Μια τροπολογία - χίλιες μνημονιακές λέξεις.  
                                                                       ανοίγει το χορό για χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών!

Μία τροπολογία για τους αναπληρωτές και την ειδική αγωγή, χίλιες μνημονιακές λέξεις! Μια τροπολογία που στην αιτιολογική της έκθεση, η κυβέρνηση ομολογεί κυνικά ότι δεν θα γίνει κανένας διορισμός σε όλη την εκπαίδευση και τα δύο επόμενα σχολικά έτη-τουλάχιστον: «…οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση…», γράφει το κείμενο μεγαλώνοντας το αίσθημα εμπαιγμού και εξαπάτησης του κόσμου της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση.
Για αυτό στην τροπολογία, η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τις μνημονιακές αλχημείες περιορίζοντας δραστικά τις προσλήψεις αναπληρωτών για τα κενά στις δομές της Ειδικής Αγωγής, με στόχο να πλήξει όλο το χώρο της εκπαίδευσης, όλους τους αναπληρωτές.   Να μειώσει κι άλλο τον αριθμό τους, δηλαδή να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, που για χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε όλη τη δημόσια εκπαίδευση.
"…Μόνο αν υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν καλύπτονται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση ή συμπλήρωση ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ…" αναφέρει η τροπολογία. Όμως τα κενά αυτά στα σχολεία, που χρόνια τα κάλυπταν συνάδελφοι αναπληρωτές οι οποίοι πετιούνται στο δρόμο, το υπουργείο δεν προτίθεται να τα καλύψει, ως όφειλε, με μόνιμους διορισμούς συναδέλφων που ταλαιπωρούνται χρόνια από την αδιοριστία και την εργασιακή ανασφάλεια. Αντίθετα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ΣΕΒ και ΟΟΣΑ για μείωση εκπαιδευτικών δαπανών, δομών και προσωπικού στο δημόσιο σχολείο, σχεδιάζει και θεσμοθετεί περαιτέρω συρρίκνωση «του έκτακτου προσωπικού», δηλαδή των αναπληρωτών συναδέλφων σε όλη την εκπαίδευση, ειδική και γενική. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, αυτής της στοχοθεσίας των γενικευμένων περικοπών σε όλη την εκπαίδευση, είναι που  η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας, κατόπιν εισήγησης  της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής- ελέω «ιδιαίτερων συνθηκών» , να διαμορφώνει κατά το δοκούν τις «ανάγκες» στην ΕΑΕ, τα κριτήρια προσλήψεων και τις ίδιες τις προσλήψεις.
Κι όμως, ενώ υπεύθυνη για τα τεράστια κενά σε όλα τα σχολεία, αλλά και τις εκπαιδευτικές δομές ειδικής εκπαίδευσης, που επιχειρείται να κρυφτούν με την κατασκευή τεχνητών πλεονασμάτων και μετακινήσεις συναδέλφων από τις δομές της γενικής εκπαίδευσης, είναι η κραυγαλέα πολιτική των περικοπών που εφαρμόζει η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η τροπολογία αυτή, με την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών ειδικής αγωγής, εγκαινιάζει νέα απόπειρα, μετά την αποτυχημένη περσινή του Ν.Φίλη, να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων για όλους τους αναπληρωτές, εφαρμόζοντας το δόγμα Διαμαντοπούλου, δηλαδή του «προσοντολόγιου» και της εξαφάνισης της προϋπηρεσίας,
Η Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας επιβάλλουν μηδενικούς διορισμούς στο σύνολο της εκπαίδευσης και επιβεβαιώνουν ότι η στελέχωση των δημόσιων σχολείων με μόνιμο προσωπικό δεν αποτελεί προτεραιότητα στο νεοφιλελεύθερο σχολείο των περικοπών που εγκαθιδρύουν. Αντίθετα, στοχεύουν στη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και την αποσπασματική κάλυψη κενών και ολόκληρων εκπαιδευτικών δομών-πάσης φύσεως μέσα από την κατασκευή τεχνητών πλεονασμάτων των ωρών των μονίμων συναδέλφων.
Η ίδια πολιτική είναι υπεύθυνη και για την κινητικότητα των μονίμων συναδέλφων που ιδιαίτερα φέτος μετά τις περικοπές ωρών πλεονάζουν τεχνητά, τις β΄και γ΄αναθέσεις που συνθλίβουν επαγγελματικά δικαιώματα, τα ωράρια–λάστιχο, την εργασιακή ομηρία. Ακολουθώντας το μοντέλο των ευέλικτων σχέσεων εργασίας και της κινητικότητας σε όλο το Δημόσιο, το μέλλον που επιφυλάσσει το Υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς είναι ο εργαζόμενος-λάστιχο που θα μετακινείται σε δυο, τρία και περισσότερα σχολεία και όχι μόνο, με σκοπό να καλύπτει οποιαδήποτε κενά, κάνοντας οποιαδήποτε διδακτικά αντικείμενα του ζητήσουν, με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση ωρών και προσωπικού. Κορυφαία πράξη αυτού του άγους της νεομνημονικής κυβέρνησης είναι οι χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών συναδέλφων στη γενική παιδεία, με τις οποίες στιγματίστηκε η φετινή χρονιά…
Η ίδια πολιτική στείνει αυτές τις μέρες και τα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μονίμων και αναπληρωτών, που συμπληρώνουν διδακτικές ώρες ή εργάζονται με πλήρες διδακτικό ωράριο σε σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ), χωρίς εξειδίκευση ή κατάρτιση στην ΕΑΕ, αφού ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2016 η κυβέρνηση και το υπουργείο έστειλαν τους «τεχνητά πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς να καλύψουν ανάγκες, πάγιες και διαρκείς, στο χώρο της ειδικής αγωγής. Χαιρετίζουμε τις μαχητικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ και συλλόγων ΠΕ, εκπαιδευτικών και δασκάλων, μονίμων και αναπληρωτών. Υπεύθυνη για τα τεράστια κενά προσωπικού στα σχολεία Ειδικής αγωγής, που προσπαθεί να κρύψει η τοποθέτηση συναδέλφων γενικής αγωγής σε αυτά είναι η πολιτική των περικοπών του υπουργείου παιδείας της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ, που πιστή στις οδηγίες του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ, και τη φετινή χρονιά προσπαθεί να συρρικνώσει το κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης, να συρρικνώσει προσωπικό και δομές. Μόνιμοι και αναπληρωτές, εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής, επιμορφούμενοι και μη, δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από επιμορφώσεις που στρώνουν το δρόμο για να εφαρμοστεί βήμα-βήμα η νεοφιλελεύθερη πολιτική του υπουργείου των περικοπών, των απολύσεων αναπληρωτών συναδέλφων και του ΟΟΣΑ.
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί σε όλη την εκπαίδευση, τώρα!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η τροπολογία που κατατέθηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή, δεν πρέπει να περάσει! Από τον συνάδελφο της ελαστικής εργασίας που στηρίζει το δημόσιο σχολείο ΟΛΑ αυτά τα χρόνια των μνημονίων και της λιτότητας, από όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης εκπαίδευσης ας ξεκινήσει η μεγάλη κραυγή «δεν πάει άλλο» κι η μεγάλη αντεπίθεση απέναντι στην ιερά συμμαχία ΟΟΣΑ – ΣΕΒ, Κυβέρνησης, που απειλεί την υπόσταση της δημόσιας εκπαίδευσης, τις θέσεις εργασίας και το μέλλον ΟΛΩΝ εκπαιδευτικών, μονίμων και ελαστικά εργαζόμενων.
 Αντεπίθεση ενότητας, μαζική,  δυναμική, στηριγμένη στα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία,  ενάντια στον συντεχνιακό κατακερματισμό και την παραταξιοποίηση των συλλογικοτήτων της ελαστικής εργασίας, αλλά και κόντρα στους συμβιβασμούς ή τις απαράδεκτες επικίνδυνες συναινέσεις της ΟΛΜΕ, στην κυβερνητική ατζέντα. Ακόμα κι αυτή την ύστατη στιγμή, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ κρίνει ότι δεν υπάρχει επίδικο! για την εκπαιδευτική κοινότητα, και ούτε καν «μπαίνει στον κόπο να σχολιάσει» τον κατ΄εξακολούθηση εμπαιγμό χιλιάδων εκπαιδευτικών με το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα των «20000 διορισμών» της κυβέρνησης και του υπουργείου, να ζητήσει από το υπουργείο την απόσυρση της τροπολογίας..
Να πάρουμε μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ενάντια στην επίμαχη τροπολογία με κυρίαρχο αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε όλη την εκπαίδευση. Να συγκροτήσουμε το μέτωπο των αγώνων για να μπει τέρμα στις μνημονιακές περικοπές και να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, να απαιτήσουμε τώρα τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο. Να μην υποχωρήσουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι στον ίδιο δρόμο, τον δικό μας μονόδρομο, τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ -ΔΝΤ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε Γενική και Ειδική Αγωγή ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!! Κατάργηση του ν.3848 και του προσοντολογίου. Μόνιμοι διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης πτυχίου.
Κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό  σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Ένταξη όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων.
Κατάργηση της υποχρεωτικής κινητικότητας των εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, από την μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη και σε άλλους φορείς.
Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στο επίπεδο του 2013.
Μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα (20 μαθητές ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο στα Γυμνάσια και Λύκεια, 15 μαθητές στα ΕΠΑΛ και τις ομάδες προσανατολισμού του Λυκείου και 10 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στα Εργαστήρια)
       ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η τροπολογία που απολύει χιλιάδες αναπληρωτές και προαναγγέλλει την περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλη την εκπαίδευση.Να καταργηθούν  όλες οι αντιεκπαιδευτικές ΥΑ, διατάξεις και μνημονιακές περικοπές στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ειδική αγωγή.

     Πλήρη εργασιακά δικαιώματα αδειών, ασφάλισης, υγείας και περίθαλψης στους αναπληρωτές, ίδια με εκείνα των μόνιμων συναδέλφων. Άδειες μητρότητας, λοχείας και ανατροφής σε όλες τις αναπληρώτριες συναδέλφους.  Δωρεάν σίτιση και μετακίνηση, επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές που υπηρετούν μακριά από τον τόπο τους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους μήνες της ανεργίας των αναπληρωτών.