Πλαίσιο πάλης της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκ/κων


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Πλαίσιο πάλης της ΑΣΕ προς τα Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ

ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ – ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΕΞΙΣΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Χαιρετίζουμε τα δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία, τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ, που το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν τον αγώνα για να αποκρούσουν τους σχεδιασμούς κυβέρνησης – κεφαλαίου στην Παιδεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση. Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει η οργάνωση, ο αγώνας για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν!
Λεφτά για Παιδεία και Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!
Η επίθεση σε κάθε κοινωνική κατάκτηση των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ τα τύμπανα πολέμου ηχούν ολοένα και δυνατότερα. Οι ανησυχητικές εξελίξεις στο Ιράν και τη Λιβύη, συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτουν πως η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο βούρκο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μόνο κινδύνους δημιουργεί στους λαούς. Την ίδια στιγμή που οξύνονται οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί (αγωγός EastMed), καθημερινά σημειώνονται θάνατοι λόγω της «ενεργειακής φτώχιας», της αδυναμίας που έχουν οι εργαζόμενοι να ζεστάνουν τα σπίτια τους! Συνεχίζουμε την κοινή δράση των Σωματείων μας μαζί με τα συνδικάτα Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις Ενώσεις των ΕΒΕ, την ΕΕΔΥΕ, την ΟΓΕ και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος ενάντια στην κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις Βάσεις, ενάντια στην συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.
Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση!
Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις περικοπές που ψήφισε στον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους
220 εκ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2020, όχι μόνο δεν κατάργησε τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως κάλπικα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά παραπέρα για να ενταφιάσει και τις δικαστικές διεκδικήσεις.
Ένα νομοσχέδιο που διατηρεί την αρχιτεκτονική του ν. Κατρούγκαλου και επιδιώκει να μετατρέψει τη συλλογική κατάκτηση της προστασίας των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από κοινωνική σε ατομική υπόθεση. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό ίσως θα λαμβάνεις.
Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι άλλη μια απόδειξη πως το αστικό κράτος έχει συνέχεια, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού:
  1. Διατηρούνται οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (67 ετών για πλήρη σύνταξη ή 40 χρόνια εργασίας και 62 έτη). Αλήθεια ποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός, που βλέπει κάθε καλοκαίρι να λήγει η σύμβασή του ή ποιος εκπαιδευτικός, που διορίστηκε σε μεγάλη ηλικία μπορεί να συμπληρώσει 40 χρόνια συνεχούς εργασίας; Αυτό τι θα συνεπάγεται για τη μόρφωση των μαθητών;
  2. Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της ισότητας!
  3. Η Επικουρική Ασφάλιση και το Εφάπαξ ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή τους, όπως προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου με τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση.
  4. Διατηρείται η οριζόντια μείωση του εφάπαξ κατά 42% με βασική επιδίωξη να το καταργήσουν ολοσχερώς.
  5. Με τον νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη.
  6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.
  7. Διατηρείται η λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ως γνωστόν έχουν κλαπεί 79 δις και έχουν γίνει τζάμπα επενδυτικό χρήμα για τους τραπεζίτες, καράβια για τους εφοπλιστές κ.ά.
Και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επιδιώκει να απαλλάξει το Κράτος και την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές, να μειώσουν αποφασιστικά το «μη μισθολογικό κόστος» και ετοιμάζεται να παραδώσει τα αποθεματικά της Επικουρικής Ασφάλισης στον τζόγο του Χρηματιστήριου.
Η Κοινωνική ασφάλιση σχετίζεται άμεσα με το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αφορά τόσο μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους όσο και τους χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που απολύονται κάθε Ιούνη, που έχουν τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα (βλ. άδειες, μητρότητα, επιδόματα). Όσο θα ενισχύεται ο λεγόμενος ανταποδοτικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, οι συμβασιούχοι όλο και πιο δύσκολα θα φτάνουν στη συνταξιοδότηση (αφού δουλεύουν το πολύ 9,5 μήνες το χρόνο), για δε τους μόνιμους, τόσο θα καθηλώνονται οι συντάξεις στα ψίχουλα της "εγγυημένης" σύνταξης ή θα αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση πάει χέρι-χέρι με την επίθεση στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση.
Οι εξαγγελίες για μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση, που δεν περιλαμβάνονται καν στον προϋπολογισμό του 2020, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Στην ουσία παγιώνεται η ελαστική εργασία για χιλιάδες συναδέλφους. Η εφαρμογή του νόμου 4589/19 του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. επιβεβαιώνει όσα καταδικάσαμε μέσα από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Οδηγεί σε απολύσεις συναδέλφων, σε τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες που τινάζουν τον προγραμματισμό ζωής χιλιάδων συναδέλφων. Διαγράφει χρόνια δουλειάς συναδέλφων που γυρίζουν όλη τη χώρα, με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος, για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες του δημόσιου σχολείου. Αποθεώνει το άκρατο κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων.
Ταυτόχρονα, τιμωρεί με 3ετή αποκλεισμό (δηλαδή οριστικό πέταγμα από την εκπαίδευση) όποιον συνάδελφο δεν αναλάβει υπηρεσία ή παραιτηθεί, αρχικά των νεοδιόριστων, με προοπτική να γενικευτεί και στους αναπληρωτές. Θυμίζουμε πως φέτος πάνω από 2.500 εκπαιδευτικοί έχουν παραιτηθεί από την τοποθέτησή τους μιας και η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την οικονομική στήριξη των αναπληρωτών και πετσοκόβει την προϋπηρεσία που θα αποκτούσαν αν υπηρετούσαν τη θέση τους!
Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου που εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με τα πτυχία των Κολεγίων εντείνει την απαξίωση των πτυχίων και την πολυκατηγοριοποίησή τους. Οι αναπληρωτές, οι σημερινοί αλλά και οι μελλοντικοί απόφοιτοι, συνολικά η νέα γενιά οδηγείται σε ένα άκρατο κυνήγι πτυχίων, πιστοποιήσεων κυνηγώντας μια θέση εργασίας που γίνεται όλο και πιο ευέλικτή και επισφαλής.  Την ίδια στιγμή φτάσαμε στο Φλεβάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες κενά! Να γιατί η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει με ηχηρό τρόπο την ανάγκη να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα όσοι συμβασιούχοι δουλεύουν ήδη στην εκπαίδευση. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να παρέμβει και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης με την αξιολόγηση, τις νέες δομές, το ρόλο των στελεχών που θα κάνουν τον εκπαιδευτικό φοβισμένο και ανασφαλή ώστε να υλοποιεί στο ακέραιο κάθε κυβερνητική κατεύθυνση μέσα στο σχολείο.
Διατηρεί σε ισχύ το νόμου Γαβρόγλου για το Λύκειο και για τα επόμενα 2 χρόνια. Έχει εξαγγείλει τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου με τον συνυπολογισμό και των 3 τάξεων, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, ελάχιστη βάση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Συνεχίζεται η εξαπάτηση με την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και η Ν.Δ. ενώ στα λόγια μιλούν για την Δίχρονη στην πράξη δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο ( χρηματοδότηση, υποδομές, προσλήψεις) για την ουσιαστική εφαρμογή της. Ρίχνουν το μπαλάκι στους Δήμους και από κοινού προωθούν απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές λύσεις (κοντέινερ, ακατάλληλες αίθουσες, 25αρια τμήματα, μετακινήσεις μαθητών κ.ά.).   
Με αποφασιστικότητα, οργάνωση και συμμετοχή μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θέτει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Οι πλειοψηφίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την αποφασιστική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΟΟΣΑ –ΣΕΒ.  Μέσα από την κοινή δράση ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, συνδικάτων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τους γονείς των μαθητών και όλο τον λαό  μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και την ζωή. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων!  
Για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης διεκδικούμε:
·       Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας. Ενιαίο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.
·       Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων των τελευταίων ετών.
·       Πλήρη Σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
·       Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και παροχών.
·       Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε είδους «τζόγο», να επιστραφούν στα ταμεία όλα τα κλεμμένα.
·       Ειδικά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, το διάστημα της ανεργίας τους καλοκαιρινούς  μήνες να υπολογίζεται ως συντάξιμο με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Συνολικά στην Εκπαίδευση παλεύουμε για:
·       Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών (περισσότεροι από 40.000) που δουλεύουν στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Κατάργηση του ν. 4589/19 και όλων των νόμων που απαξιώνουν τα πτυχία και καλλιεργούν την ανθρωποφαγία. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για τη δουλειά. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών. Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (στέγαση, σίτιση, δωρεάν μεταφορά).
·       Μείωση των μαθητών σε 15 ανά τάξη για Νηπιαγωγείο, Α΄ και Β΄ Δημοτικού, 20 στις υπόλοιπες τάξεις και τα τμήματα γενικής παιδείας, 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.
·       Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο. Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες. Επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου στην Β΄θμια και εξίσωση ωραρίου της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας. Κατοχύρωση ωραρίου για τις/τους Νηπιαγωγούς, όπως και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση άμεσα της Γ΄ ανάθεσης στη Β΄θμια. Κανένας εκπαιδευτικός σε πάνω από 2 σχολεία. Όχι στις συμπτύξεις και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ. Επαναφορά του ωραρίου των υπεύθυνων των σχολικών εργαστηρίων. Επαναφορά του/της υπεύθυνου/ης δασκάλου/ας στο Ολοήμερο.
·       Να δίνονται όλα τα κενά σε κάθε φάση των υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις, αποσπάσεις), ώστε  να ικανοποιείται ο μέγιστος αριθμός των αιτήσεων.  
·       Χρηματοδότηση των σχολείων, σύγχρονες υποδομές με κρατική ευθύνη. Αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική θωράκιση.
·       Στήριξη της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Όλα τα παιδιά στις δομές που έχουν ανάγκης, ένας δάσκαλος παράλληλης στήριξης για κάθε ένα παιδί. Να στελεχωθούν άμεσα όλα τα τμήματα ένταξης.
·       Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου. Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Αποσύνδεση του Λυκείου από την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης, με δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι και κατοχύρωση βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.
·       Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν.
·       Ουσιαστική στήριξη της δουλειάς του εκπαιδευτικού στην τάξη. Πάλη ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση που δεν έχει καμία σχέση με την στήριξη και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά αποτελεί ένα ακόμα μέσο για την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Απεργία – αποχή από την αξιολόγηση και συγκεκριμένα από τις προβλέψεις του ν.4547/18 (αξιολόγηση στελεχών, προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων), όπως εξειδικεύεται με την υπουργική απόφαση 1816/ΓΔ4/11-01-2019.
·       Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όλων των προσφύγων και των μεταναστών. Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη. Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας με δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Καμία εμπλοκή των ΜΚΟ. Ελεύθερη μετακίνηση προς τους τόπους προορισμού. Άμεση επανένωση οικογενειών.
Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας:
·       Προχωράμε σε 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση, όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα στη Βουλή με προοπτική συνέχισης και απεργιακής κλιμάκωσης.
·       Πραγματοποιούμε σε κάθε Σύλλογο και ΕΛΜΕ εκδηλώσεις, συσκέψεις, ενημερωτικές περιοδείες για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση.
·       Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 6/2 σε όλες τις πόλεις μαζί με τα σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την Κοινωνική Ασφάλιση.
·       Πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 5/2, στις 2μμ, στο Υπουργείο Παιδείας για την προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας που αντιστοιχεί στις βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες τις οποίες έκαναν και κάνουν χρήση οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας.
·       Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία των 77 εκπαιδευτικών σωματείων που ήδη έχουν πάρει απόφαση για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και στην έκδοση κοινής αφίσας Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ.
·       Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής – πνευματικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ με τίτλο “Για Μεσόγειο θάλασσα γέφυρα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης των λαών. Ένωσε κι εσύ τη φωνή σου στην πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο, στη φτώχεια και τον ξεριζωμό”.
·       Νέες Γενικές Συνελεύσεις για εκτίμηση, συνέχιση και κλιμάκωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΜΑΖΙΚΑ – ΕΝΩΤΙΚΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Αθήνα, 3-2-2020