Σχετικά με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ για την επαναλειτουργία των σχολείων

 


Δήλωση των εκλεγμένων με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Σχετικά με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ για την επαναλειτουργία των σχολείων
Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) στις 25/04/2020 δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία επι της ουσίας προτείνει να μην ξανανοίξουν οι σχολικές μονάδες για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση τη Γ’ Λυκείου που προτείνει την τμηματική επαναλειτουργία με βάση το ποσοστό κάλυψης της ύλης.
Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καταθέτουμε ορισμένους προβληματισμούς
για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση:
  1. Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη και υπεύθυνη τοποθέτηση της επιτροπής των επιστημόνων του ΕΟΔΥ, ούτε και από τα αντίστοιχα Υπουργεία για το πότε και με ποιόν τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία, παρά μόνο κυβερνητικές διαρροές και δημοσιεύματα στον τύπο, η Ομοσπονδία είναι άκαιρο να τοποθετηθεί αυτή τη στιγμή και πριν απ΄ όλους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

  2. Η Ομοσπονδία πρέπει να τοποθετηθεί συνολικά, όταν θα ανακοινωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των σχολείων, για τον αν είναι ασφαλείς και εφικτοί με βάση την κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, των υποδομών, τον αριθμό των μαθητών και των συναδέλφων και να απαιτήσει να τηρηθούν.
  3. Η ΟΛΜΕ θα έπρεπε να ιεραρχεί αυτή τη στιγμή τη διεκδίκηση των απόλυτα αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για ένα πιθανό άνοιγμα των σχολείων, με βάση τις επιστημονικές πάντα υποδείξεις. Όποτε και αν ανοίξουν τελικά τα σχολεία θα χρειαστούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένη να εξασφαλίσει, γιατί προφανώς έχουν κόστος.
  4. Με βάση το παραπάνω η ΟΛΜΕ χρειάζεται, πρώτα απ΄όλα, να απαιτήσει να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των συναδέλφων, με ιδιαίτερη μέριμνα σ’ αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με βάση τις τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων. Ειδικά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις να διασφαλιστούν οι όροι ώστε οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να δώσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και να διαφυλαχθεί τόσο η υγεία των ίδιων όσων και όσων συναδέλφων θα εμπλακούν στη διαδικασία (ανακοίνωση ημερομηνίας, όρια μαθητών ανα τετραγωνικό μέτρο, απολύμανση και μέσα ατομικής προστασίας, αποφυγή συγχρωτισμού στα βαθμολογικά κέντρα κ.α.).
  5. Το επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι “...ακόμη και αν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά την 10η/5/2020 οι συνολικές ώρες δια ζώσης διδασκαλίας τόσο για τα Γυμνάσια όσο και για την Α και Β Λυκείου θα είναι ελάχιστες...” είναι άστοχο. Είναι άλλο πράγμα να εκτιμήσει η επιτροπή των επιστημόνων ότι παρόλο τα παιδαγωγικά προβλήματα που δημιουργούνται, για λόγους υγείας που προέχουν πρέπει να μην ξανά ανοίξουν τα σχολεία για το υπόλοιπο της χρονιάς και άλλο πράγμα η Ομοσπονδία να θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα παιδαγωγικό πρόβλημα.
  6. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και η κανονική εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και η υγιεινή ή ασφάλεια και η προστασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Να δοθεί τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανα τάξη, να διαμορφωθούν υγιεινές συνθήκες εργασίας σε κάθε σχολείο.
Αθήνα, 25 Απρίλη 2020