Για την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 19-9-2018





ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δελτίο Τύπου
Για την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 19-9-2018 και τη στάση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ -ΣΥΝΕΚ –ΠΕΚ/ΠΑΣΚ)
Συναδέλφισες,-οι
Στις 19-09-2018 συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο Δ.Σ. κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα.
·        Επισημάναμε την ανάγκη να στηριχθούν όλες οι κινητοποιήσεις των σωματείων, των γονιών και των μαθητών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη (Λάρισα, Θες/νικη, Πύργος, Τρίπολη κ.α.), να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μην κλείσει κανένα “ολιγομελές” τμήμα των ΕΠΑΛ, να ανοίξουν όλες οι ομάδες προσανατολισμού, να καλυφθούν άμεσα τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία, να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου που για λόγους δημοσιονομικούς στριμώχνει σαν σαρδέλες τα παιδιά σε 27αρια και 28αρια τμήματα.
·        Να συμμετέχει η Ομοσπονδία στις 28/9 με κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, μέρα Πανελλαδικής δράσης βάζοντας στο επίκεντρο όλα τα άμεσα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Να δώσουμε μια πρώτη απάντηση μαζί με τους μαθητές μας για να μην κλείσει κανένα ολιγομελές, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το Λύκειο και το νέο τρόπο πρόσβασης.
·        Καταθέσαμε πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα δράσης με σκοπό να μην περάσει μια λογική αναμονής, μικρότερου κακού και κυβερνητικών αυταπατών. Άμεσα να σηκωθεί ο κλάδος, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

·        Προτείναμε να υπάρξει άμεσα απόφαση για την κινητοποίηση του κλάδου ενάντια στο νόμο για τις νέες δομές και την αξιολόγηση, να καταδικάσει ο κλάδος τα σχέδια για το νέο Λύκειο.
·        Τονίσαμε την ανάγκη να γίνουν καλά προετοιμασμένες ΓΣ, ώστε ο κλάδος να συζητήσει διεξοδικά για όλα τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων (κλείσιμο τμημάτων, ολιγομελή, διορισμοί, χρηματοδότηση, υποδομή), για αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης (κατηγοριοποίηση σχολείων/αξιολόγηση, σχέδια για το νέο λύκειο) για να διεκδικήσουμε αυτά για τα οποία έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και γονείς και οι μαθητές: την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.
·        Προτείναμε να κλιμακωθεί ο αγώνας και να παρθεί απόφαση για γενική απεργία στις 8 Νοέμβρη έτσι ώστε από κοινού οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.
Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία!
·        Είναι χαρακτηριστική η απροθυμία τους ώστε να βγει έστω και μια λιτή ανακοίνωση για τον αντιδραστικό χαρακτήρα των σχεδίων για το νέο Λύκειο.
·        Απέρριψαν ακόμα και την πρόταση για την κινητοποίηση στις 28/09, μια πρόταση που έχει αποφασισθεί από μια σειρά ΕΛΜΕ, Συλλόγων Α/θμιας και αναπληρωτών. Χαρακτηριστική της εχθρικής στάσης απέναντι στις κινητοποιήσεις των σωματείων ήταν η δήλωση της ΔΑΚΕ ότι: «Με το ΠΑΜΕ κινητοποίηση δεν κάνουμε»!
·        Δεν αποφασίστηκε ούτε κύκλος Γενικών Συνελεύσεων, ούτε Ολομέλεια Προέδρων.
·        Για την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων που βρίσκετε σε εξέλιξη με τον νόμο 4547/2018 ούτε λέξη.
·        ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ/ΠΑΣΚ, έτσι για το «ξεκάρφωμα» αποφάσισαν μια εθιμοτυπική 3ώρη στάση εργασίας στις 5 Οκτωβρίου (Παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού) και με «πλαίσιο πάλης» βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης. Για τη συγκεκριμένη 3ωρη στάση εργασίας δεν εξασφαλίστηκε ούτε καν ένας στοιχειώδης συντονισμό με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ίδιες δυνάμεις στη ΔΟΕ καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις από 24/9 έως 12/10 και Ολομέλεια Προέδρων μετά για να αποφασιστεί η οποία κινητοποίηση μετά!!
Αναρωτιόμαστε τελικά που το πάνε ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ/ΠΑΣΚ και οι αντίστοιχες παρατάξεις τους στη ΔΟΕ; Όταν καταψηφίζουν κινητοποίηση που είναι ήδη απόφαση δεκάδων σωματείων για τις 28/9 τη στιγμή που τα προβλήματα καίνε, όταν αλλού τραβάνε στην ΟΛΜΕ και αλλού στη ΔΟΕ για ζητήματα που είναι κοινά (διορισμοί, μισθολογικά, εργασιακά), όταν καταψηφίζουν Γενική Απεργία, όταν κάνουν την πάπια για την αξιολόγηση, τότε αντικειμενικά δεν καλλιεργούν την απογοήτευση και τη σύγχυση μέσα στον κλάδο; Μήπως τελικά έχουν σκοπό να μη συγκεντρωθούν δυνάμεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτικής κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, Ε.Ε.; Μάλλον έτσι είναι!
Το έργο αυτό το έχουν ξαναπαίξει. Άξιος κυβερνητικός συνδικαλισμός!
Απέναντι σ’ αυτές τις ηγεσίες οι εργαζόμενοι, οι ΕΛΜΕ πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους σχέδιο, τη δική τους προσπάθεια να οργανωθεί ο αγώνας μέσα στα σχολεία απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.
Καλούμε τους συναδέλφους, όλες τις ΕΛΜΕ να μπουν μπροστά και να δώσουν τη μάχη: 
·        Για την οργάνωση και επιτυχία της Πανελλαδικής ημέρας δράσης  για τους διορισμούς στις 28/9 και της κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας, στις Περιφέρεις και στις Δ/νσεις στις 13:30. Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών που ήδη κινητοποιούνται ενάντια στην πολιτική των περικοπών, του κλεισίματος τμημάτων και της υποχρηματοδότησης.
·        Να αξιοποιήσουμε κάθε μορφή αγωνιστικής δράσης έτσι ώστε ο κλάδος να απαντήσει στην αντιλαϊκή πολιτική. Στις 5 Οκτωβρίου οι ΕΛΜΕ να αξιοποιήσουν την 3ωρη στάση εργασίας για να βάλουν μπροστά τα πραγματικά προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. Να γίνει μέρα κινητοποίησης ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο Λύκειο!
·        Για την πραγματοποίηση συσκέψεων με τις Ενώσεις Γονέων για τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων. Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργείο.
·        Για την προετοιμασία μαζικών Γενικών Συνελεύσεων καλά προετοιμασμένων το αμέσως επόμενο διάστημα, όπου θα συζητήσει όλα τα προβλήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία, τις αντιεκπαιδευτικές εξαγγελίες για το Λύκειο.
·        Για την οργάνωση, με αποφάσεις σωματείων, συλλόγων διδασκόντων του αγώνα για την αποχή των συναδέλφων από κάθε μορφή αξιολόγησης. Καλούμε τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις αποχής.
·        Να παρθούν μαζικά αποφάσεις για την Γενική Απεργία στις 8 Νοέμβρη.

20 Σεπτεμβρίου 2018