Η θέση της Α' ΕΛΜΕ για την εισήγηση της ΟΛΜΕ

...όπως εκφράστηκε από τον Προέδρό της στη ΓΣ των Προέδρων
Θα μπορούσα να μιλάω πολλές ώρες, όπως κι ο καθένας από μας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Θα σταθώ όμως σε δυο - τρία συγκεκριμένα σημεία και σε κάποιες διαπιστώσεις από τη σημερινή συνεδρίαση.
Η εισήγηση της ΟΛΜΕ καθυστέρησε πάρα πολύ και ήταν πιεστική όσον αφορά στο χρόνο που έπρεπε να προσέλθουμε τοπικά σε Γενικές Συνελεύσεις. Ο χρόνος δεν επαρκούσε.
Σίγουρα θα έπρεπε να αντιδράσουμε όχι χθες, που λένε, αλλά προχθές. Όταν δηλαδή ψηφιζόταν το Ενιαίο Μισθολόγιο, όταν τότε μας έλεγαν ότι αφενός μεν λεφτά υπήρχαν αλλά από την άλλη έκαναν περικοπές. Πιστέψαμε ορισμένοι ότι δεν θα πέσουν τόσο οι μισθοί των υψηλόμισθων άρα θα ανέβουν έστω λίγο και οι αποδοχές μας. Παραμύθια …
Έπρεπε να αντιδράσουμε τότε. Έστω και τώρα, όμως, κάτι πρέπει να γίνει.
Από την Α’ ΕΛΜΕ σας μεταφέρω μήνυμα αγωνιστικής δράσης γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
Έχουν γίνει ήδη πολλές επιθετικές ενέργειες εναντίον μας. Με την πρώτη ενέργεια, που μπορεί να αφορά σε εφεδρεία ή απόλυση, θα πρέπει να πάμε σε πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις.
Στην Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις το τελευταίο διάστημα για να ελαφρύνουμε τα οικονομικά βάρη των συναδέλφων.
Έχουμε επίσης συνεργασία και συνομιλούμε σε τοπικό επίπεδο και με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς και προγραμματίζουμε κοινές δράσεις το προσεχές διάστημα.
Πιστεύουμε βαθύτατα ότι πρέπει να περάσουμε σε εναλλακτικές μορφές αντίδρασης. Δηλαδή, δεν είναι μόνο οι απεργίες που πρέπει να στηρίξουμε αλλά χρειάζονται και δράσεις ώστε να έρθουμε και πιο κοντά στον κόσμο. Έχουμε επιλέξει να κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική ώστε όταν έρθει η ώρα για δυναμικότερες κινητοποιήσεις, πέρα δηλαδή από τη μονοήμερη απεργία που προτείνεται, να φέρουμε το γονιό και το μαθητή δίπλα μας κι όχι απέναντί μας. Αυτό πρέπει να το δούμε όλοι και να αρχίσουμε την ενημέρωση από τα σχολεία.
Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης, όλοι ξέρουμε τη θέση όλων για την αξιολόγηση, όλοι ξέρουμε για το Ενιαίο φτωχολόγιο όπως το λέμε εμείς και γενικώς όλα τα τρέχοντα προβλήματα.
Κάνουμε συχνά ενημέρωση στα σχολεία. Να σας πω λοιπόν ότι εμείς μεν ψηφίσαμε κατά πλειοψηφία ΝΑΙ στην μονοήμερη απεργία. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία όμως επιθυμούν και εναλλακτικές μορφές δράσης. Θέλουμε τον εκπαιδευτικό μέσα στην αίθουσα. Έτσι θα κερδίσουμε το παιχνίδι.
Προσωπικά είμαι υποστηρικτής της "θεωρίας" του εφικτού. Ναι σε επαναστάσεις αλλά να έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας βγαίνοντας έτσι απλά στο δρόμο, όπως αναφέρθηκε.
Απογευματινές δράσεις: το πενθήμερο που προτείνεται είναι πολύ καλή σκέψη.
Όσον αφορά στην εισήγηση της ΟΛΜΕ. Πραγματοποιήσαμε διευρυμένη συνεδρίαση ΔΣ, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ, και αποφασίσαμε:

  • ΝΑΙ ομόφωνα στο σκεπτικό, αν και όντως όπως ελέχθη και από άλλους συναδέλφους σήμερα είχε κάποια μικροπροβλήματα, γιατί είναι σημαντικό να έχει συγκεκριμένη θέση η ΟΛΜΕ και να κατεβάζει εισήγηση με συγκεκριμένο πλαίσιο,
  • ΝΑΙ με οριακή πλειοψηφία στην απεργία και μόνο αν είναι πανεργατική
  • ΝΑΙ ομόφωνα σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις

Κώστας Κατσαρός
Πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ