Κυβερνητικός συνδικαλισμός και εξαργύρωση "αγωνιστικότητας"...



Μεσολόγγι, 26/5/2015
Συνάδελφοι,
Τρία τα σημεία επικαιρότητας που χρήζουν σχολιασμού.
Ορισμός μελών για διευρυμένα ΠΥΣΔΕ
Είναι γνωστό ότι τα ΠΥΣΔΕ της χώρας λειτουργούν με διευρυμένη σύνθεση, όταν πρόκειται να συνεδριάσουν για να κρίνουν θέματα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.
Μέχρι τώρα, βάση του νόμου 3840/2010, πέραν των τακτικών μελών του ΠΥΣΔΕ (μεταξύ των οποίων οι 2 αιρετοί του κλάδου, αυτοί δηλαδή που ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ), συμμετείχαν άλλα δύο μέλη, ένας σχολικός σύμβουλος και ένας διευθυντής σχολικής μονάδας με προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα. Η διαδικασία της διεύρυνσης γίνονταν με προκήρυξη – πρόσκληση, με βάση τη Συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών, ώστε όσοι ενδιαφέρονταν να κατέθεταν αίτηση και να γινόταν η επιλογή.

Προφανώς, η διάταξη αυτή είχε οδηγήσει στο να τοποθετούνται ακόμη και “μη αρεστά” για τη διοίκηση μέλη λόγω των αυξημένων προσόντων που απαιτούσε.
Πλέον με βάση το νόμο 4327/14-5-2015, τα 2 επιπλέον μέλη ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Σύντροφοι που ΟΡΙΣΤΗΚΑΤΕ στις θέσεις, να σας θυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό υπερηφανευόσαστε για το ότι ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ θέσεις διοίκησης, προφανώς είχατε υψηλότερους στόχους!
Το ψηφοδέλτιο που συμμετείχατε σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις ήταν και το διαβατήριο της εξέλιξής σας, σε μια νέα εποχή που …πριμοδοτείται η …πάσης φύσης “προϋπηρεσία” και καταργούνται συγκεκριμένα μετρήσιμα μεγέθη…
Εσείς, λοιπόν, που δεν επιθυμούσατε εμπλοκή σε θέσεις διοίκησης, στη νέα εποχή θα ΚΡΙΝΕΤΕ και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις θα ΟΡΙΣΕΤΕ στελέχη διοίκησης, που δεν αποκλείεται να είναι επίσης “αξιοκρατικές επιλογές” μέσα από το ίδιο ψηφοδέλτιο… Θα έχει ενδιαφέρον…
Δυστυχώς ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΠΛΗΡΩΣ όταν τονίζαμε ότι ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ!
Σας καλούμε όμως την ώρα που ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΕΤΕ κάθε “επαναστατική” δράση σας, να μην κάνετε μαθήματα αγωνιστικότητας στους υπόλοιπους…
Θερμά συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά!!! Η ΕΛΠΙΔΑ ΗΡΘΕ σίγουρα για εσάς…

Που είναι η ΚΥΑ και το ΧΕΠ για τις αμοιβές των Πανελλαδικών οέο?
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και δεν έχει εκδοθεί το Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής (ΧΕΠ) για τις αμοιβές στις Πανελλαδικές!!!
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ για τη συμμετοχή μας στις Λυκειακές Επιτροπές Εξετάσεων, την εμπλοκή μας ως επιτηρητών ή άλλα καθήκοντα, ακόμη και οι αμοιβές στα Βαθμολογικά Κέντρα!!!
Ελπίζουμε αυτό να μη σημαίνει ΜΕΙΩΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ή ακόμη και ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ της εργασίας μας, όπως φημολογείται…
Απορούμε με τη στάση της (ακόμη μια φορά) απούσας ΟΛΜΕ…
Δηλώσεις προσανατολισμού και …ΑΛΑΛΟΥΜ!!!
Εν μέσω εξετάσεων (Πανελλαδικών - Ενδοσχολικών) καλούνται οι μαθητές των Λυκείων να δηλώσουν προσανατολισμό και μαθήματα επιλογής, με δικαίωμα υπαναχώρησης φυσικά.
Όμως αυτή τη χρονική στιγμή, δεν είναι ξεκαθαρισμένη ούτε η εξεταστέα ύλη ανά μάθημα, ούτε τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και οι συντελεστές τους ανά ομάδα και επιστημονικό πεδίο (θα καθοριστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου!!!) ούτε ακόμη και οι σχολές ανά πεδίο και ο τρόπος υπολογισμού των μορίων!!!!
Χωρίς τα στοιχειωδώς αυτονόητα, οι δηλώσεις των μαθητών είναι σαφώς πρόχειρες και με κύριο κριτήριο «τι δήλωσε ο φίλος μας» καθιστώντας τες εντελώς αναξιόπιστες.
Το κακό είναι ότι βάση αυτών των δηλώσεων θα γίνει ολόκληρος ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά.
Τόσο η κατανομή των τμημάτων προσανατολισμού και γενικής παιδείας αλλά και η σύνταξη πινάκων που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των κενών οργανικών θέσεων ανά περιοχή ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (όπως ορίζεται στην εγκύκλιο) θα είναι …στο περίπου.
Ουσιαστικά ΟΛΑ μπορεί να ανατραπούν στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς στην περίπτωση αλλαγής προτιμήσεων από τους μαθητές, οδηγώντας σε πρωτοφανές ΑΛΑΛΟΥΜ που θα έχει όπως καταλαβαίνετε τεράστιες συνέπειες.

ΔΑΚΕ Α’ ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας