για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπ. Παιδείας (16/6/2016)

 
 Για την απόσυρση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν τον περιορισμό του διδακτικού προγράμματος στο Γυμνάσιο και την περικοπή των ωρών διδασκαλίας σε συγκεκριμένα μαθήματα: Το Υπουργείο ξεκαθάρισε ότι είναι κυβερνητική απόφαση η μείωση του διδακτικού ωραρίου και η περικοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων της Οικ. Οικονομίας, Βιολογίας και Γεωγραφίας. δεν έδωσε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο επιλογής των μαθημάτων αλλά αναφέρθηκε ότι στόχος του υπουργείου είναι περαιτέρω μείωση ωρών, καθώς θεωρεί ότι το Γυμνάσιο πρέπει να έχει 28-30 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως.
Δεν απάντησε ότι με τις νέες αλλαγές δημιουργούνται προβλήματα με την απώλεια των οργανικών θέσεων στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τεχνητά πλεονάσματα, κινητικότητα εκπαιδευτικών και απολύσεις αναπληρωτών αλλά και εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα. Για την μείωση ωρών μαθημάτων στο Γυμνάσιο, δεν έδωσε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο επιλογής των μαθημάτων αλλά αναφέρθηκε ότι στόχος του υπουργείου είναι περαιτέρω μείωση ωρών, καθώς θεωρεί ότι το Γυμνάσιο πρέπει να έχει 28-30 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως.
 Με άλλα λόγια «να δεις τι σου έτοιμάζω  για μετά….»
  • Για την εγκύκλιο που στάλθηκε στα ΕΠΑΛ και ορίζει τελικό διαμορφωτή τον περιφερειακό και έχει οδηγία τον «εξορθολογισμό» και την κατάργηση τομέων: Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν ολιγομελή στα αστικά κέντρα και μια ανοχή στα δυσπρόσιτα. Έδωσε στοιχεία ότι το 36% των τμημάτων ήταν ολιγομελή την περσινή χρονιά και 18% των μαθητών διέκοψαν την φοίτησή τους. (Αν λάβουμε υπόψη μας ότι φημολογείται η αλλαγή του ορισμού του ελάχιστου αριθμού μαθητών σε 14, καταλαβαίνουμε όλοι τι θα γίνει, ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΘΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ).
  • Δεν δεσμεύτηκε για μόνιμους διορισμούς και αριθμό αναπληρωτών για την σχολική χρονιά 2016-17. Μάλιστα, δεχθήκαμε και «μαθήματα» συνδικαλιστικά καθώς η απόλυση των χιλιάδων αναπληρωτών που δεν θα δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο σαν αποτέλεσμα των τεχνητών πλεονασμάτων που δημιουργεί το Υπουργείο δεν θεωρούνται απολύσεις αλλά μη ανανέωση σύμβασης.
  • Η έπαρση του γραμματέα του Υπουργείου τεράστια και μάλιστα μας ενημέρωσε ότι ο κλάδος στηρίζει τις επιλογές του υπουργείου…. Αλλιώς θα έπρεπε να είχαμε 5000 εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα. (Βέβαια οι απολύσεις αναπληρωτών δεν ενοχλούν μόνο το υπουργείο αλλά και τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, των ΣΥΝΕΚ οι οποίοι και οι τρεις σύσσωμοι επιμένουν ότι δεν είναι απολύσεις αλλά μη ανανεώσεις συμβάσεων). Συμπέρασμα: ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.
  • Δεν μας έδωσε οριστική απάντηση για το ζήτημα της περικοπής του τελευταίου μισθού των αναπληρωτών (λόγω επανακατάταξης σε νέα κλιμάκια). Το ψάχνουν…. Είπε ότι θα λυθεί το ζήτημα των καθηγητών Ιταλικής γλώσσας και θα διδαχθούν τα Ιταλικά μόνο στα σχολεία που υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές Ιταλικών. Είπε ότι θα δούνε το ζήτημα της καταβολής αποζημίωσης για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς στις εξετάσεις εισαγωγής για τα Μουσικά σχολεία.
  • Είπε ότι θα διορθωθεί η προηγούμενη απόφαση – εγκύκλιος που στάλθηκε στα ΠΥΣΔΕ και θα προστεθεί το ζήτημα της εκτίμησης των ΠΥΣΔΕ στο ζήτημα των κενών και των πλεονασμάτων. Βέβαια προκύπτουν και άλλα ζητήματα με τους υπεράριθμους… κτλ καλό θα είναι να υπάρξει μια ενημέρωση από κάποιο αιρετό μας.
  • Θα γίνει λελογισμένη διεύρυνση αναθέσεων και μάλιστα υπάρχει πρόθεση να δοθεί και 3η ανάθεση, η οποία δεν θα δίνεται από το σύλλογο αλλά από τον διευθυντή εκπαίδευσης για το «καλό» μας. Άρα μετά την ιδέα της τηλεδιάσκεψης, έρχεται η αρχή «με λένε λόλα και τα κάνω όλα» ώστε να καλυφθούν τα κενά και σε νησιά, βουνά και ραχούλες….
        
                                                                                                                             17/6/2016
  K. Kούστας