδους εργασιακής μαθητείας, μια τάση που κερδίζει έδαφος και όχι τυχαία και στην Ευρώπη.

«Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας» έχει στήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμβάλει, όπως ισχυρίζεται, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ΕΕ πλασάρει μέτρα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγαλοεργοδοσίας, με το δόλωμα ότι σκέφτεται «για το καλό των νέων» στην προκειμένη περίπτωση.

Εμπειρία από τη «μαθητεία» έχουν οι χιλιάδες νέοι της κατάρτισης που σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης κάνουν τη «μετάβαση» από το θρανίο στη δουλειά, οι νέοι πτυχιούχοι που δουλεύουν τζάμπα για να δοκιμαστούν και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, τη στιγμή μάλιστα που το σύστημα στην κρίση του στέλνει στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους, που και επαγγελματική εμπειρία και άλλα προσόντα έχουν.

Απόδειξη αποτελούν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2011), σύμφωνα με τα οποία σε Γαλλία και Γερμανία ενάμισι εκατομμύριο άτομα μπαίνουν σε προγράμματα μαθητείας κάθε χρόνο. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του Φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Νεολαία, οι μισές από αυτές τις μαθητείες είναι άμισθες, ενώ το 45% αποδίδει μόλις τα άκρως απαραίτητα για τον καθημερινό βίο.

Η χώρα μας δεν θα έμενε πίσω. Με την «αναδιάρθρωση» της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πέτυχε τη «Μαθητεία για περισσότερους - σχολείο για λιγότερους».

Έφερε τις απαιτούμενες αλλαγές στο χάρτη των επαγγελματικών σχολών, διευρύνοντας τη «μαθητεία» και δίνοντας παράλληλα ώθηση για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και λειτουργία των δημόσιων σχολών με τα κριτήρια της «αγοράς».

Το νέο Επαγγελματικό Λύκειο να δίνει ένα πρόγραμμα αποσπασματικών γνώσεων σε ευθεία αντιστοιχία με τις δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο για εργατική δύναμη φθηνή και ευέλικτη.

Η επιλογή κλάδου από την Α' τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου και η τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις ως «μαθητεία» αναδεικνύουν το ναυάγιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης και την προσαρμογή του σχολείου στις επιδιώξεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στην πρώιμη εκμετάλλευση και την τζάμπα παιδική εργασία.

Η «μαθητεία», που είναι το ψευδώνυμο της τζάμπα εργασίας, δεν συνιστά λύση στην ανεργία, δεν ικανοποιεί το δικαίωμα για εργασία με δικαιώματα.

Η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων δεν θα έρθει από «κόλπα», όπως η «μαθητεία», ούτε από τα στρογγυλά τραπέζια και τις λυκοσυμμαχίες εκείνων που στέλνουν τους νέους, τους εργαζόμενους στις λίστες της ανεργίας, που έφτιαξαν την επαγγελματική μισοκατάρτιση για να αντλούν διαρκώς νέους χωρίς δικαιώματα, που αρνούνται να εντάξουν την πρακτική άσκηση στις σπουδές, που αφήνουν χρόνια τώρα τα νέα παιδιά έρμαια των εργοδοτών.

Η λαϊκή οικογένεια, η νεολαία, οι μαθητές πρέπει να διεκδικήσουν εδώ και τώρα το 12χρονο ενιαίο δημόσιο, δωρεάν και υποχρεωτικό σχολείο και τις δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά από αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, η επαγγελματική ειδίκευση είναι η φυσική και αναγκαία συνέχειά του.

Το δικαίωμα στη δουλειά, τη δουλειά με δικαιώματα, την κατέκτησε το λαϊκό κίνημα στους δρόμους, με θυσίες, με αγώνες, στην ταξική πάλη. Στις συμμαχίες των καπιταλιστών οι νέοι και όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιτάξουν τον ενωμένο αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα με βάση τα κοινά συμφέροντά τους κόντρα στο κεφάλαιο, την εξουσία του, την ΕΕ.



ΝΕΟΛΑΙΑ/ΠΑΙΔΕΙΑ
Τρίτη 12/11/2013 - 15:45
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΕ»
ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: «Μαθητεύουν οι νέοι» στην τζάμπα εργασία

Να καταδικάσουν το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους», που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά η κυβέρνηση, καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τα σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, τους Συλλόγους Διδασκόντων των ΕΠΑΛ και τις ΕΛΜΕ.

Όπως φαίνεται, από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους» που απευθύνεται σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ή χρονιάτικης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δεν θα παίρνουν μισθό, αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος». Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευόμενους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: «Οι νέοι σήμερα έχουν ανάγκη από σταθερή και μόνιμη δουλειά, με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και διακοπές, με μισθούς που να τους επιτρέπουν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια. Δεν έχουν ανάγκη τη δουλειά με το κομμάτι, για λίγους μήνες και για λίγα ψίχουλα και μετά την επιστροφή στον Καιάδα της ανεργίας!

Το πρόγραμμα αυτό, συνολικά ο θεσμός της μαθητείας συνδέεται με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς τον κατώτερο μισθό, για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μάλιστα, ήδη, μεγάλες πολυεθνικές έχουν διατυπώσει αίτημα για μείωση του βασικού μισθού (καταρχήν) των νέων ακόμα και στα 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει "νέο μισθολόγιο" στο Δημόσιο, νέα μείωση των μισθών, χτύπημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και στα σχολεία και στον κλάδο των εκπαιδευτικών (προσλήψεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ, μέσω ΕΣΠΑ, με μπλοκάκι κλπ…).

Η εμπλοκή και των σχολείων σε τέτοιους είδους προγράμματα πρέπει να σημάνει συναγερμό! Θέλουν τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν σαν μεσάζοντες για να βρίσκουν οι επιχειρήσεις τζάμπα εργατικό δυναμικό! Να υποβαθμίσουν την όποια τεχνική εκπαίδευση στο επίπεδο της κατάρτισης, στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά. Το σχολείο αυτό ούτε την ανεργία μπορεί να αντιμετωπίσει, ούτε τεχνική εκπαίδευση θα προσφέρει. Δε θα υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εκπαιδευτικούς, τα τμήματα θα ανοίγουν και θα κλείνουν σε ένα βράδυ, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους. Δουλειά σταθερή και μόνιμη, με δικαιώματα. Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στους μισθούς των 300 ευρώ. Να υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες».




ΝΕΟΛΑΙΑ/ΠΑΙΔΕΙΑ
Σάββατο 16/11/2013 - 10:23
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ»
Προωθούν τη μαθητεία με μοχλό τις επιχειρήσεις
Σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε η πολυεθνική "Nestle"
Facebook logo Twitter logo Google+ logo Print HTML logo Print Mail logo Print PDF logo
Τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας δεν απαντούν στις ανάγκες των νέωνΤα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας δεν απαντούν στις ανάγκες των νέων
Από την Αθήνα ανακοίνωσε την Παρασκευή η ευρωπαϊκή πολυεθνική «NΕSTLE» την έναρξη πρωτοβουλίας με τίτλο «Η "NΕSTLE" χρειάζεται τη νεολαία», στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκε σχέδιο για 20.000 θέσεις (οι 500 περίπου αφορούν την Ελλάδα) για εργασία, μαθητεία και πρακτική άσκηση για νέους έως 30 ετών, στις επιχειρήσεις της «NESTLE» σε όλη την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση των παραπάνω ήρθε λίγες μέρες μετά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανεργία των νέων και συνδέονται με τα σχετικά προγράμματα της λυκοσυμμαχίας για την ανακύκλωση της ανεργίας, την εκτόνωση της δυσαρέσκειας και την παραπέρα εξυπηρέτηση των μεγάλων ομίλων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της «NESTLE» αποτελεί μέρος της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις θέσεις μαθητείας» που υλοποιεί η Κομισιόν από τον Ιούλη.

Στα πλαίσια της χτεσινής εκδήλωσης χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, ενώ μίλησαν η Επίτροπος Εκπαίδευσης της ΕΕ, Α. Βασιλείου και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

«Η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Δράσης "Εγγύηση για την Νεολαία" θα είναι από τους κεντρικούς άξονες των παρεμβάσεών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας» σημείωσε ο Γ. Βρούτσης. Χαρακτήρισε ακόμα την πρωτοβουλία της πολυεθνικής «δείγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και επιχείρησε να την εμφανίσει ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, να τη συνδέσει με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που θα δώσουν υποτίθεται λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. «Οι θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται ούτε με νομοθετήματα, ούτε με υπουργικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση της ανεργίας επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει έκρηξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Μαθητεία», αξιοποιώντας την τεράστια ανεργία των νέων, επιδιώκει να διευρύνει τη μαθητεία, δηλαδή τη φθηνή και χωρίς δικαιώματα δουλειά για τους νέους, να δρομολογήσει αλλαγές στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των χωρών στα πρότυπα της «μάθησης στο χώρο εργασίας», αλλά και να αναβαθμίσει το ρόλο των ίδιων των επιχειρήσεων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων μαθητείας.

Στα πλαίσια της προώθησης της μαθητείας εντάσσεται και η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιχειρήσεων με κριτήριο τη δημιουργία θέσεων μαθητείας και πρακτικής άσκησης. Μάλιστα και στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, θέτοντας σε εφαρμογή πιλοτικό σχήμα δανειοδότησης επιχειρήσεων στους κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Κριτήριο για τη χρηματοδότηση θα είναι η προσφορά επαγγελματικής εκπαίδευσης σε νέους ή η συνεργασία των επιχειρήσεων με επαγγελματικές σχολές ώστε να απασχολούν σπουδαστές