Η Εκπαίδευση την εποχή της κρίσης

του Κ. Κατσαρού
Προέδρου της 
Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Το περασμένο Σάββατο 2-2-2013, διοργανώθηκε ημερίδα στη Ναύπακτο από την Α ΕΛΜΕ, την ΟΛΜΕ και το ΚΕΜΕΤΕ με θέμα: Η εκπαίδευση την εποχή της κρίσης".
(Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εκδήλωση).
Στο σύντομο χαιρετισμό μου, αναφέρθηκα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας και γενικότερα στο χώρο της Εκπαίδευσης:

  • Υπάρχουν σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς ακόμη και σήμερα. Ειδικά σε μαθήματα ειδικότητας στα ΕΠΑΛ το πρόβλημα παρουσιάζεται ακόμη μεγαλύτερο
  • Πραγματοποιήθηκε ενοποίηση των 4 περιοχών μετάθεσης της Αιτωλοακαρνανίας σε 1, και ως αποτέλεσμα μετατρέπεται ο εκπαιδευτικός σε μετακινούμενο "φαντάρο" 
  • Ελλιπής χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων με πολλαπλές συνέπειες
  • Συνεχής υποβάθμιση του εξοπλισμού των σχολείων. Βαδίζουμε προς το Νέο Σχολείο χωρίς τις απαραίτητες υποδομές
  • Καταργήθηκαν στην πράξη υποστηρικτικές δομές και δράσεις όπως η Π.Δ.Σ. και η ενισχυτική διδασκαλία όπως και οι σχολικές βιβλιοθήκες
  • Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης και κτιριακών υποδομών
  • Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται σε ουσιαστική αποσύνθεση. Πληρώνουμε εισφορές χωρίς να υπάρχει η ανταποδοτικότητα που πρέπει
  • Το νέο πειθαρχικό δίκαιο που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει άμεσα με κατάλληλες τροποποιήσεις του νόμου
  • Οι μισθοί που δέχονται συνεχείς μειώσεις
  • Υπάρχει βαθμολογική (άρα και μισθολογική) καθήλωση των συναδέλφων
  • Το μεγάλο θέμα της αξιολόγησης του έργου μας όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που δόθηκε για τελική διαβούλευση και που δεν έχει καμιά σχέση με την αξιολόγηση όπως την εννοούμε εμείς...

Επίσης, παρουσιάστηκε η δράση της Α ΕΛΜΕ με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ, στα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις πολλές τοπικές δράσεις (θυμίζω τις απογευματινές συναντήσεις με γονείς και κηδεμόνες αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση).
Τονίστηκε ότι η Ένωσή μας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύεται σήμερα την εποχή της μεγάλης κρίσης για όλους τους συμπολίτες μας, οργάνωσε το Κοινωνικό φροντιστήριο στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τον Αστακό και το Ευηνοχώρι, με τη συμμετοχή πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών μας σε εθελοντική βάση.
Σημειώθηκε επίσης ότι υπάρχει σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα που στοχεύει στην ανακούφιση των οικονομικών βαρών των συναδέλφων.
Στη συνέχεια βραβεύτηκαν για την πολυετή προσφορά τους στην Παιδεία οι εκπαιδευτικοί από την περιοχή της Ναυπάκτου που συνταξιοδοτήθηκαν την περασμένη σχολική χρονιά και αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Αλεβιζάκης που πραγματοποίησε παρουσίαση των θέσεων της ΟΛΜΕ για την Αξιολόγηση και έκανε ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις.
Με τη σειρά του ο  Α. Παπαδαντωνάκης, Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., παρουσίασε έρευνα για το εκπαιδευτικό μισθολόγιο και τις μειώσεις των μισθών καθώς και το ωράριο των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τέλος ο Γ. Καββαδίας, μέλος του Δ.Σ.του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., που παρουσίασε επίσης στοιχεία για το βαθμολόγιο και την επιχειρούμενη αξιολόγηση.
Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι, είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και να πάρουμε πληροφορίες και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά μας κατά την συνάντηση που είχαμε την περασμένη Τρίτη με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιωτόπουλο στην Πάτρα και στην οποία συμμετείχαν όλες οι ΕΛΜΕ της Περιφέρειάς μας.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής μας τόνισε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για τα κυριότερα προβλήματα της Περιφέρειας και πως εκτός από τα θέματα των υποδομών των σχολείων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα έχει καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις του.
Και από όσα ακούστηκαν κατά τη συζήτηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή στην Πάτρα και από τις μελέτες που παρουσιάστηκαν από τους συναδέλφους του ΚΕΜΕΤΕ αλλά και την παρέμβαση του Αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία.
Χωρίς να επεκταθώ αυτή τη στιγμή, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε σε προσεχή Γενική Συνέλευση, υπήρξαν κατά καιρούς ευκαιρίες διαλόγου μεταξύ της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τα μεγάλα θέματα που υπήρχαν κατά καιρούς. Δυστυχώς η άρνηση συμμετοχής στο διάλογο είχε άλλα αποτελέσματα από αυτά που ήθελε ο κλάδος, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο αφού αποδεικνύεται στην πράξη από την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν δεν διαλέγεσαι αφενός δεν μπορείς να παρουσιάσεις με σαφήνεια τις θέσεις σου και να διεκδικήσεις βελτιώσεις στα θέματα που συζητούνται και αφετέρου να αλλάξεις τη λάθος εικόνα που διαμορφώνει για τον κλάδο μας αυτή η άρνηση στην υπόλοιπη κοινωνία. Η άποψη άλλωστε του κόσμου για το λειτούργημά μας είναι γνωστή και χρειάζεται πολύς αγώνας για να αλλάξει...
Ολόκληρη η εκδήλωση της Ναυπάκτου διατίθεται πλέον στο κανάλι της Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας στο youtube και μπορείτε να τη δείτε στη συνέχεια.