Ούτε ένας αναπληρωτής να μην απολυθεί!!




Οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή -  Ούτε ένας αναπληρωτής να μην απολυθεί!!
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 
  • ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 14:00 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ
  • ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 14:00 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ 40.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
  • ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Άλλη μια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και άλλη μια κυβέρνηση ετοιμάζει πάνω από 40.000 απολύσεις αναπληρωτών. Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που στηρίζουν εδώ και χρόνια το Δημόσιο σχολείο με μεράκι, καλύπτοντας  υπέρογκα έξοδα για τις βασικές τους ανάγκες, αρκετές φορές μακριά από τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, μένουν για άλλη μια χρονιά στον αέρα. Οι τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και υποδομές που αναδείχτηκαν την περίοδο της πανδημίας δεν αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης. Προτεραιότητα αποτελεί η απόλυση των αναπληρωτών, αντί να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς μόνιμου προσωπικού στα σχολεία και να ανανεώσει από τώρα τις συμβάσεις, ώστε τα σχολεία να δουλέψουν στοιχειωδώς τον Σεπτέμβρη με το άνοιγμά τους. Μιλάμε για μία στάση που μόνο ντροπή πρέπει να προκαλέσει, αλλά όπως είδαμε και την περίοδο της καραντίνας, αυτή δεν υπάρχει στην κυβέρνηση.
Η κοροϊδία δεν είχε σταματημό τους προηγούμενους μήνες και τώρα κορυφώνεται. Το γαϊτανάκι αντιπαράθεσης  που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή αποτελεί μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την πραγματική συζήτηση που πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο καθένας προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ευεργέτης της εκπαίδευσης μέσα από τους μόνιμους διορισμούς, ωστόσο, το βασικό είναι ότι αυτοί οι διορισμοί που είναι να γίνουν, πέρα από το ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, στην ουσία το μόνο που θα κάνουν είναι να ισοσκελίσουν τον αριθμό των φετινών συνταξιοδοτήσεων. Οι τραγικές ελλείψεις παραμένουν και η ελαστική εργασία των αναπληρωτών γίνεται μία κανονικότητα.

Αν κυβέρνηση και Υπουργείο ήθελαν να στηρίξουν τα σχολεία δε θα εφάρμοζαν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους μόνιμους διορισμούς και την πρόσληψη των αναπληρωτών. Θα διόριζαν άμεσα όλους τους αναπληρωτές και δε θα τους έβαζαν σε αυτή τη συνεχή, άδικη και ψυχοφθόρα διαδικασία, να κυνηγάνε συνεχώς χαρτιά, σεμινάρια, μεταπτυχιακά, ματώνοντας οικονομικά, χωρίς να έχουν καμία σταθερότητα ούτε στους πίνακες, ούτε στην ίδια τους τη ζωή. Ο νόμος Γαβρόγλου το μόνο που εξασφαλίζει είναι ότι όσα «προσόντα» κι αν έχουν οι αναπληρωτές  ποτέ δε θα είναι αρκετά για να  εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά ή ακόμη και μία σταθερή θέση στους πίνακες.
Ας πάψουν να κοροϊδεύουν και να πανηγυρίζουν ότι διορίζουν αυτούς, που έπρεπε ούτως ή άλλως να είναι διορισμένοι εδώ και 15 χρόνια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν δεν είχαν προηγηθεί οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών σωματείων όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τελευταία περίοδο, δε θα γίνονταν ούτε αυτοί οι ελάχιστοι διορισμοί. 
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αλλά και το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ προδιαγράφουν ένα ζοφερό και θολό τοπίο για τις εργασιακές σχέσεις των νέων εκπαιδευτικών και τις ζωές τους με συγκεκριμένες διατάξεις που: 
  • αυξάνουν τον αριθμό μαθητών ανά τάξη στους 25 στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο και τον ελάχιστο αριθμό για να δημιουργηθεί τμήμα στους 15.
  • ξεκαθαρίζουν ότι θα καλύπτονται κυρίως τα κενά στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
  • δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών πρώτα στα Ειδικά σχολεία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες δομές της Ειδικής Αγωγής ( παράλληλη, Τμήματα Ένταξης).
  • διαμορφώνουν νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που καταργεί ή μειώνει τις ώρες σε μαθήματα, όπως η Οικιακή Οικονομία στο Γυμνάσιο, τα Καλλιτεχνικά, η Κοινωνιολογία στο Λύκειο.
Μόνη λύση για τους αναπληρωτές είναι η οργάνωση και η συσπείρωσή τους στα σωματεία!
Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει διέξοδο στα τεράστια αδιέξοδα που δημιουργούνται στη ζωή 
Διεκδικούμε :
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και μειωμένου ωραρίου,  που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου. 
  • Καμία απόλυση. Να υπάρξει αυτόματη ανανέωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ που υπογράφτηκαν μέσα στη σχολική χρονιά 2019-2020 για ακόμα ένα έτος ώστε να δοθεί άμεσα τέρμα στην αγωνία με τους νέους πίνακες της Γενικής Αγωγής.  
  • Άμεση πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μια φάση ώστε να μην υπάρχουν κενά με την έναρξη των μαθημάτων τη νέα σχολική χρονιά (2020 – 2021) που θα ξεκινήσει στις 7/9.
  • Να μην εφαρμοστούν οι απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου που οδηγούν σε απολύσεις αναπληρωτών (τιμωρητικής διατάξεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις παράλληλης στήριξης κ.α.). 
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων (άδειες, συνδικαλιστικά δικαιώματα).
  • Άμεσα να δοθεί λύση σε σχέση με τη μετακίνηση, τη στέγαση και τη διαμονή με ευθύνη του κράτους. Δεν αντέχουμε άλλο το τεράστιο οικονομικό βάρος της διαρκούς μετακίνησης. 
  • Να αρθούν όλες οι αδικίες που έχουν γίνει στους πίνακες της ειδικής (αποκλεισμό συναδέλφων χωρίς εξομοίωση, απορριφθέντες λόγω παράβολου, κομμένα μόρια από πτυχία Αγγλικών, λάθη στη μοριοδότηση κ.α.).
Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ να στηρίξουν με αποφάσεις και συμμετοχή τις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των αναπληρωτών.
ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ!

Ιούνιος 2020