Ενημερωτικό 16

Του
Κώστα Κατσαρού
Πρόεδρου Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας
Μεσολόγγι, 18-09-2014
Συνάδελφοι,
Το περασμένο Σάββατο 13-09-2014, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ από τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου και την Πελοπόννησο στην Αθήνα.
Στην παρέμβασή μου, στηριζόμενος σε στοιχεία που είχα από τα σχολεία μας μέχρι και την ημέρα του αγιασμού, ανέφερα:
 
Έχω πει κι άλλη φορά ότι είμαστε από τις τυχερές ΕΛΜΕ αφού “συνορεύουμε” με την Αχαΐα και δεν έχουμε πολλά κενά γιατί υπηρετούν στα σχολεία μας αρκετοί Αχαιοί συνάδελφοι. Έχουμε κενά αλλά αναλογικά με τα σχολεία μας έχουμε τελικά μικρότερα προβλήματα.

Ελλείψεις σε βιβλία δεν υπάρχουν εκτός από τα νέα μαθήματα.
Τμήματα με αριθμό μαθητών μεγαλύτερο από 26 έχουμε ελάχιστα. Ουσιαστικά από τα περίπου 220 τμήματα που λειτουργούν ο αριθμός αυτών που έχουν περισσότερους από 26 μαθητές είναι μονοψήφιος, όπως και πέρυσι.
Η μετακίνηση των μαθητών γίνεται όπως και πέρυσι.
Λειτουργικές δαπάνες: τα χρήματα φαίνεται ότι μας φτάνουν λόγω του ότι έχουμε περιορίσει δραστικά τους προϋπολογισμούς και τα έξοδά μας. Δεν είναι πολλά τα χρήματα που μας δίνουν… απλά μάθαμε να ζούμε με τα λίγα…
Δεν έχουμε διπλή βάρδια σε κανένα σχολείο.
Χτίζονται ή παραδίδονται νέα σχολεία στο Μεσολόγγι. Πρόβλημα υπάρχει στη Ναύπακτο αλλά μετά την αλλαγή της δημοτικής αρχής αισιοδοξώ ότι θα δρομολογηθούν λύσεις.
Όσον αφορά στη γενική θεώρηση της υπάρχουσας κατάστασης:
Αναφέρθηκε πριν από συνάδελφο ότι “υπάρχει σύγκλιση με την ΑΔΕΔΥ και επιτέλους γιατί αυτό ήταν κάτι που θέλαμε”.
Ας μην γελιώμαστε! Δεν υπήρξε καμιά σύγκλιση. Απλά ως δευτεροβάθμιο σωματείο στηρίξαμε την πρόταση της ΑΔΕΔΥ για το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο. Προφανώς δεν μας αγάπησε ξαφνικά η ΑΔΕΔΥ. Να θυμίσω τη στάση της στην πολυήμερη απεργία μας που ήταν απέναντι στις επιδιώξεις μας. Άρα ένα θέμα που υπάρχει είναι να πείσουμε την ΑΔΕΔΥ να μας στηρίζει στους αγώνες μας…
Για την αξιολόγηση, υπάρχει ένας εγκλωβισμός σε θέσεις οι οποίες κρίθηκαν την περσινή χρονιά και στους συλλόγους διδασκόντων.
Αφουγκραζόμενος τις απόψεις που διατυπώνονται είτε φωναχτά είτε χαμηλόφωνα από συναδέλφους όλων των παρατάξεων της περιοχής μου, σας καλώ, πέρα από τις παραταξιακές και ιδεολογικές μας διαφορές, να προσπαθήσουμε να βρούμε σημεία σύγκλισης σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και για τα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν ώστε να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα πράγματα.
Αναφέρομαι ας πούμε στην αποσύνδεση της μισθολογικής εξέλιξης από την αξιολόγηση και στην κατάργηση των ποσοστώσεων. Είναι δύο σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και να διεκδικήσουμε.
Να θέσω τελευταίο θέμα το θέμα των διαθεσιμοτήτων. Υπάρχει εμπαιγμός των συναδέλφων από την κυβέρνηση και θα πρέπει να κάνουμε κάτι για το θέμα. Δεν έχει νόημα και για αυτό να συνεχίσουμε να τσακωνόμαστε.


Εξάλλου, σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου το τριμελές προεδρείο της Ένωσής μας επισκέφτηκε στο Διευθυντή ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Παπαθανασίου και στον Δήμαρχο ΙΠ Μεσολογγίου κ. Καραπάνο.
Κατά την συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΔΔΕ, συζητήσαμε μεταξύ άλλων το θέμα των κενών στα σχολεία και την κάλυψή τους από αναπληρωτές.
Ο προϊστάμενος μας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα κυρίως στις ειδικότητες φιλολόγων, θεολόγων και βιολόγων με κενά που προέκυψαν μετά τις αποσπάσεις.
Όσον αφορά στη συνάντησή μας με το Δήμαρχο, αναφέραμε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στα σχολεία του Δήμου και ζητήσαμε την παρέμβασή του.
Επίσης, συζητήσαμε τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των μαθητών των σχολείων μας από δομές του Δήμου. Ζητήσαμε να μην πληρώνουν τα σχολεία μας λογαριασμούς ΔΕΥΑΜ. Να ενεργήσει και ο Δήμος ώστε να υπάρχει καλύτερη προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη λειτουργίας των σχολείων και να μην παρατηρούνται φθορές.
Πολλά από τα προβλήματα θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους άλλους δύο δημάρχους των δήμων μας στις οποίες θα τεθούν προβλήματα των σχολείων της Ναυπάκτου και του Αστακού.

Κλείνοντας να πω ότι το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη και ελλείψει απαρτίας την Τετάρτη 24-09-2014 και ώρα 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου.
Υπάρχει εισήγηση της ΟΛΜΕ την οποία σας στέλνω σε συνημμένο έγγραφο. Είναι μια καλή ευκαιρία να έχουμε μια πρώτη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων.