ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ (11-10-15)

12-10-2015 Ανακοίνωση των εκπροσώπων των ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ στην ΟΛΜΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στη συνέντευξή του στο Βήμα (11-10-2015) για αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και σύνδεση της εθελοντικής συμμετοχής στην ενισχυτική διδασκαλία με την αξιολόγηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ (11-10-15)
Ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, σε συνέντευξή του στο Βήμα (11-10-15) και 4 μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, αιφνιδιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα σε δύο τομείς, ανακοινώνοντας τις προθέσεις του για το ζήτημα της παραπέρα αύξησης των ωρών διδασκαλίας του εκπαιδευτικού και τη σύνδεση της εθελοντικής συμμετοχής του στην ενισχυτική διδασκαλία με την αξιολόγηση.
Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται πριν πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της ΟΛΜΕ με το Υπουργείο και προκαταλαμβάνουν τις διαδικασίες διαλόγου διαμορφώνοντας το αντίστοιχο κλίμα.
Το θέμα του ωραρίου, που βάζει σε «διάλογο» ο Υπουργός, προφανώς για να καλύψει τα κενά περιορίζοντας παραπέρα τις δαπάνες για την Παιδεία, φέρνει στην μνήμη το εφιαλτικό 2013 (αύξηση ωραρίου, προσπάθεια απεργίας στις πανελλήνιες, επιστράτευση και διαθεσιμότητες 2500 συνάδελφων μας) και αποτελεί αιτία πολέμου για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το ζήτημα της σύνδεσης της εθελοντικής εργασίας στην ενισχυτική διδασκαλία με την αξιολόγηση, που κινείται στην ίδια λογική του περιορισμού των δαπανών (αντί για προσλήψεις νέων αδιόριστων συναδέλφων για ενισχυτική), δεν συμβάλλει στη δημιουργία του κλίματος που απαιτείται για την επιτυχία του θεσμού της ενισχυτικής. Χωρίς να έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση με τον κλάδο και σε εντελώς θολό τοπίο, ενώ δεν έχει καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – χειραγώγησης, κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς, επιβραβεύοντας υπηρεσιακά (αλήθεια, πώς;) τους «καλούς» που θα δουλέψουν… εθελοντικά! Τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι εκπαιδευτικοί με τα σωματεία τους στήριξαν το δημόσιο σχολείο απ’ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, στήνοντας αλληλέγγυα μαθήματα στήριξης των μαθητών μας, διεκδικώντας παράλληλα προσλήψεις αδιόριστων εκπαιδευτικών. Η αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών δεν «εξαγοράζεται», δίνει δύναμη και ελπίδα στη χειμαζόμενη λαϊκή οικογένεια.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα πρέπει να πάρει θέση. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τις διακηρύξεις του και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τον κλάδο, για τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου σχολείου.
Αθήνα, 12-10-2015
Ζωγραφάκη Ελένη
Μαλαγάρης Θοδωρής
Μπουντουλούλης Βαγγέλης

Ξυπολιά Δώρα