Ενημερωτικό ΔΑΚΕ






Μεσολόγγι, 24-01-2016

Η ΔΑΚΕ έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ όλα τα θέματα για τα οποία σας είχαμε ενημερώσει, δηλαδή της σχολικής στέγης, τη συγκρότηση του ΠΥΣΔΕ της περιοχής αλλά και το νέο μισθολόγιο.
Υπήρξε ενημέρωση από τον σ. Κώστα Κατσαρό για την εξέλιξη των δύο συγκροτημάτων που χτίζονται στο Μεσολόγγι και τις συζητήσεις του προηγούμενου ΔΣ με την Δημοτική Αρχή για το χρονοδιάγραμμα εργασιών.
Για το ΕΠΑΛ Κατοχής η παράδοση του οποίου καθυστερεί αφού έναν ολόκληρο χρόνο μετά την τοποθέτηση των αιθουσών δεν έχει υπάρξει καμία άλλη εξέλιξη, ενημέρωσε παράλληλα και ο σ. Νώντας Πανάς, εκπαιδευτικός στο σχολείο αυτό. Όπως προέκυψε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, η τελευταία εργολαβία δεν έχει υπογραφεί ακόμη (με ευθύνη της Περιφέρειας όπως είπε ο Δήμαρχος) κι έτσι δεν είχαν βάση οι καθησυχαστικές παραινέσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου. Το συγκρότημα προφανώς δεν θα παραδοθεί βάση του χρονοδιαγράμματος που είχε παρουσιαστεί...

Για το κτιριακό της Ναυπάκτου τονίστηκε από την παράταξή μας ότι στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής όταν ήταν αντιπολίτευση το θεωρούσαν …εύκολο θέμα. Όμως, ενάμισι χρόνο από την ανάληψη της Αρχής, τόσο το 2ο Γυμνάσιο (δεν έχει προχωρήσει η αποκατάστασή του) όσο και το ΕΠΑΛ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Σήμερα εκτός των άλλων, απαιτείται σχεδιασμός για την οριστική και συνολική επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης στην περιοχή.
Για τη συγκρότηση του ΠΥΣΔΕ, μετά και τον ορισμό από τον Περιφερειακό Διευθυντή των 2 νέων μελών, η ΔΑΚΕ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της αφού θεωρούμε ότι δεν εκπροσωπείται η Α ΕΛΜΕ. Αυτό δημιουργεί προβλήματα που σχετίζονται με θέματα που θα μπορούσε να γνωρίζει από «πρώτο χέρι» συνάδελφος από την περιοχή μας.
Όσον αφορά στο θέμα του νέου μισθολογίου, ο σ. Κώστας Κατσαρός παρουσίασε πίνακες, βάση των οποίων τεκμαίρεται ότι προκύπτουν ΜΕΙΩΣΕΙΣ στους μισθούς μας. Επεσήμανε επίσης ότι έχει περάσει μέσω των ΜΜΕ η προπαγάνδα περί …αυξήσεων στους ΔΥ και συνεπώς πρέπει άμεσα η Ένωσή μας να βγάλει μια ανακοίνωση για το θέμα ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση.
Με την άποψη αυτή διαφώνησαν οι άλλες παρατάξεις και συμφωνήθηκε το θέμα να συζητηθεί συνολικά όταν κατατεθεί και το νομοσχέδιο με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.
Τέλος, μεγάλη συζήτηση έγινε για τον τρόπο επιλογής στελεχών, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εισήγαγε εκ νέου τη συνέντευξη αλλάζοντας νόμο που είχε προτείνει και εφαρμόσει η ίδια. Ο σ. Παναγιώτης Μυλωνάς τόνισε ότι η συνέντευξη βρίσκει σύμφωνη την παράταξη της ΔΑΚΕ, αρκεί να στοχεύει στην διερεύνηση της προσωπικότητας των υποψήφιων και να γίνεται με ανοικτού τύπου ερωτήσεις και αντικειμενικό τρόπο, πράγμα που δεν φαίνεται να επιδιώκεται από την κυβέρνηση.
Ο σ. Κούστας από την ΑΣΚ, αφού ανέφερε την κάθετα αρνητική θέση της παράταξής του στο θέμα της συνέντευξης, ανέγνωσε ανακοίνωση την οποία ο σ. Κώστας Κατσαρός είπε ότι θα ψηφίσει η ΔΑΚΕ αρκεί να επισημανθούν 3 συγκεκριμένα σημεία:
1.     ότι δεν υπήρξε κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα για την νέα αλλαγή στον τρόπο επιλογής και ίσα ίσα, καταργείται νόμος που ναι μεν χρειαζόταν κάποιες παρεμβάσεις αλλά μας είχε βρει σύμφωνους
2.   υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και έργων προεκλογικά και μετεκλογικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα.
3.      με το νέο νόμο προωθούνται οι «ημέτεροι».
Μάλιστα, όπως θα έχετε ήδη δει στο διαδίκτυο, υπάρχουν πανελλαδικά δεκάδες περιπτώσεις αλλά και επίσημες καταγγελίες που καταδεικνύουν το δίκιο των 3 αυτών θέσεων (υπάρχει μάλιστα περίπτωση φιλοκυβερνητικού υποψήφιου που πριν τη συνέντευξη ήταν 7ος αλλά μετά από αυτή βρέθηκε 1ος και …καλύτερος, καλύπτοντας μεγάλη απόσταση σε μόρια λόγω της βαθμολογίας από την …“αντικειμενική” επιτροπή).
Ο σ. Κούστας, είπε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση του σ. Κατσαρού αφού, όπως είπε, …εκχυδαΐζει (!!!) την ανακοίνωση που θα πρέπει να έχει «πολιτικό» περιεχόμενο! Στην ψηφοφορία η πρόταση της ΑΣΚ πέρασε με την διπλή ψήφο του Προέδρου (4-3) και ένα λευκό (ΑΣΕ/ΠΑΜΕ).
Η ΔΑΚΕ θεωρεί ότι έπεσαν γρήγορα οι μάσκες της ΑΣΚ, πράγμα που είχαμε ΥΠΕΡΤΟΝΙΣΕΙ στην ΓΣ για τις αρχαιρεσίες της Α ΕΛΜΕ.
Η ΑΣΚ θα πρέπει να εξηγήσει στους συναδέλφους για ποιο λόγο δεν συμφώνησε με την πρόταση της ΔΑΚΕ για την προσθήκη των τριών σημείων που προαναφέρθηκαν.
Εμείς ήμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων τα προηγούμενα χρόνια, όταν κατηγορηθήκαμε για …κυβερνητικό συνδικαλισμό, και θα συνεχίσουμε στην ίδια λογική. Ας ελπίσουμε ότι η ΑΣΚ στο εξής θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των συναδέλφων και όχι (ίσως για λόγους εσωτερικών “ισορροπιών”) οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα…
Δηλώνουμε ότι θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή συσπείρωση και θα προσπαθούμε να έχουμε ομόφωνες αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα του κλάδου, όπως είχαμε κατακτήσει ως παράταξη και τα προηγούμενα χρόνια.