H TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.Σ.Κ. ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΣΤΙΣ 21/10/2020

    Συναδέλφισσες/φοι

Καλούμαστε στις 7 του Νοέμβρη (μετά την τροπολογία Κεραμέως) να εκλέξουμε τους δύο εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ.Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε ότι οι εκλογές αυτές δεν θα γίνουν με κάλπες δια ζώσης, αλλά εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά, όπως διατείνεται με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο η υπουργός παιδείας! 

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε την πολιτική διάσταση της μεθόδευσης της Κυβέρνησης δια της υπουργού παιδείας, καθότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος αντι Δημοκρατικών εκτροπών. Η Κυβέρνηση έχει βάλλει στο στόχαστρο  την ίδια τη Δημοκρατία, καθώς και κάθε δημοκρατικό κεκτημένο.

 Οι εκλογές αυτές αποτελούν πρόβα νυφικού  απέναντι στο γάμο που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση των υπαλλήλων της Ε.Ε., που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα  βρόμικο χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Είναι οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών για τα οποία, αθετώντας την εγκύκλιο που έστειλε η ίδια στα σχολεία για διενέργεια των εκλογών την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, σύμφωνα με το ΠΔ 1/2003, ψήφισε τροπολογία για διεξαγωγή των εκλογών  ημέρα Σάββατο ημέρα αργίας για τους εκπαιδευτικούς, και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, χωρίς να επικαλείται την πανδημία, αφού λόγω της πανδημίας μια σειρά από συνδικαλιστικές διαδικασίες, συνελεύσεις και αρχαιρεσίες μεταχρονολογούνται με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Στοχεύουν στην ακόμα περισσότερο υποβάθμιση και  απομαζικοποίηση του ρόλου των αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ. και τελικά στην πλήρη υποβάθμιση των εκλογών αυτών. Η  ενέργεια δεν είναι  τυχαία, ούτε έχει να κάνει  αποκλειστικά με  τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείων.

Αυτό θα έκανε και με τις υπηρεσιακές εκλογές, δηλαδή θα τις μεταχρονολογούσε λόγω της πανδημίας, αν δεν είχε κατά νου να ανοίξει το δρόμο για τη συνολική καταστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης, βάζοντας μάλιστα τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τα ρεύματα του κλάδου να τη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι εκτός των κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων που ανοίγονται από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, εγείρονται και σοβαρότατα ζητήματα νόθευσης, ελέγχου και χειραγώγησης της εκλογικής διαδικασίας.

«Το μείζον θέμα που τίθεται με την εν λόγω τροπολογία είναι το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και όσο και να προσπαθεί να το υποβαθμίσει η κυβέρνηση συνδέοντάς το με την πανδημία, είναι ευθύνη και καθήκον των συνδικαλιστικών οργανώσεων να το αναδείξουν και να μην επιτρέψουν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με μια τέτοια εξέλιξη. Τη στιγμή που δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση και φουντώνουν οι εστίες αγώνα και αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει κάθε συλλογική διαδικασία.

 Θεωρώ ότι αυτή η εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των δυνάμεων της αντίδρασης να περιστείλουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και να παρέμβουν στις διαδικασίες των σωματείων. Ο νόμος Αχτσιόγλου που θέτει ως προϋπόθεση το 50%+1 για τη λήψη απεργιακής απόφασης, ο νόμος Βρούτση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία, ο νόμος Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις και η τωρινή τροπολογία Κεραμέως αποτελούν κομβικά σημεία μιας οργανωμένης προσπάθειας αποσυλλογικοποίησης, απομαζικοποίησης και αποδυνάμωσης των κινηματικών διαδικασιών». Θα ακολουθήσει και η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση θα δίνει αέρα στην κυβέρνηση αλλά και στις κυβερνήσεις των υπαλλήλων που θα ακολουθήσουν να εφαρμόζουν καταστροφικές πολιτικές προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων..

«Αν δεν υπάρξει αντίδραση, δεν είναι μακριά η μέρα που οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν από το σπίτι  τους, ενώ οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές (δες ΓΣΕΕ), θα έχει αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τους πελατειακούς μηχανισμούς, το ρουσφέτι, την συναλλαγή και στη συνέχεια θα παρέχουν από τα συνδικαλιστικά τους γραφεία κάλυψη στην κυβερνητική πολιτική, οδηγώντας σε παρωχημένες  εποχές.

 Αν σήμερα δεχτούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία της Κεραμέως, αύριο θα έχουμε ηλεκτρονικές εκλογές και στα σωματεία, στην αυτοδιοίκηση  και η απόλυτη κυριαρχία του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού θα είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που θα αντικαταστήσει κάθε ιδεολογική-πολιτική και συνδικαλιστική ζύμωση των Γενικών Συνελεύσεων, τις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων και την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται το δημόσιο σχολείο και ο κόσμος της εργασίας γενικότερα».

Είμαστε καθαροί ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΑΡ.ΕΝ) σε κεντρικό επίπεδο για ΚΥΣΔΕ αφού έχουμε από της 15/10/2020 δηλώσει την απόσυρσή μας, αλλά και η Ανεξάρτητη Συνεργασία Καθηγητών (Α.Σ.Κ) που εκφράζετε και συμμετέχει  στο συλλογικό σχήμα ΄΄ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ’’ για ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ δηλώνει ότι αποσύρει τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί σε κάθε μορφή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.                                 

Δεν θα γίνουμε συνάδελφοι σε καμιά περίπτωση η γέφυρα για αντιδημοκρατικές εκτροπές και αντι- συνδικαλιστικού τύπου καταστροφικές επιλογές  για την εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο της  Κεραμέως και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη!

                                          Για την Α.Σ.Κ  το μέλος του Δ.Σ., αντιπρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ

                                                                                       Κώστας Κούστας