Κριτική για τα αποτελέσματα των εκλογών αντιπροσώπων για το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

 Μεσολόγγι, 28/6/2022

Συνάδελφοι,

ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ που θα διεξαχθεί 1-4 Ιουλίου στην Αθήνα. Το συνέδριο είναι το κορυφαίο όργανο του κλάδου αφού σε αυτό εκλέγεται το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας με διετή θητεία. Βάση των (ανεπίσημων) συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, οι παρατάξεις εξέλεξαν τους εξής σύνεδρους (σύγκριση με το 2019):

2022

2019

ΔΑΚΕ: 80 σύνεδροι

ΣΥΝΕΚ: 65 σύνεδροι

ΠΑΜΕ: 59 σύνεδροι

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:59 σύνεδροι

ΠΕΚ: 33 σύνεδροι

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: 2 σύνεδροι

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: 2 σύνεδροι

ΜΑΖΙ: 1 σύνεδρος

ΔΑΚΕ: 126 σύνεδροι (3 έδρες)

ΣΥΝΕΚ: 91 σύνεδροι (3 έδρες)

ΠΑΜΕ: 65 σύνεδροι (2 έδρες)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:71 σύνεδροι (2 έδρες)

ΠΕΚ: 43 σύνεδροι (1 έδρες)

Ανεξάρτητοι: 7 σύνεδροι

ΑρΕν: 4 σύνεδροι

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: 3 σύνεδροι

ΜΑΖΙ: 1 σύνεδρος

Επειδή κυκλοφορούν διάφορα κείμενα που αναφέρουν μάλιστα και απώλειες ή κέρδη σε ποσοστά, θα ήθελα καταρχήν να επισημάνω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί καθώς όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνταν διατηρούν τις δυνάμεις τους.

Αν θέλουμε να εξάγουμε τα ποσοστά των παρατάξεων βάση των αντιπροσώπων τους, πράγμα που είναι εντελώς αυθαίρετο όπως θα εξηγήσω στη συνέχεια, θα δούμε τα εξής:

1. η ΔΑΚΕ έχει πτώση περίπου 4 μονάδες (από 30.73% πέφτει στο 26.57%).

2. η ΣυνΕκ έχει μικρότερη πτώση περίπου 1.5 μονάδες (από 22.19% πέφτει στο 21.59%).

3. ΑΣΕ και Παρεμβάσεις έχουν άνοδο στα ποσοστά τους (περίπου 4 και 1.5 μονάδες αντίστοιχα).

4. η ΠΕΚ έχει σχεδόν ίδιο αποτέλεσμα (άνοδο 0.5%).

Η λογική όμως της εξαγωγής ποσοστών με τον τρόπο αυτό είναι εντελώς αίολη αφού για παράδειγμα, στην Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας παρόλο που το αποτέλεσμα ήταν ΔΑΚΕ 36%, Συμμαχία (ΣυνΕκ): 27% και ΑΣΕ 18%, είχαμε ισορροπία στους αντιπροσώπους (1-1-1). Η ΔΑΚΕ δηλαδή φαίνεται να έχει ίδια δύναμη με την ΑΣΕ παρά το διπλάσιο ποσοστό της…

Να σημειώσω επίσης ότι σε πολλές ΕΛΜΕ η εκλογή αντιπροσώπου «παίχτηκε» για ελάχιστες ψήφους, ενώ σε μια περίπτωση σύνεδρος εκλέχτηκε μετά από κλήρωση μεταξύ παρατάξεων που ισοψήφισαν. Αν θέλουμε λοιπόν να κρίνουμε σωστά, θα πρέπει πανελλαδικά να συγκρίνουμε τις ψήφους κάθε παράταξης και όχι τον αριθμό αντιπροσώπων της που «κρύβει» τις πραγματικές δυνάμεις.

Όμως, το πιο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι η πρωτιά της ΔΑΚΕ.

Εξάλλου, επειδή η συμπεριφορά όλων κρίνεται, θα ήθελα να υπενθυμίσω στοιχεία από το ενημερωτικό που είχα στείλει 2/7/2019 και αναφερόταν στα αποτελέσματα των εκλογών του 19ου συνεδρίου που ήταν:

για ΔΣ ΟΛΜΕ

ΔΑΚΕ: 126 και 3 έδρες

ΣυνΕκ: 91 και 3 έδρες

Παρεμβάσεις: 71 και 2 έδρες

ΑΣΕ: 65 και 2 έδρες

ΠΕΚ: 43 και 1 έδρα

ΑρΕν: 4

Λοιποί: 10

για συνέδριο ΑΔΕΔΥ

ΔΑΚΕ: 127

ΣυνΕκ: 89

Παρεμβάσεις: 67

ΑΣΕ: 66

ΠΕΚ: 42

ΑρΕν: 10

Λοιποί: 9

Τι μας αποκαλύπτει η ανάλυση των στοιχείων του παραπάνω πίνακα;

Αν η συμπεριφορά των ίδιων συνέδρων ήταν ίδια και στις δύο κάλπες, δηλαδή αν οι ίδιοι σύνεδροι είχαν ψηφίσει για ΔΣ ΟΛΜΕ όπως ψήφισαν για ΑΔΕΔΥ, τότε η ΔΑΚΕ θα είχε στην ΟΛΜΕ 4 εκπροσώπους στην θητεία που μόλις έλειξε...

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, η δεξαμενή της ΑΡΕΝ (κυρίως) με 6 …διαρροές ενίσχυσε τις παρατάξεις που «έπρεπε». Η ΔΑΚΕ στην 2η κατανομή είχε υπόλοιπο 2 ψήφους λιγότερες από τους ΣυνΕκ που εμφανέστατα «πριμοδοτήθηκαν» με 2 ψήφους (89 στην ΑΔΕΔΥ και 91 στην ΟΛΜΕ) ώστε να πετύχουν την 3η έδρα.

Φέτος, αν όλοι οι σύνεδροι ψηφίσουν σύμφωνα με την εντολή που πήραν από τους συναδέλφους οι έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής:

ΔΑΚΕ: 3, ΣυνΕκ: 3, Παρεμβάσεις: 2, ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: 2, ΠΕΚ: 1

που σημαίνει όπως προανέφερα ότι δεν αλλάζει απολύτως τίποτε στη σύνθεση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή παρουσίαση, θα ήθελα να επισημάνω ότι το κυρίαρχο θέμα των εκλογών ειδικά σε ορισμένες περιοχές ήταν η πολύ μεγάλη αποχή. Υπήρξαν όμως και ΕΛΜΕ που είτε δεν υπήρξε αποχή είτε υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με το παρελθόν. Δεν ξέρω πως κρίνετε το γεγονός ότι σε αυτές η ΔΑΚΕ πολλαπλασίασε τη δύναμή της…

Να σημειώσω επίσης ότι εδώ και χρόνια η ισορροπία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ είναι συντριπτικά (8-3) «αριστερόστροφη». Αυτό το γεγονός προφανώς και έχει αντανάκλαση στην κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ως κλάδος. Η αποχή δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος γυρνά τελικά την πλάτη σε επιλογές που γίνονται ή σε αποφάσεις που (δεν) λαμβάνονται εξαιτίας και αυτής της ισορροπίας.

Απαιτείται άμεσα συνδικαλιστική στροφή προς ρεαλιστικές προτάσεις (άγνωστη λέξη για ορισμένους…) και αποφάσεις σε μια κατεύθυνση που θα πλησιάσει την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και θα πιάσει το σφυγμό των πολλών. Αν δεν υπάρξει άμεσα ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος κυρίως με πρωτοβουλία των δύο μεγάλων παρατάξεων, θεωρώ ότι σε λίγα χρόνια ο συνδικαλισμός δεν θα υφίσταται ούτε καν ως όρος…

Ως πρόεδρος της ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους διέκριναν ότι η στάση της ΔΑΚΕ και οι ρεαλιστικές προτάσεις της είναι η σωστή επιλογή. Είναι σίγουρο ότι οι εκπρόσωποί μας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να λειτουργεί το σωματείο και να έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα. Δυστυχώς όμως η ευθύνη για τον καθορισμό πορείας βαρύνει άλλους…

 

Εύχομαι σε όλες και όλους καλές διακοπές και καλή ξεκούραση!

Καλή επιστροφή το Σεπτέμβρη με γεμάτες τις μπαταρίες!

 

Κατσαρός Κωνσταντίνος

Πρόεδρος ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ

Αιτωλοακαρνανίας

και εκλεγμένος αντιπρόσωπος

στο 20ο συνέδριο ΟΛΜΕ