ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ /ΜΕΤΑ

                Όχι στη διάλυση της ειδικής αγωγής

 Η κυβέρνηση έβαλε μέσα στις πρόσφατες γιορτές των Χριστουγέννων την Ειδική Αγωγή και τα παιδιά μας στο στόχαστρο! Τα παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής είναι μία από τις πλέον ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που θα έπρεπε μόνο να στηρίζονται και όχι να πλήττονται.

 Καταγγέλλουμε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι οικογένειες των παιδιών – ενηλίκων με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης, να επιβάλλει την ένταξη της Ειδικής Αγωγής στον ΕΟΠΥΥ, σημαίνει κόφτη και κλειστούς προϋπολογισμούς, κατ’ επιταγή των μνημονίων, με μοναδικό στόχο την συρρίκνωση των ήδη χαμηλών πόρων που διατίθενται στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήδη δήλωσε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του 2017 θα είναι 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν 109 εκατομμύρια, μιλάμε δηλαδή για 45% μείωση.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας «αγνοώντας» υποκριτικά τη διαχρονική έλλειψη δημόσιων υποστηρικτικών υπηρεσιών για παιδιά κι ενήλικες ειδικής αγωγής, μένει αμετακίνητος στην νέα απόφαση να συνάψει ο ΕΟΠΥΥ συμβάσεις με τους παρόχους θεραπευτικών υπηρεσιών. Όμως, με δεδομένο την κατά 45% μείωση των δαπανών, η απόφαση αυτή σημαίνει την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με βαριές αναπηρίες. Σημαίνει το κλείσιμο των μικρών κέντρων που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα εξευτελιστικά χαμηλά τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ, με βέβαιο επακόλουθο την ανεργία εργαζομένων στην ειδική αγωγή ή την εξευτελιστική αμοιβή τους με μισθούς γαλέρας (όπως επιτάσσουν ΔΝΤ και θεσμοί). Σημαίνει το πέταγμα στον Καιάδα χιλιάδων παιδιών πανελλαδικά με άνεργους ή χαμηλόμισθους γονείς, οικονομικό στραγγαλισμό για τις οικογένειες που θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση, προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι σταματάνε το χρηματικό «πάρτυ» των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της ειδικής αγωγής. Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία. Αν πράγματι ήθελαν να χτυπήσουν τα «συμφέροντα» που λυμαίνονται τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, θα έστηναν δημόσιες και δωρεάν δομές υποστήριξης για όλα τα παιδιά. Σήμερα, το Δημόσιο στην Ειδική Αγωγή, αποτελείται από ελάχιστα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα - και ακόμα λιγότερες μονάδες νοσηλείας. Είναι γνωστό ότι το ραντεβού σε ένα Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο μπορεί να πάρει μήνες για να γίνει. Και το κυριότερο: τα Κέντρα αυτά δεν παρέχουν θεραπείες (πλην σε ελάχιστες, πολύ ειδικές περιπτώσεις). Κάνουν μόνο διάγνωση/αξιολόγηση και «συνταγογραφούν» τις προτεινόμενες θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, μαθησιακή στήριξη κλπ), οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σε ιδιωτικά κέντρα. Και φυσικά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα για επέκταση και στελέχωση των δημόσιων δομών, υπάρχουν μόνο μνημονιακές περικοπές…
Και όμως, η κυβέρνηση επιχειρεί με θράσος να κάνει το άσπρο μαύρο και «ξεχνά» επιλεκτικά και υποκριτικά:
·         την κατάρρευση των δημόσιων ειδικών σχολείων,
·         την ανυπαρξία ειδικού προσωπικού στα δημόσια σχολεία,
·         την ανεργία χιλιάδων εκπαιδευτικών και θεραπευτών,
·         τις ελλιπείς δομές παράλληλης στήριξης που αναγκάζουν τους γονείς να πληρώνουν παράλληλη στήριξη από την τσέπη τους.

·         το ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έφτιαξαν ποτέ δημόσιες δομές θεραπείας, αλλά έκαναν τις ημιδημόσιες (με καθεστώς ΝΠΙΔ) να είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο, με μείωση του προϋπολογισμού τους κατά 70% από το 2009 και με τους εργαζόμενους απλήρωτους 13-21 μήνες.
Το Υπ. Υγείας δεν υπόσχεται καμιά ίδρυση δημόσιων δομών. Επιβάλλει μόνο την κατάργηση υπαρχόντων διευκολύνσεων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον Καιάδα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που ανήκουν στις λαϊκές τάξεις. Γι αυτό, η νέα επίθεση στην ειδική αγωγή μας αφορά όλους και όλες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΕΟΠΥΥ από το 2012 και μετά αποτελεί πρόσφορο εργαλείο στις κυβερνήσεις των μνημονίων για την δήθεν «εξυγίανση» της υπερβολικών δαπανών φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής, όχι σε βάρος αυτών που με μίζες και υπερκοστολογήσεις δημιούργησαν τα ελλείμματα, αλλά σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Η επίθεση στην ειδική αγωγή αφορά όλους και όλες μας!
Όλα τα παιδιά με ιδιαίτερες δυσκολίες, διαταραχές έως αναπηρίες και οι οικογένειές τους έχουν ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ από δωρεάν πρόσβαση σε ΟΛΕΣ τις αναγκαίες θεραπείες που θα τα καταστήσουν ικανά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία. Έχουν ανάγκη να διατηρήσουν τον ίδιο θεραπευτή που να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις θεραπευτικές τους ιδιαιτερότητες. Έχουν ανάγκη ολόκληρες κι όχι πετσοκομμένες 30λεπτες συνεδρίες, τις οποίες κι αυτές θα κινδυνεύουν να χάσουν από τον κόφτη τους για να «εξοικονομηθούν» 49 εκ. ευρώ για τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να εξαιρέσουν ολόκληρες κατηγορίες παιδιών με προβλήματα που απαιτούν θεραπεία! 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους γονείς και τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή:

Ενάντια στις πολιτικές που υπαγορεύουν τα μνημόνια και υλοποιούν με ιδιαίτερο ζήλο όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις, διεκδικούμε:
·         Δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες θεραπείες. Δημόσιες και δωρεάν δομές ειδικής αγωγής. Μετατροπή όλων των ΝΠΙΔ στην ειδική αγωγή σε Δημόσια Κέντρα.
·         Επαρκή χρηματοδότηση της ειδικής αγωγής από τον Κρατικό Προϋπολογισμό βάσει των σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων χωρίς κόφτες.
·         Πλήρη παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά που την δικαιούνται με βάση τη διάγνωσή τους.
·         Σε κάθε σχολική μονάδα, να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες υποστήριξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κλπ) με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
·         Κανένα παιδί ή ενήλικας να μην βρεθεί στο περιθώριο. Να σταματήσει ο διαχρονικός εμπαιγμός των οικογενειών με αναπηρίες και όλων των εργαζομένων στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής.
·         Όχι περικοπές στην υγεία, την παιδεία και την αναπηρία!

Δώστε στα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες το Δικαίωμα να σταθούν στα πόδια τους!