Ψήφισμα Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Είναι γνωστή η θέση του κλάδου για λειτουργία τμημάτων Γενικής Παιδείας με 25 μαθητές ως ανώτατο αριθμό ανά τμήμα ή και λιγότερο όπου το επιβάλλουν οι συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες κάθε σχολικής μονάδας.
Στην περιοχή μας υπάρχουν σχολεία που φιλοξενούν μαθητές απομακρυσμένων κοινοτήτων και μονοθέσιων Δημοτικών Σχολείων, σχολεία με μικρές αίθουσες που επιβάλλουν συγκεκριμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα κατώτερο του οριζόμενου από την εγκύκλιο του Υπουργείου, σχολεία που δέχτηκαν μεταγραφές μαθητών το καλοκαίρι λόγω ειδικών καταστάσεων.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται άμεσα επανεξέταση της κατάστασης ώστε να διασφαλίζεται αφενός η ασφαλής και σε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής για τους μαθητές παρακολούθηση του μαθήματος και αφετέρου η πιο αποδοτική διδασκαλία από την πλευρά των εκπαιδευτικών.
Σε κάποιες από τις περιπτώσεις μείωσης τμημάτων, προκύπτει ή θα προκύψει επίσης θέμα με τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών των σχολείων αυτών, αφού δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ωράριο.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
  • την άμεση επαναφορά του αριθμού των τμημάτων στα περυσινά επίπεδα σε όσα σχολεία μειώθηκε ο αριθμός τους
  • την άμεση λειτουργία νέων τμημάτων σε σχολεία που ο αριθμός των μαθητών και οι κτιριακές συνθήκες το επιβάλλουν. 
  • να εφαρμόζεται αυστηρά το νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές των μαθητών και να μην εγκρίνονται παράτυπες μετεγγραφές, κυρίως από σχολεία της περιφέρειας προς τα κεντρικά σχολεία.