Όλοι στη Γενική Συνέλευση

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του σωματείου…..
Να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε συλλογικά για την οργάνωση την πάλη μας!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προετοιμάζεται πυρετωδώς για νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων! Προετοιμάζει μεγάλη μείωση ή και κατάργηση του αφορολόγητου, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέα μέτρα και μόνιμο κόφτη και μετά το 2019.
Τέρμα πια με την κοροϊδία της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και της «δίκαιης ανάπτυξης»!
Τέρμα πια με την αναμονή, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία!

Τώρα μέσα από το συλλογικό αγώνα, με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες μας, με ενότητα όλων των εργαζομένων και συμμαχία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις.
Τα αντιλαϊκά παζάρια που δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία για να κλείσει η 2η αξιολόγηση έχουν ένα μόνο στόχο: Να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μέτρων των 3ου Μνημονίου, να γονατίσουν το λαϊκό κίνημα.
Κυβέρνηση και Ν.Δ. διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί, πιο γρήγορα και αποφασιστικά να φέρει εις πέρα τη «βρώμικη δουλειά». «Σφάζονται στην ποδιά» του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίοι, σε συγχορδία με τα κοράκια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ζητούν νέο αίμα, νέα μέτρα, νέα σφαγή των εργαζομένων για να σώσουν τα κέρδη τους!
Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές είναι στο στόχαστρο αυτής της γενικευμένης επίθεσης!
Δεν αποδεχόμαστε την κυβερνητική απάτη για τη δήθεν «κανονικότητα» στα σχολεία, δεν συμβιβαζόμαστε:
• Με την κατάσταση στην δήθεν «ευνοημένη», κατά την κυβέρνηση, Ειδική Αγωγή, όπου χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες έμειναν και φέτος έξω από τις δημόσιες δομές της, χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς θεραπείες!!!
• Με τις 4000 απολύσεις αναπληρωτών (συν τον ΟΑΕΔ – δουλεμπορικό που απειλεί με περικοπή επιδόματος ανεργίας) και τις 8000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν εξαιτίας των περυσινών αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
• Με τη σταθερή υποβάθμιση της εκπαιδευτικής - παιδαγωγικής διαδικασίας, τα εκατοντάδες κενά που ακόμα υπάρχουν, τις ελλείψεις σε υποδομές, την υποχρηματοδότηση, το κόψιμο των εργαστηριακών ωρών, τον φόρτο από τις Β’ και Γ’ αναθέσεις στη Β/θμια, το πετσόκομμα ωρών από τον κύριο κορμό των μαθημάτων στο Γυμνάσιο (π.χ. Φιλολογικά, Βιολογία, Οικ. Οικονομία κλπ), το τσάκισμα του ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, με τη δημιουργία ενός σχολείου που «όλοι θα τα κάνουν όλα».
• Με τον εκπαιδευτικό λάστιχο, που μετακινείται συνεχώς για συμπληρώσει από σχολείο σε σχολείο κι από βαθμίδα σε βαθμίδα. Με την αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών σε 30 ώρες!!
• Με τις καταργήσεις τμημάτων στα ΕΠΑΛ ακόμα και στη μέση της χρονιάς καθώς και με την πιο
αποφασιστική προώθηση της μαθητείας, την πιο άμεση εμπλοκή των σχολείων και των εκπαιδευτικών με τους εργοδότες, την μετατροπή τους σε «γραφεία ευρέσεως εργασίας». Με την προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
• Με τις αλλαγές που κυοφορούνται στη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του Λυκείου, όπως
περιγράφονται μέσα από την πρόταση του ΙΕΠ και τα πορίσματα του διαλόγου για την Παιδεία και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ακόμα πιο ταξικό, διαφοροποιημένο και εξετασιοκεντρικό σχολείο με περιορισμό της γενικής παιδείας.
Αυτή η πραγματικότητα στα σχολεία δεν μπορεί κρυφτεί παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει χρυσόσκονη στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική π.χ. πως με τις Δημιουργικές Εργασίες στο Λύκειο θα καλλιεργηθεί το ερευνητικό πνεύμα και η δημιουργική ικανότητα των μαθητών ή με τη θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια, όπου επιδιώκει να παρέμβει με συστηματικό τρόπο στο μυαλό και την ψυχή της νέας γενιάς.
Οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται συνολικά στον κρατικό τομέα (βλ ν.4440/2016 για την κινητικότητα, ν.4369/2016 για τη αξιολόγηση), οδηγούν στην οικοδόμηση ενός κράτους ευέλικτου και προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, με εργαζόμενους λάστιχο, εχθρικό για το λαό και φιλικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο στόχο αυτό εντάσσεται και η αυτόνομη, συνεχώς αξιολογούμενη σχολική μονάδα, που θα έχει ευθύνη στα οικονομικά της, στο πρόγραμμά της, μελλοντικά και στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών της, την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών!
Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το δίκαιο αίτημα της ανάκτησης των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση και τη δουλειά, οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα αυτές να καλυφθούν. Το 2017 με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογία είναι απαράδεκτο να υπάρχουν παιδιά που πεινάνε και κρυώνουν, παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, σχολεία που δεν έχουν δασκάλους και υποδομές, δάσκαλοι που δεν μπορούν να στηρίξουν τις ίδιες τους τις οικογένειες!
Απλώνουμε το χέρι στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.
Παλεύουμε ενάντια στην αιτία του ξεριζωμού και της μετανάστευσης!!
Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επεμβάσεις οι ανταγωνισμοί για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας, για να θησαυρίσουν τα μονοπώλια, είναι η αιτία για τις στρατιές προσφύγων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
Τεράστια ευθύνη έχουν από κοινού Κυβέρνηση, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που εγκλωβίζουν, με τις αποφάσεις τους, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας. Τεράστια είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας γιατί δεν πήραν έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αφήνοντας τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή να ρίχνει το ρατσιστικό της δηλητήριο. Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να απομονώσει τους ναζιστές! Έξω οι φασίστες από τα σχολεία! Όλα τα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία!
Προχωράμε μπροστά για να ζωντανέψουμε τα σωματεία μας!
Ενάντια στις αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση στα πλαίσια του συστήματος, ενάντια σε κάθε προσπάθεια να γίνεται το κίνημα σκαλοπάτι για την εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων, δυναμώνουμε τον αγώνα. Η δύναμή μας, και αυτό έδειξε η ίδια η ζωή, βρίσκεται στο ταξικό εργατικό κίνημα, στη συμπόρευση με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση!
Στους δρόμους βγήκαν ήδη οι μικρομεσαίοι αγρότες σε έναν αγώνα επιβίωσης, για να μην πάρουν τη γη τους οι μεγαλοαγρότες καπιταλιστές. Κλάδοι εργαζομένων, όπως ο επισιτισμός, είναι στο δρόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος, στην ίδια μας τη ζωή, στους μαθητές μας, στα παιδιά μας, να συμπορευτούμε με όλους αυτούς που πλήττονται από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.
Μπορούμε, εμείς έχουμε τη δύναμη, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, να παλέψουμε για την κοινωνία και το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ:
• Άμεση απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου. Όχι στο Λύκειο εξεταστικό κέντρο.
• Κανένα νήπιο & προνήπιο έξω από το δημόσιο Νηπιαγωγείο. Κανένα παιδί έξω από το σχολείο μέχρι τα 18 του χρόνια.
• Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική εκπαιδευτική στήριξη τους στη πράξη και όχι στα λόγια.
• Μαζικοί – Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων τώρα για την κάλυψη όλων των αναγκών.
• Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση. Καμιά απόλυση αναπληρωτή.
• ΟΧΙ στις υποχρεωτικές μετακινήσεις και τις πλασματικές υπεραριθμίες. Οργανική θέση για όλους.
• Να ανοίξουν επιτέλους τώρα όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και να στελεχωθούν με όλο το μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό. Κανένα παιδί έξω από τη δομή που έχει ανάγκη.
• Να υπάρχει δάσκαλος υπεύθυνος για τη λειτουργία του ολοήμερου.
• Να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα (έως 15 νηπιαγωγείο, Α, Β, Δημοτικού. Έως 10 σε εργαστήρια και κατευθύνσεις. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές)
• Να εφαρμοστεί ο νόμος για παραπέρα μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν διαγνώσεις για μαθητές που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική στήριξη.
• Ούτε ένα 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για υλικά, αναλώσιμα. Έκτακτη χρηματοδότηση των Σχ Επιτροπών.
• Ένα γεύμα δωρεάν για όλους τους μαθητές με ευθύνη της Κυβέρνησης.
• Πρόσληψη όλων των καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία για καθαρά σχολεία.
• Μισθολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας & των επιστημονικών προσόντων για μόνιμους και αναπληρωτές. Κάλυψη των απωλειών. Καμία μείωση μισθού, ξεπάγωμα των Μ.Κ. Κατάργηση του ν.4354 (νέο μισθολόγιο).
Πρόγραμμα δράσης:
• Στηρίζουμε πολύμορφα (με ψηφίσματα συμπαράστασης, συμμετοχή στις συγκεντρώσεις
κ.α.) τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς που με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής
των Μπλόκων βγήκε στο δρόμο του αγώνα.
• Συμμετέχουμε, στηρίζουμε ενεργά την πρωτοβουλία – καλλιτεχνικό διαγωνισμό της
ΕΕΔΥΕ με θέμα: «Να σκέφτεσαι τους άλλους» βασισμένη στο ποίημα του Μαχμούτ
Νταρουίς. Μιλάμε με τους μαθητές μας, με τους γονείς, οργανώνουμε εκδηλώσεις
παρουσίασης των έργων που θα φτιαχτούν στις τάξεις, στα τέλη Μάρτη.
• Οργανώνουμε την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, παίρνουμε πρωτοβουλίες
έμπρακτης αλληλεγγύης, ενημερώνουμε τους γονείς, απομονώνουμε τους νεοναζί της
Χρυσής Αυγής.
• Συνεχίζουμε την κοινή δράση με σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, για την
κάλυψη των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ενάντια στην
ψήφιση των μέτρων για το «κλείσιμο» της 2η αξιολόγησης.
• Προχωράμε σε παραστάσεις στις Δ/νσεις για κάλυψη των κενών και των αναγκών των
σχολείων μέσα στο Φλεβάρη.
• Προχωράμε σε σύσκεψη αναπληρωτών συναδέλφων για το ζήτημα των διορισμών.
Προχωράμε σε Πανελλαδική Ημέρα Κινητοποίησης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις
και το Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 23 Φλεβάρη.
• Με βάση όλα τα παραπάνω δυναμώνουμε την κοινή πάλη όλων των εργαζομένων απέναντι
στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, προετοιμαζόμαστε για Γενική Απεργία.
31/1/2017                   ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ