Η ΠΕΚΑΠ για τις μετατάξεις Πληροφορικών στην ΠΕ

Κριτήρια μετατάξεων στην Π.Ε.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την υπογραφή της Κ.Υ.Α. με θέμα τη σύσταση του κλάδου Πληροφορικής εκπαιδευτικού προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι οι μετατάξεις των μονίμων εκπαιδευτικών με τις οποίες θα καλυφθούν οι θέσεις αυτές, είναι αναγκαίο να γίνουν αξιοκρατικά, με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.
Καθώς τα τελευταία τρία χρόνια οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί δραματικά, υπάρχει πληθώρα συναδέλφων που βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους. Η δημιουργία των θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους συναδέλφους να βρεθούν πιο κοντά στον τόπο διαμονή τους. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δωθεί η δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους που το επιθυμούν να αιτηθούν μετάταξη στην ΠΕ, χωρίς αποκλεισμούς και αδικαιολόγητους περιορισμούς.
Το άρθρο 73 του ν.3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας), προβλέπει ότι για τη μετάταξη υπαλλήλου απαιτείται η συμπλήρωση διετίας από το διορισμό του. Καθώς το άρθρο αυτό αναφέρεται σε μετατάξεις του άρθρου 69 του ίδιου νόμου (Άρθρο 69: Μετάταξη από κλάδο σε κλάδο της ίδιας κατηγορίας -στο ίδιο Υπουργείο ή νομικό πρόσωπο-), δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει πιο αυστηρός περιορισμός. Ειδικότερα ο ν.3260/2004 στο άρθρο 12 στην παράγραφος 5 αναφέρεται σε "Μετατάξεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κενές οργανικές θέσεις άλλου κλάδου" και δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς οι θέσεις αφορούν στον ίδιο κλάδο του ίδιου υπουργείου. Προτείνουμε επίσης να μην υπάρχει χωρικός περιορισμός στις περιοχές που μπορεί να επιλέξει κάποιος να μεταταγεί, καθώς αυτό δρα τιμωριτικά για συναδέλφους που είναι μακριά από τον τόπο τους. Πρέπει να μπορούν να γίνουν  μετακινήσεις από και προς οποιαδήποτε περιοχή.
Η μόνη δίκαιη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση είναι οι μετατάξεις να γίνουν βάσει των μορίων μετάθεσης, όπως ακριβώς έγινε και με τη σύσταση του κλάδου Αγγλικής Φιλολογίας στην ΠΕ. Θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη, ώστε συνάδελφοι που επιθυμούν να μεταταγούν στην ΠΕ της περιοχής (όχι περιφέρειας ή ΠΥΣΔΕ) της οργανικής τους, να λαμβάνουν επιπλέον 2 μόρια. Σε κάθε περίπτωση η σύσταση αυτών των θέσεων δεν καλύπτει το σύνολο των σχολείων με ΕΑΕΠ, οπότε τα υπόλοιπα κενά μπορούν να καλυφθούν είτε με συναδέλφους από την Δ.Ε., είτε με αναπληρωτές. Συνοψίζοντας , η πρότασή μας είναι:
«Μετάταξη με τα μόρια μετάθεσης, σε Διευθύνσεις Π.Ε. όλης της επικράτειας»
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να ανακοινωθούν εκ των προτέρων (ταυτόχρονα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετάταξη) τα κριτήρια μετάταξης και οι θέσεις ανά περιοχή (πχ Α' Αθήνας 5 θέσεις κλπ). Τέλος θα επιθυμούσαμε η έκδοση της εγκυκλίου για της μετατάξεις να γίνει μετά από συνάντηση με τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.
Τέλος για να μην υπάρξουν προβλήματα με συναδέλφους που έχουν ήδη κάνει αίτηση μετάταξης, ενώ δεν είχαν συσταθεί οι κλάδοι στην ΠΕ, θα πρέπει να είναι σαφές στην εγκύκλιο που θα εκδοθεί ότι οι αιτήσεις μετάταξης που έγιναν τον Μάρτιο δεν έχουν ισχύ και θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.