Αλλαγές στις Πανελλαδικές, Αποσπάσεις και Αναστολή διαδικασιών για τα ΚΕΑ

Γράφει ο εκπαιδευτικός
Κατσαρός Κωνσταντίνος
Συνάδελφοι,
Σήμερα, μετά από συνεχείς συσκέψεις, ανακοινώθηκαν κάποιες πρώτες αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων 2020. Η λογική θυμίζω ήταν ότι οι αλλαγές θα είναι τέτοιες που να μην αιφνιδιάσουν (αρνητικά) αφού η προετοιμασία των μαθητών είχε ήδη ξεκινήσει, κι αυτό ήταν μια πραγματικότητα.
Το πρώτο πακέτο αλλαγών που περιλαμβάνει:
  • Μείωση της ύλης στη Βιολογία, τη Χημεία, την Κοινωνιολογία, την Οικονομία, την Ιστορία, τα Αρχαία Ελληνικά
  • Μείωση του συντελεστή βαρύτητας της Λογοτεχνίας στο 15% του συνολικού βαθμού του εν λόγω μαθήματος, άρα η βαθμολόγηση θα γίνει 85% Γλώσσα και 15% Κείμενα
  • Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των σχολών σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων», τις γνωστές πράσινες και κόκκινες πανεπιστημιακές σχολές
  • Σαφέστατη δήλωση ότι όσοι από τους φετινούς απόφοιτους επιλέξουν νέα εξέταση του χρόνου, θα εξεταστούν του χρόνου με το σύστημα που εξετάστηκαν φέτος και όχι με το καινούριο.
Είναι σαφές ότι το πακέτο που ανακοινώθηκε είναι στη σωστή κατεύθυνση και έλαβε υπόψη τις φωνές εκπαιδευτικών και μαθητών. Περιμένουμε και κάποιες άλλες παρεμβάσεις, που ίσως έρθουν σε δεύτερη φάση, θα δούμε…

Αποσπάσεις
Εξάλλου, ανακοινώθηκαν οι φετινές (πρώτες) αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, για το διδακτικό έτος 2019-2020. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ικανοποιήθηκε το 71% στη Γενική και το 89% στην Ειδική Αγωγή:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΠΟΣΟΣΤΟ
ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ
4588
3240
71,00
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
127
113
88,98
Για την υποβολή ενστάσεων, το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ανοικτό από τη Δευτέρα, 05-08-2019 για πέντε (5) εργάσιμες ημέρες  έως και την Παρασκευή, 09-08-2019 και ώρα 15:00.
Για την υποβολή αιτήσεων ανάκλησης απόσπασης, το ηλεκτρονικό σύστημα θα παραμείνει ανοικτό έως και τις 19-08-2019 και ώρα 15:00.
Αναστολή της διαδικασίας επιλογής στα ΚΕΑ
Ανακοινώθηκε η αναστολή της διαδικασίας επιλογής των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κ.Ε.Α. εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου στις Υποστηρικτικές Δομές ΠΕ και ΔΕ.
Να σημειωθεί ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είχε αντιδράσει έντονα στη διάλυση των υποστηρικτικών δομών που επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ζητούσε την κατάργηση του νόμου. Η ανακοίνωση για αναστολή των διαδικασιών είναι ένα πρώτο βήμα και ευελπιστούμε ότι θα ακουστεί η φωνή του κλάδου στη σύνθεση της νέας αντίληψης για τις υποστηρικτικές δομές.
Ήδη, πάντως, γίνονται συνεχείς επαφές και αναμένονται άμεσα κάποια αποτελέσματα για τη λειτουργία των ΚΠΕ αλλά και για άλλα ζητήματα.