12ο εκπαιδευτικό συνέδριο της ΟΛΜΕΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Περιγραφή προβλημάτων και συσκότιση των αιτιών που τα προκαλούν!
Από τις 18 μέχρι τις 20 πραγματοποιήθηκε στη Καβάλα το 12ο εκπαιδευτικό συνέδριο της ΟΛΜΕ με θέμα “Το εκπαιδευτικό έργο σε συνάφεια με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών”. Στο συνέδριο έγιναν 4 θεματικές συζητήσεις με θέματα: α) συνθήκες εργασίας, β) συνταξιοδοτικό – μισθολογικό, γ) ο εκπαιδευτικός, μέρος της συλλογικότητας του σχολείου δ) επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη.
Σαν ΑΣΕ προτείναμε να γίνει ένα συνέδριο με θέμα την “αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και την «αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της εκπαίδευσης” καθώς και τις προωθούμενες αλλαγές στο Λύκειο. Αυτό το περιεχόμενο θα συνέβαλε στην ενημέρωση, στον εξοπλισμό του κλάδου ώστε να παλέψει με καλύτερους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Προτείναμε αυτή την θεματολογία θεωρώντας ότι τα μέτρα, που ψηφίζονται το επόμενο διάστημα, επηρεάζουν άμεσα τόσο το εκπαιδευτικό έργο, όσο και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Το ίδιο το θέμα του συνεδρίου, το περιεχόμενο των εισηγήσεων, αλλά και η συζήτηση που έγινε, επί της ουσίας αποπροσανατόλισε για το ποιοι είναι οι λόγοι που σήμερα οι εκπαιδευτικοί δεχόμαστε επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά μας, αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Με άλλα λόγια πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική και επιχειρηματολογία.

Οι εισηγήσεις μέσα από ατελείωτη περιγραφή των προβλημάτων, που όλοι οι εκπαιδευτικοί τα γνωρίζουμε αφού τα βιώνουμε, δεν φώτισαν τις αιτίες που τα δημιουργούν, έτσι ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να τις αντιπαλέψει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις εισηγήσεις του ΚΕΜΕΤΕ που έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία των δυνάμεων της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) σε όλους τους τόνους ανέδειξαν ως κύριο υπεύθυνο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τους θεσμούς, την διαχειριστική ανικανότητα των κυβερνήσεων.
Δεν ανέδειξαν ότι αυτές οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και πριν την κρίση σε όλη την ΕΕ από όλες τις κυβερνήσεις κεντροδεξίες, κεντροαριστερές ή άλλης απόχρωσης. Δεν ανέδειξαν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι γενικά νεοφιλελεύθερα, αλλά αποτελούν μια ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου για ένα σχολείο με φτηνούς και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που θα βγάζει μαθητές με λειψές γνώσεις, με εφήμερες δεξιότητες αναλώσιμους και ευέλικτους για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα ήταν και τα συμπεράσματα των συζητήσεων, όπου και αυτά υπερψηφίστηκαν στην πλειονότητα τους από όλες τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις.
Οι δυνάμεις της ΑΣΕ δεν πήγαμε στο συνέδριο για να περιγράψουμε την δύσκολη κατάσταση, να αναπαράγουμε γνωστά προβλήματα. Επιδιώξαμε να αναδείξουμε που πρέπει να στρέψουν τα βέλη τους οι εργαζόμενοι για να σταματήσουν αυτή την επίθεση. Ότι η ίδια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών, υποβαθμίζει και την μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.
Ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη μια ή την άλλη διαχείριση ενός συστήματος που στο επίκεντρό του έχει την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία, δηλαδή διαρκή Μνημόνια για τους εργαζόμενους. Ότι οφείλουν να καταδικάσουν όλες αυτές τις δυνάμεις που αποδέχονται ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Ότι ο μόνος δρόμος είναι να βγούμε στην αντεπίθεση να διεκδικήσουμε όλες τις σύγχρονες ανάγκες στη ζωή και στη μόρφωση, μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί το λαό και τα κέρδη μιας μειοψηφίας που που πλουτίζει σε βάρος της εργασίας μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν ώστε το κίνημα να αποδεσμευτεί από ηγεσίες που το θέλουν δεμένο χειροπόδαρα. Να βγούμε στον αγώνα για το δίκιο μας! 
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ!
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!

Μάης 2018