Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απολυθούν εκπαιδευτικοί

Γράφει ο Θ. Μαργαρίτης
Αντιπρόεδρος Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας
Δυόμισι μήνες πριν λήξει η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης κάποιων από αυτούς. Χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να ανακοινωθούν εκπαιδευτικές θέσεις στις δομές του υπουργείου Παιδείας για όλους τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ώστε να καλυφθούν όλοι. Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κατά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε μεν ότι κανείς δεν περισσεύει στην εκπαίδευση, ωστόσο δε δεσμεύτηκε ότι θα βρουν θέση όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται εδώ και έξι περίπου μήνες σε διαθεσιμότητα. Από την πλευρά του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τέθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζητήματα που επιβεβαιώνουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Οπως, π.χ., η πρόσφατη προσπάθεια να καλυφθούν κενά σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ με εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από ΙΕΚ οι οποίοι θα αμείβονται με «μπλοκάκι» (σε Εορδαία και Φλώρινα), η πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω πεντάμηνων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στην ειδική αγωγή, η προωθούμενη αξιολόγηση κ.ά.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί την Παρασκευή 3 Γενάρη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της OΛΜΕ και εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε - σύμφωνα με την ΟΛΜΕ - ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι εκπαιδευτικοί να μη βρουν θέση και να απολυθούν, χωρίς να προσδιορίζει το πόσοι θα είναι αυτοί. Ο υπουργός παρέπεμψε σε συνάντηση με την τρόικα και στη δέσμευση της κυβέρνησης για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέσα στο 2014. Η κατανομή των απολύσεων στα διάφορα υπουργεία είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δήλωσε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ο υπουργός, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ.
Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι 1.875, από τους οποίους περίπου 450 βρίσκονται εκτός «κινητικότητας».