Διοικητικός Απολογισμός Α ΕΛΜΕ για τη θητεία 2011-2013




Συνάδελφισσες και συνάδελφοι
Τη διετία 2011-2013 ο κλάδος μας δέχτηκε πρωτοφανή επίθεση. Η αρχή έγινε με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου – Φτωχολογίου. Συνεχίστηκε με την κατάρρευση του συστήματος περίθαλψης, όπου μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ φάνηκε ότι για πρώτη φορά πληρώνουμε εισφορές για παροχές που δεν έχουμε. Συνεχίστηκε η μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων. Κόπηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας. Η βαθμολογική καθήλωσή μας ενέτεινε ακόμη πιο πολύ την οικονομική μας εξαθλίωση. Χάσαμε μέσα σε δυο χρόνια από 20 έως και 40% των ετήσιων αποδοχών μας. Είχαμε επίσης την εισαγωγή νέου πειθαρχικού, που κατάργησε το τεκμήριο της αθωότητας αφού πριν τελεσιδικήσει μια υπόθεση και πριν τη συνεδρίαση των πειθαρχικών συμβουλίων επιβάλλει ποινές. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, που ομόφωνα μας βρίσκει απέναντι αφού γίνεται εργαλείο απολύσεων και μισθολογικής καθήλωσης. Και τελικά είχαμε και τις διαθεσιμότητες χιλιάδων συναδέλφων, , χωρίς σχέδιο και τελικά χωρίς λογική. Η αχτίδα φωτός που φάνηκε το τελευταίο διάστημα με την διαταγή αναστολής τους για πολλούς συναδέλφους μας δίνει τη δύναμη για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη και επαναπρόσληψή τους στις θέσεις που κατείχαν.
Φυσικά, δεχτήκαμε συμπληρωματικά και την επίθεση που δέχτηκε όλη η ελληνική κοινωνία. Εντάθηκε η φοροληστεία, τα χαράτσια έγιναν μόνιμα. Το ασφαλιστικό σύστημα πνέει τα λοίσθια, κόβονται εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις. Περικόπτονται και οι κύριες συντάξεις. Τη νύφη την πληρώνουν έτσι κι αλλιώς πάντα οι εύκολοι στόχοι: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Αυτή την κατάσταση κληθήκαμε να διαχειρισθούμε. Και προφανώς το έργο μας ήταν εξαρχής δύσκολο.
Ήμασταν απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις που διαλύει εδώ και χρόνια τις ζωές μας και αγωνιστήκαμε με κάθε δύναμη να ανατραπεί αυτή η πολιτική.
Συνδικαλιστική δράση
Συμμετείχαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, αλλά και σε όλες τις απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Οργανώσαμε συλλαλητήρια στο Μεσολόγγι και την Ναύπακτο καθώς και αρκετές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Αιτ/νίας.
Επίσης, συμμετείχαμε τέσσερις φορές σε παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ στην Πάτρα, συμμετέχοντας σε ενημερωτικές συζητήσεις και με τον Περιφερειακό Διευθυντή, στον οποίο θέσαμε επιτακτικά τα προβλήματα της περιοχής μας.
Συμμετείχαμε σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή στην Αθήνα.
Κορυφαία αγωνιστική δράση η απεργιακή κινητοποίηση του Σεπτέμβρη, με την απεργία διαρκείας που στήριξαν και συμμετείχαν η συντριπτική πλειοψηφία των συνάδελφων, θυμίζοντας άλλες εποχές, σε μια περίοδο με πολλούς ανασταλτικούς παράγοντες. Το μήνυμα που έδωσαν οι συνάδελφοι ήταν πολύ δυνατό και είναι ευθύνη του επόμενου ΔΣ να κεφαλαιοποιήσει τα όποια χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που παρέχει αυτή η μαζικότητα.
Οργανώσαμε ενημερωτικές συναντήσεις με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο. Συγκεκριμένα, καλέσαμε τρεις φορές και παραβρέθηκαν μέλη αλλά και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ καθώς και δύο φορές το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ για το μισθολόγιο – βαθμολόγιο και για το νέο Λύκειο.
Συνεργαστήκαμε με όλους τους Συλλόγους εκπαιδευτικών της περιοχής μας (Β ΕΛΜΕ, συλλόγους Πρωτοβάθμιας αλλά και το σύλλογο διδασκόντων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου) και πραγματοποιήσαμε κοινές παρεμβάσεις για θέματα που μας απασχολούσαν.
Υπήρξε συνεχής η συνεργασία με φορείς της περιοχής μας και θα λέγαμε «επενδύσαμε» στη συσπείρωση της κοινωνίας μας ώστε να πετύχουμε ενωμένοι περισσότερα. Έτσι, συμμετείχαμε σε συντονιστικά όργανα και οργανώσαμε δράσεις σε τοπικό επίπεδο για κάθε μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ακόμη και ως κάτοικοι της περιοχής.
Άνοιγμα στην κοινωνία
Δυστυχώς η κοινωνία δεν γνωρίζει ακόμη και σήμερα επακριβώς την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία. Σε αυτό τον τομέα δουλέψαμε πολύ με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η ενημέρωση ήταν συνεχής και έντονη, ειδικά σε περιόδους κινητοποιήσεων.
Με την έναρξη της συνδικαλιστικής περιόδου, πραγματοποιήσαμε 5 συναντήσεις με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στον Αστακό, το Νεοχώρι, το Αιτωλικό, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο. Υπήρξε επανάληψη των συναντήσεων σε αρκετές περιπτώσεις στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό, αφού και τα προβλήματα ήταν πολλά.
Οργανώσαμε αρκετές συνεντεύξεις τύπου και είχαμε συνεχείς ραδιοτηλεοπτικές παρεμβάσεις στα μέσα της περιοχής.
Επισκεφτήκαμε τουλάχιστον από δύο φορές τους δημάρχους της περιοχής μας και είχαμε συνεχή συνεργασία πραγματοποιώντας παρεμβάσεις για θέματα των σχολείων μας.
Καταφέραμε έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα να γνωρίσουμε τα προβλήματα των σχολείων μας και να δώσουμε και ένα πρώτο δείγμα των παρεμβατικών προθέσεών μας προς όλους. Ταυτόχρονα, γνωρίσαμε στους συμμετέχοντες στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις τους άξονες πολιτικής του Υπουργείου που στοχοποίησαν την εκπαίδευση αλλά και τις δικές μας απόψεις.
Οργανώσαμε Κοινωνικό Φροντιστήριο για μαθητές των σχολείων μας το 2012-2013 στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, το Ευηνοχώρι. Το πείραμα πέτυχε. Φέτος συνεχίζεται πιο οργανωμένα σε μερικές περιπτώσεις αλλά το αισιόδοξο είναι ότι την κατάσταση παίρνουν και πάλι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας στα χέρια τους…
Οργάνωση του σωματείου – Λειτουργία ΔΣ
Αναβαθμίσαμε την επικοινωνία με τους συναδέλφους χρησιμοποιώντας και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Αναβαθμίσαμε την παρουσία μας στο διαδίκτυο με νέο ιστολόγιο που έγινε το βήμα έκφρασης των απόψεων των εκπαιδευτικών, αφού αναρτήθηκαν όλες οι ανακοινώσεις τους αλλά και τρόπος καθημερινής ενημέρωσης, αφού οι συνάδελφοι μπόρεσαν να βρουν ακόμη και θέματα νομοθεσίας και άλλα ενημερωτικά έγγραφα. Στο ιστολόγιο αναρτήθηκε και ενημερωτικό υλικό από τα σεμινάρια και τις ημερίδες μας.
Υπήρχε συνεχής ενημέρωση και από τις μεγάλες εκπαιδευτικές πύλες, με συνεχή ενημερωτικά προς τα σχολεία αλλά και τους συνάδελφους στους προσωπικούς λογαριασμούς e-mail.
Δημιουργήσαμε κανάλι στο youtube στο οποίο υπάρχουν μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από ημερίδες-σεμινάρια και συνεντεύξεις τύπου.
Με την ευκαιρία της μετακόμισης, πραγματοποιήθηκε τακτοποίηση των εγγράφων από την ίδρυση της Ένωσης και μετά και καθιερώσαμε Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για τα έγγραφα. Επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου μας.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκαν 31 τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του ΔΣ καθώς και (για πρώτη φορά) 5 Γενικές Συνελεύσεις με νόμιμη απαρτία, εφαρμόζοντας απόλυτα το καταστατικό του σωματείου.
Άλλες δράσεις
Από την αρχή της θητείας μας, προσπαθήσαμε να πετύχουμε εκπτώσεις και για τους μετακινούμενους εκπαιδευτικούς με επιστολές προς τα ΚΤΕΛ ΑΕ και τη Γέφυρα ΑΕ.
Καθιερώσαμε την κάρτα μέλους του σωματείου μας και ανιχνεύσαμε τις προθέσεις των εμπορικών συλλόγων της περιοχής μας για προσφορά εκπτώσεων στα μέλη μας. Δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, αυτή της ανακοίνωσης των καταστημάτων που θα παρέχουν έκπτωση, και αυτό θα πρέπει να το κληροδοτήσουμε στο επόμενο ΔΣ.
Σεβαστήκαμε κάθε € από τις συνδικαλιστικές εισφορές. Ξοδέψαμε, όπως αποτυπώνεται και στον οικονομικό απολογισμό, μόνο τα άκρως απαραίτητα ποσά για την εύρυθμη λειτουργία της Ένωσης, προμηθευτήκαμε εξοπλισμό που είχαμε απόλυτη ανάγκη και βοηθήσαμε οικονομικά σε περιπτώσεις που έπρεπε να το κάνουμε.
Αλλάξαμε γραφεία φεύγοντας από το ενοίκιο και πλέον φιλοξενούμαστε στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, κάνοντας ταυτόχρονα χρήση της αίθουσας εκδηλώσεών του. Το ετήσιο οικονομικό όφελος μόνο από αυτή την κίνηση ανέρχεται σε 2000€ περίπου.
Οργανώσαμε μετά από αρκετά χρόνια και πάλι συνεστιάσεις ώστε να βρεθούμε και να διασκεδάσουμε μαζί. Συνεχίσαμε τις εκδηλώσεις κατά τις οποίες τιμήσαμε τους συνταξιούχους μας για τα περασμένα σχολικά έτη.
Τιμήσαμε συναδέλφους για την εθελοντική προσφορά σε μαθητές των σχολείων τους με απογευματινά μαθήματα.
Επιστημονικός ρόλος του σωματείου
Αναγνωρίζοντας τον επιστημονικό ρόλο της Ένωσής μας, διοργανώσαμε για πρώτη φορά ενημερωτικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με φορείς της περιοχής.
Για πρώτη φορά επίσης με απόφαση του ΔΣ, ορίσαμε άμισθο συνεργάτη για θέματα αγωγής υγείας και οργανώσαμε ημερίδες για την ενδοσχολική βία και τις Ερευνητικές Εργασίες στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο.
Επίσης, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μεσολογγίου – Θέρμου, οργανώσαμε στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο (!) ημερίδες στις οποίες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν σε συναδέλφους εργαλεία web 2 που υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο. Υποστηρίξαμε τις ημερίδες των καθηγητών Πληροφορικής του Νομού (2012 και 2013) καθώς και το φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας.
Είχαμε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσολογγίου αλλά και τον αντίστοιχο στη Ναύπακτο, οργανώνοντας ημερίδες αλλά και ενημερωτικές δράσεις.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε τη διετία 2011-13 ήταν μεγάλη. Δώσαμε πολλές μάχες κόντρα σε αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας που ειδικά από το καλοκαίρι και μετά κορυφώθηκαν.
Δεν πετύχαμε όλα όσα είχαμε βάλει στόχο. Έτσι κι αλλιώς η δράση του σωματείου δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τη μοίρα των εκπαιδευτικών. Απαιτείται συντονισμός και σε τοπικό επίπεδο πετύχαμε να τον έχουμε. Αφήνουμε ανοικτά μέτωπα και πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις και στο επόμενο ΔΣ.
Το νέο ΔΣ θα έχει ίσως δυσκολότερο έργο, λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης που δέχεται έτσι κι αλλιώς ο κλάδος μας μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης κριτικής προς τους συνδικαλιστές αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Απαιτείται ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και επαγρύπνηση από όλους. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς!