Δεν γνωρίζουν αν θα σπουδάσουν στη σχολή που πέρασαν...

Παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, με αδερφό ή αδερφή πάνω από 23 ετών, δεν εγγράφονται ή απειλούνται με διαγραφή απ' τις σχολές που πέρασαν!

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι εξεταστικές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και υπάρχουν φοιτητές και σπουδαστές που δε γνωρίζουν εάν θα παραμείνουν στο τμήμα που έχουν περάσει, με την κατηγορία των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών! Βρίσκονται, κυριολεκτικά, στον «αέρα», αφού ορισμένα ιδρύματα είτε δεν τους εγγράφουν, είτε υποστηρίζουν πως θα τους διαγράψουν, διότι σύμφωνα με την ερμηνεία του νομικού καθεστώτος δεν τηρούν τις προϋποθέσεις! Είναι προφανές πως το ζήτημα δεν μπορεί να αφορά το κάθε ίδρυμα, αλλά πρέπει να υπάρξει μια γενική απόφαση, που θα δώσει λύση για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο 3966 (για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία κ.ά.), που πέρασε το Μάη, σε ειδική διάταξη (άρθρο 59) διαχωρίζονται οι πολύτεκνοι απ' τους τρίτεκνους. Για τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών, μεταξύ άλλων, ορίζεται ως προϋπόθεση να μην υπερβαίνει κανένας αδερφός ή αδερφή την ηλικία των 26 ετών. Για τους υποψηφίους που είναι πολύτεκνοι και για τα παιδιά των πολυτέκνων υπάρχει παραπομπή για τον όρο του πολύτεκνου στο νόμο 3454 του 2006, όπου αναφέρεται πως τα παιδιά πρέπει να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους κ.ά.
Δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία διαδικασία ερμηνείας και ...παρερμηνείας του α' ή του β' νόμου, της α' ή β' εγκυκλίου. Τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών, απλά, πρέπει να εγγραφούν στις σχολές που πέρασαν, χωρίς να ταλαιπωρούνται άλλο και να μη γνωρίζουν, κοντά στις αρχές του νέου έτους, αν θα περάσουν με άλλη κατάταξη σε άλλη πόλη, επειδή έχουν έναν αδερφό ή αδερφή πάνω από 23 χρονών, αδερφή ή αδερφό παντρεμένο κ.ά! Αυτές είναι οι δικαιολογίες που ακούν στα ιδρύματα, σε όσα τουλάχιστον το θέμα δεν έχει ρυθμιστεί. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν νοικιάσει σπίτια με ετήσια ή και διετή συμβόλαια, έχουν ήδη παρακολουθήσει τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου και τώρα βρίσκονται στον αέρα...
Οι περιπτώσεις των παιδιών, που καταγγέλθηκαν στον «Ρ», είναι είναι από διάφορα ιδρύματα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών, το ΤΕΙ Ηπείρου. Υπενθυμίζουμε πως το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είχε κάνει κινητοποίηση στο ΕΜ Πολυτεχνείο για το θέμα φοιτήτριας, κόρη πολύτεκνης οικογένειας, που αντιμετώπιζε περίπτωση διαγραφής της, λόγω του νομικού καθεστώτος. Επίσης, υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες που έχουν κινηθεί δικαστικά.

(από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)