Ενημέρωση για τη ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ

Γράφει Ο Θ. Μαργαρίτης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ ΟΛΜΕ:
-         Οφείλουμε να σχεδιάσουμε , ως κλάδος, την ανατροπή αυτής της πολιτικής γιατί:
     Μπροστά μας έχουμε, σε λίγες μέρες, να αντιμετωπίσουμε απολύσεις συναδέλφων  και την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.
      Οι δαπάνες για την παιδεία σε σχέση με το 2009 έχουν μειωθεί περισσότερο από 35%.
       Στους υπολογισμούς του υπουργείου με βάση τον προϋπολογισμό θα έχουμε συγχωνεύσεις  1600 σχολείων.
       Από το 2010 η δύναμη του κλάδου μετρά λιγότερους περίπου 30000 καθηγητές.
        Σήμερα στα σχολεία υπάρχουν αναπληρωτές με μπλοκάκι..
    Ο νόμος για το «νέο λύκειο» έχει μετατρέψει το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και ενίσχυσε τον ταξικό του χαρακτήρα.

      Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε μαζί του το Δ.Σ της ΟΛΜΕ ήταν κυνικός και ανέφερε για τις ψηφισμένες 15000 απολύσεις μέσα στο 2014 μία από τις δεξαμενές είναι και η εκπαίδευση. Ακόμη πως η μονιμότητα είναι ταμπού που πρέπει να σπάσει και κάθε κρατικός υπάλληλος να είναι διαθέσιμος να πάει παντού όπου υπάρχει ανάγκη.
Πρέπει να χτυπήσουμε την καρδιά της Ε.Ε και της κυβέρνησης.
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ έκανε αρκετές προσπάθειες και άσκησε πίεση να περιοριστούν οι μετακινήσεις συναδέλφων και να κλείσουν σχολεία. Ο κ. Αρβανιτόπουλος υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να μην υπάρξουν απολύσεις και η ΟΛΜΕ πρότεινε να υπάρξει τροπολογία με προκήρυξη θέσεων.
Για την αξιολόγηση δεν φτάνει να λέμε ότι είμαστε αντίθετοι και παράλληλα να την εφαρμόζουμε. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει πως η αξιολόγηση πρέπει να έχει δείκτες σχετικούς με την πρόοδο των μαθητών και να σχετίζονται με την αξιολόγηση των εκ/κών.
 Οι αιχμές των αιτημάτων και της δράσης μας πρέπει να είναι όχι στις διαθεσιμότητες καμία απόλυση και στήριξη του δημόσιου σχολείου και όλων των κοινωνικών αγαθών.
Η δράση μας πρέπει να είναι συντονισμένη να στήσουμε απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα μαζί με συναδέλφους που είναι σε διαθεσιμότητα.
Για το νέο λύκειο θα γίνει εκ/κό συνέδριο την Άνοιξη στα Γιάννενα.ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΛΜΕ

Αρκετές ΕΛΜΕ είχαν αποφάσεις Γ.Σ όχι όμως μαζικών, πολλές ΕΛΜΕ είχαν ομόφωνες αποφάσεις Δ.Σ και λίγες αποφάσεις κατά πλειοψηφία.
Σε πάρα πολλές ΕΛΜΕ έγινε μπλοκάρισμα της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης, όπως επίσης συσκέψεις με σχολικούς συμβούλους και διευθυντές για την μη προώθηση της συγκρότησης επιτροπών.
Η γενικότερη αντίληψη πάντως είναι απροθυμία για προώθηση των σχετικών ενεργειών και καθυστέρηση από μέρους των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων.( Στη Βοιωτία μάλιστα έγινε συμφωνία διεύθυνσης, σχολικών συμβούλων, ΕΛΜΕ για καθυστέρηση και πάγωμα διαδικασιών αυτοαξιολόγησης έως το Μάιο.
Ακόμη ειπώθηκε πως η συμμετοχή εκ/κων είναι εθελοντική στις επιτροπές αυτοαξιολόγησης, ο σύλλογος διδασκόντων τις ορίζει, έως τώρα δεν υποχρεούται ο διευθυντής σε περίπτωση άρνησης ου συλλόγου να ορίσει ο ίδιος      

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (25/1/2014)

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΙΧΜΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

·        Όχι στη διαθεσιμότητες - καμία απόλυση εκπαιδευτικού. Επαναφορά των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ στα σχολεία τους.
·        Κατάργηση ν.4142/13, ν.3848/10 και ΠΔ 152/13 για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων. Επιβεβαιώνεται και ενσωματώνεται στο πλαίσιο η απόφαση του Δ.Σ. για την αυτοαξιολόγηση της σχολ. Μονάδας (8/1/14: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=6796)
·        Αύξηση  των δαπανών για την εκπαίδευση (5% ΑΕΠ ή 15% προϋπολ.)
·        Κατάργηση  ν.4186/13 (όχι στον εξεταστικό μαραθώνιο, στην ιδιωτικοποίηση, στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στη μαθητεία, επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στην ΤΕΕ). Να μην εφαρμοστεί καμία πλευρά του νόμου στους μαθητές της Α΄ Λυκείου.
·        Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου.
·        Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
·        Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Επαναφορά του ωραρίου στην προηγούμενη κατάσταση. Κατάργηση του νόμου 4152/13.
·        Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών. Μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών.
·        Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ειδικά των νεώτερων. Κατάργηση του ν. 4024/11
·        Καμιά μείωση συντάξεων (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ)
·        Κατοχύρωση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου για την επιστράτευση απεργών και εργαζομένων. Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη για συνδικαλιστική και πολιτική δράση, να απαλλαγούν οι διωκόμενοι συνάδελφοι.
·        Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12).
·        Παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα και νερό για όλο το λαό!
·        Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.
·        Άμεσα μέτρα ανακούφισης για την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια.
·        Να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ  με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
(Με κεντρική αιχμή την αποτροπή των απολύσεων εκπαιδευτικών)

1.        Στάση εργασίας και συλλαλητήριο την ημέρα συνάντησης της τρόικας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
2.        Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Παρασκευή 31/1/14
3.        24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 7/2/14, ημέρα που εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
4.        Νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων μέσα στο Φλεβάρη για εκτίμηση της κατάστασης και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ένταση και διάρκεια, από κοινού με άλλους κλάδους εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με γονείς και μαθητές.
5.        Οι ΕΛΜΕ σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία να οργανώσουν παρεμβάσεις σε κεντρικά νοσοκομεία των νομών για τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη των μαθητών και των οικογενειών τους μέχρι τις 7/2/14. Κανείς μαθητής και η οικογένειά του χωρίς στέγη, φαγητό, ρεύμα και περίθαλψη.
6.        Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και συνεντεύξεις τύπου σε όλη τη χώρα.
7.        Η ΟΛΜΕ θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της ώστε η αγωνιστική πορεία του Φλεβάρη να οδηγήσει αρχές του Μάρτη σε ένα γενικό ξεσηκωμό σε όλο το χώρο του δημοσίου με Γενική Απεργία μέχρι την αποτροπή των απολύσεων.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Εγκρίθηκε η διαγραφή από τη δύναμη της ΟΛΜΕ της ΕΛΜΕ Προτύπων.