Συνέντευξη για την πρωτοφανή κατάσταση στα σχολεία της περιοχής μας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν με πρωτοβουλία της Ένωσής μας οι Πρόεδροι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας Δημήτρης Τσάμης, Άρης Λουκόπουλος και εγώ εκπροσωπώντας την Α ΕΛΜΕ.
Ως Πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας τόνισα ότι από πέρυσι το Μάρτιο είχε ενημερωθεί η τότε ηγεσία του Υπουργείου από ΟΛΜΕ – ΔΟΕ και το σύλλογο των αναπληρωτών ότι οι αλλαγές που προωθούσε το υπουργείο στον τρόπο υπολογισμού των μορίων βάση των οποίων έγιναν οι πίνακες των αναπληρωτών δεν ευσταθούσαν νομικά. Το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τις ενστάσεις, προχώρησε και τελικά αναγκάστηκε να συντάξει με τεράστια καθυστέρηση νέους πίνακες. Ήταν λοιπόν βέβαιο ότι το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων δεν θα μπορούσε να έχει λήξη μέσα στο Σεπτέμβρη.
Φέτος έγιναν 500 αποσπάσεις περίπου περισσότερες από πέρυσι, την ώρα που έπρεπε να υπάρχει πιο σφιχτή πολιτική, και με δεδομένες και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και τους μηδενικούς διορισμούς, θα χρειάζονταν περισσότεροι αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά, την ώρα που το υπουργείο χαμήλωνε τον πήχη σε αριθμούς εξωπραγματικούς κάτω των 16000 ενώ τα πραγματικά δεδομένα μιλούσαν για πάνω από 20000 κενά (σε πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια μαζί).




ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ
Διορισμοί αναπληρωτών 2014-15:
5.444
12.061
Συνταξιοδοτήσεις:
1.527
1.159
Σύνολο:
6.971
13.220
ΣΥΝΟΛΟ (ΠΕ+ΔΕ)
20.191

Στον παραπάνω πίνακα δεν φαίνονται και τα κενά που τελικά δεν καλύφθηκαν πέρυσι, άρα καταλαβαίνουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση…
Ακούγεται ότι «κάθε χρόνο τα ίδια γίνονται» είναι όμως προφανές ότι πέρυσι τέτοια εποχή δεν μιλούσαμε για τόσα πολλά κενά
Είναι εύκολο να διαπιστωθεί η αλήθεια των αριθμών. Καταρχήν, πριν ανοίξουν τα σχολεία και διαπιστωθούν οι σαφώς μικρότερες ανάγκες σε σχέση με τις φετινές, είχαν προσληφθεί στην Δευτεροβάθμια 500 αναπληρωτές, ενώ αμέσως μετά άλλοι 1005. Ουσιαστικά με βάση τα στοιχεία, ενώ αυτή τη στιγμή σήμερα μιλάμε για περίπου 1300 διορισμούς (μαζί με μουσικά σχολεία και ειδική αγωγή) πέρυσι την ίδια εποχή είχαμε ήδη περίπου 5000 διορισμούς!!!
Γι αυτό το λόγο τονίζουμε ότι η κατάσταση είναι πρωτοφανής!
Στην Αιτωλοακαρνανία τα αρχικά κενά ήταν 99 + 41 στην ειδική αγωγή, χωρίς να υπολογίζονται μέσα σε αυτά τα κενά των ΕΠΑΛ. Ήρθαν με το πρώτο κύμα αναπληρωτών 27 εκπαιδευτικοί, ούτε οι μισοί δηλαδή από τις ανάγκες στις βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα και αρκετές αποσπάσεις που θα ενεργοποιηθούν σε επόμενη φάση προσλήψεων. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, ειδικά στην ειδικότητα των φιλολόγων που υπάρχουν ακόμη περίπου 20 κενά.
Υπάρχουν επίσης πανελλαδικά εκκρεμότητες με τα βιβλία ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, σοβαρό πρόβλημα στη μεταστέγαση σε νέα κτίρια του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου και του ΕΠΑΛ Κατοχής.
Τέλος, στη συνέντευξη αναφέρθηκα και στην εθελοντική εργασία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μοριοδοτεί, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του υπουργού, στο πλαίσιο της δικής της αξιολόγησης που δεν είναι ακόμη γνωστή στον κλάδο.
Και όλα αυτά πριν τον ευρύ διάλογο που θα μας καλέσει το υπουργείο, προφανώς για να μας ανακοινώσει αποφάσεις…
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιοχής Μεσολογγίου Δημήτρης Τσάμης είπε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των δομών και των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Αναφέρθηκε σε υποστελέχωση του ΚΠΕ Μεσολογγίου που παρόλα αυτά παρουσιάζει αξιοπρόσεκτο έργο, στην υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών αλλά και στο πρόβλημα των μεταταγμένων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια που ακόμη και σήμερα δεν έχουν οργανική θέση στα σχολεία που υπηρετούν. Αναρωτήθηκε κλείνοντας «που είναι οι 7000 μόνιμοι διορισμοί που έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά κοροϊδεύοντας τους πολίτες;»
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιοχής Ναυπάκτου Άρης Λουκόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα ολοήμερα σχολεία που δεν στηρίζονται όσο πρέπει. «Υιοθετείται ολόκληρη η εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ και προβλέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, περαιτέρω μειώσεις μισθών και μείωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δείτε