Φιλοευρωπαϊκή υποκρισία


Σύμφωνα με την 115475/Γ2/21-08-2013 Υ.Α. μπαίνει και φέτος η ταφόπλακα στην πολυγλωσσία και την πολυεπιλογή
γλωσσών ,αφού σύμφωνα με αυτή την υπουργική απόφαση οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου μπορούν να επιλέξουν ως δεύτερη ξένη γλώσσα μόνο τη γαλλική ή τη γερμανική. Προ κρίσης, οι μαθητές του γυμνασίου μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ της γαλλικής, της γερμανικής, της ιταλικής και της ισπανικής.
Η ιταλική γλώσσα, η οποία εισήχθη επισήμως τη σχολική χρονιά 2008-2009 στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου, έφτασε τη σχολική χρονιά 2010-2011 να διδάσκεται σε 650 περίπου σε σχολεία και σε περίπου 30.000 μαθητές σε όλη την επικράτεια και η ισπανική γλώσσα, η οποία μπήκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα τη σχολική χρονιά 2009-2010, είχε ανοδική πορεία. Η σαρωτικού χαρακτήρα εκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της τότε υπουργού παιδείας κυρίας Διαμαντοπούλου θεώρησε ότι δεν χρειαζόμαστε τόσες γλώσσες στο σχολείο και έβγαλε με υπουργική απόφαση την ιταλική και την ισπανική από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Βίαια, χωρίς να παρουσιάσει κανέναν εκπαιδευτικό στόχο και ούτε καν μια δικαιολογία. Φυσικά, δεν υπήρχε κανένας εκπαιδευτικός στόχος και αν δεν υπήρχαν τόσοι μόνιμοι καθηγητές γαλλικής και γερμανικής, θα θυσίαζε και τις υπόλοιπες ξένες γλώσσες στο βωμό του ελλείμματος… που το ίδιο δημιούργησε.
Η πολιτική της σημερινής δικομματικής κυβέρνησης βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης και βγάζει πλεόνασμα θυσιάζοντας κάθε κοινωνικό δικαίωμα, μαζί και αυτό της εκπαίδευσης. Λέει όμως ότι τα κάνει όλα αυτά για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η πολιτική στηρίζει την πολλαπλογλωσσία και ενθαρρύνει τον ευρωπαίο πολίτη να μαθαίνει πολλές γλώσσες της παγκόσμιας κοινότητας στην οποία ζει.
Το σκεπτικό αυτό της ΕΕ περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και την καταπολέμηση του ρατσισμού, αφού η γνώση πολλών ξένων γλωσσών –και όχι μόνο αυτών των ισχυρών εταίρων– μαθαίνει στον ευρωπαίο πολίτη να κατανοεί τον «άλλο» λαό και να συμβιώνει αρμονικά μαζί του, μειώνοντας στο ελάχιστο κάθε εθνικιστική τάση και προκατάληψη. Επειδή λοιπόν η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει την πολυτέλεια τέτοιων σκεπτικών και βγάζει πλεόνασμα στις πλάτες των αδύναμων κρίκων της κοινωνίας, χαράσσει εκπαιδευτική πολιτική προτεκτοράτου και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την άνοδο του εθνικισμού.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ  Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών θεωρεί ότι πρόκειται για πλεόνασμα φιλοευρωπαϊκής υποκρισίας και στηρίζει την πολλαπλογλωσσία και την πλήρη εφαρμογή της στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δημόσιας εκπαίδευσης καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν αυτό τον αγώνα, για να έχει η Ελλάδα την εκπαίδευση που της αξίζει και κατά συνέπεια τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη των λαών.