ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - Να αποσυρθεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής

Την απόσυρση της ψηφιακής πλατφόρμας myschool από τα σχολεία ζητά το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.
Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνεται:
«Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή την ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool, ισχυριζόμενη ότι αποτελεί στοιχείο "εξορθολογισμού της εκπαίδευσης".
Το τι εννοεί "εξορθολογισμό" η κυβέρνηση είναι γνωστό. Αρκεί κάποιος να διαπιστώσει την τραγική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ, τα κενά και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις χιλιάδες διαθεσιμότητες - απολύσεις κ.λπ...
Οπως καταγγέλλουν φορείς των γονέων και των εκπαιδευτικών, με το myschool η κυβέρνηση εκσυγχρονίζει τους μηχανισμούς που, ανάμεσα στα άλλα, θα επιβάλλουν με μεγαλύτερη ευχέρεια συγχωνεύσεις τμημάτων - σχολείων, υποβαθμίσεις οργανικότητας σχολείων, μετακινήσεις προσωπικού, κατηγοριοποίηση των σχολείων και διασύνδεσή τους με χορηγούς. Το myschool είναι επεκτάσιμο με εφαρμογές και στοιχεία που αφορούν το φάκελο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσω του προγράμματος, να δυναμώσει τον έλεγχο, να καταγράφει, να συσχετίζει, να παίρνει αναφορές, να αξιολογεί αυτόματα.
Η συμπλήρωση στοιχείων, ακόμη και κάποιων που αφορούν προσωπικά δεδομένα, γίνεται υποχρεωτική (ΑΜΚΑ μαθητών, ονομαστική καταγραφή συμμετοχής εκπαιδευτικών σε απεργίες κ.λπ.). Με το myschool εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία για το "φακέλωμα" της πορείας των μαθητών και της δράσης των εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ποινή που θα πάρει ένας μαθητής στα δώδεκα χρόνια του, θα καταγραφεί σε βάση δεδομένων και θα τον συνοδεύει εφ' όρου ζωής. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός θα είναι υποχρεωμένος, αντί να ασχολείται με τους μαθητές του και τα προβλήματά τους, να ασχολείται επί ώρες με το να καταγράφει άπειρες πλευρές της λειτουργίας του σχολείου και της τάξης του.
Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία γίνεται φανερό ότι υποβαθμίζεται περαιτέρω ο παιδαγωγικός ρόλος και ελαχιστοποιείται η όποια δυνατότητα παρέμβασης των εκπαιδευτικών υπήρχε (π.χ. όσον αφορά τον αριθμό των τμημάτων, την πορεία της διδασκαλίας με βάση τα δεδομένα της τάξης κ.λπ.). Συνοψίζοντας, το myschool αποτελεί εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου για πολύπλευρο χτύπημα στο δικαίωμα των μαθητών σε δημόσια - δωρεάν ενιαία Παιδεία, ανατρέπει παιδαγωγικές πλευρές στο έργο των εκπαιδευτικών και "φακελώνει" μαθητές και εκπαιδευτικούς». Οι βουλευτές του ΚΚΕ στη συνέχεια ζητούν την απόσυρση του myschool.