Μεγάλες Αντιεκπαιδευτικές Ανατροπές αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ

Εξοικονόμηση χρημάτων, αφαίρεση θέσεων εργασίας και απολύσεις, αυτή είναι η "παιδαγωγική" υπογράμμιση της υπουργικής απόφασης που μαζί με την εκπαιδευτική ευελιξία της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου αποτελούν ένα ακόμα θανατηφόρο μείγμα. Πάνω από 10.000 λιγότερες θέσεις εκπαιδευτικών, υπολογίζει να χρειάζεται το Υπουργείο Παιδείας με αυτές τις ρυθμίσεις!!
Αποτέλεσμα τους, αν εφαρμοστούν:
α) χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών συναδέλφων που δε θα προσληφθούν ξανά
  β) ντόμινο υπεραριθμιών μονίμων και υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών                             
  γ) εκπαιδευτική και παιδαγωγική αποσάθρωση

         Η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει ορισμένες πολύ σοβαρές αλλαγές:
Εισάγεται ο αντιδραστικός θεσμός της μαθητείας στα ΕΠΑΛ!
Περιορίζονται τα μαθήματα ειδικοτήτων που θα φθάσουν τελικά ως το 50% περίπου. Επομένως, όλα τα ΕΠΑΛ και τα ΕΚ θα υποστούν μεγάλη συρρίκνωση.
 Καταργείται η μείωση ωραρίου στους υπευθύνους εργαστηρίων φυσικών επιστημών και πληροφορικής !
- Καταργεί εντελώς τις θέσεις δασκάλων για τα ολοήμερα-Επιδιώκει τη δραστική μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα ολοήμερα, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την εργασία και των δύο γονιών
- Απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Γυμναστική και ΤΠΕ μια και δίνει τη δυνατότητα να διδάξουν τα διδακτικά τους αντικείμενα όποιες ειδικότητες έχουν περισσεύματα ωρών
Αν σε αυτά προσθέσουμε την κατάργηση ουσιαστικά της ενισχυτικής διδασκαλίας και της γραμματειακής υποστήριξης, τότε καταλαβαίνουμε ότι δημιουργεί πλασματικό πλεόνασμα ωρών με στόχο φυσικά να έχει λιγότερα κενά και όπου έχει κενά να τα καλύψει με τις υπεραριθμίες!
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να διδάξουν στο δημοτικό, οι ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ.!!
Καμία παιδαγωγική και εκπαιδευτική πρόοδο δεν επιφέρει το νέο πρόγραμμα! Απλώς, μπήκαν στο ζύγι τα εναπομείναντα κονδύλια του ΕΣΠΑ και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ  με τις ανάγκες της εκπαίδευσης και επιλέχθηκαν τα πρώτα
Είναι απολύτως φανερό ότι το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαθαίνει αντιδραστικά το φτηνό, ευέλικτο, κατακερματισμένο σχολείο της αγοράς της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου ώστε να ταιριάζει γάντι στην Παιδεία των περικοπών και των μνημονίων!
Επαναφέρει όλες τις αντιδραστικές εγκυκλίους των υπουργών παιδείας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και όλων των συνδυασμών τους) και μάλιστα δίνοντάς τους ανελαστικό χαρακτήρα!
Στο σχολείο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ και των μνημονίων η ελαστική εργασία, οι απολύσεις και η διαρκής κινητικότητα μέσω των υπεραριθμιών και των μετακινήσεων είναι οργανικό κομμάτι του.
Το σχολείο αυτό, όποιο όνομα κι αν έχει,  «γεμίζει» με ό,τι είναι διαθέσιμο από διδακτικά αντικείμενα και προσωπικό ανάλογα με τις πιστώσεις ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Βασίζεται στην ελαστική εργασία σε βάρος της μόνιμης και σταθερής.

Δηλώνουμε καθαρά:
1. Κάθε εκπαιδευτικός που δεν επαναπροσλαμβάνεται τη νέα χρονιά, αντιστοιχεί, για το εκπαιδευτικό κίνημα, με ΑΠΟΛΥΣΗ! Απόλυση δεν είναι μόνο να διώχνεις μόνιμους αλλά και να μην επαναπροσλαμβάνεις όσους υπηρετούν το δημόσιο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας! Ειδικά αυτή την εποχή όπου η ανεργία έφτασε στο 28% και στους νέους ως 35 ετών στο 60%, είναι καθήκον κάθε ταξικού σωματείου να υπερασπιστεί με απόλυτο τρόπο χωρίς αποσιωπητικά, το πιο βαριά πληττόμενο τμήμα των εργαζομένων, τους ελαστικά εργαζόμενους!! Το δημόσιο σχολείο για να είναι δημόσιο και δωρεάν έχει ανάγκη δεκάδων χιλιάδων μόνιμων διορισμών όλων των ειδικοτήτων, πολύ περισσότερων από αυτούς που εργάζονται σήμερα! Αυτό θα παλέψουμε μαχητικά κι αποφασιστικά!
2. Δε θα επιτρέψουμε να πολτοποιηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με  πλασματικές υπεραριθμίες, μετακινήσεις, ατελείωτο κυνηγητό συμπλήρωσης ωραρίου από σχολείο σε σχολείο.
3. Δε θα δεχτούμε να ενταθεί η μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε ασύνδετη, κατακερματισμένη κάλυψη ωρών χωρίς εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο, όπου ο κάθε εκπαιδευτικός, θα τρέχει να βρει ώρες μαθημάτων να καλύψει το διδακτικό του ωράριο, μια και το Υπουργείο τα διαλύει όλα!
Απαιτούμε:
· Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών- Να γίνουν ΤΩΡΑ χιλιάδες Μαζικοί Μόνιμοι ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου! Καμία απόλυση αναπληρωτών!  Διορισμός όλων των αναπληρωτών. Μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες, εξασφάλιση σύνταξης, όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας

  Κατάργηση του ΑΣΕΠ του προσοντολογίου και της αξιολόγηση
  Κατάργηση της υπουργικής απόφασης και όλων των τροπολογιών  και εγκυκλίων νηπιαγωγεία, ειδική αγωγή ,μετακινήσεις από τα ΕΠΑΛ στα δημοτικά ,ΔΙΕΚ κλπ ενισχυτική, γραμματειακή υποστήριξη, μετακινήσεις εκπαιδευτικών κ.λπ.)
κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης- ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης, δημιουργία νέου τμήματος μετά τα 12 παιδιά.
κατάργηση του ν.3848-κανένα προσοντολόγιο
κάλυψη όλων των κενών με βάση τις ανάγκες-σύσταση οργανικών θέσεων σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, στις ειδικότητες και την ειδική αγωγή
τμήματα  20 μαθητών , 15 στις κατευθύνσεις και  10 στα εργαστήρια ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ

· πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς
 επαναφορά  του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα

· Όχι στο νέο σφαγιαστικό ασφαληστικό νόμο που μας κρατάει στη δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα και περικόπτει θέσεις για τους νέους εκπαιδευτικούς
Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. 2χρονη προσχολική αγωγή Ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, όχι επιφανειακή κατάρτιση και κατακερματισμένη γνώση.
Αύξηση κονδυλίων για την εκπαίδευση Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων Κανένας γονιός να μην πληρώνει.
Άμεση αποχώρηση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ από το στημένο «Διάλογο» υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

 
     ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

                                                                                     Μεσολόγγι 10/5/2016