Η ΕΕ της ΔΑΚΕ ΔΕ για τα "εκλογικά" αποτελέσματα

Το Σάββατο 07 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΔΕ). Η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (93%) απείχε από τη διαδικασία. Οι συνάδελφοι, είτε απέρριψαν το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, είτε είχαν ενδοιασμούς για την αξιοπιστία του συστήματος, είτε έκριναν ότι η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος ήταν πρόωρη και πραγματοποιήθηκε χωρίς διάλογο με την ΟΛΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση, το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής απονομιμοποιεί την εν λόγω διαδικασία. Οι συνάδελφοι, που «εκλέχτηκαν», επ’ ουδενί λόγω δεν έχουν την εξουσιοδότηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, για να εκπροσωπήσουν τον κλάδο.
Είναι λυπηρό που ένα τεχνοκρατικής υφής ζήτημα προκαλεί τέτοια αναστάτωση στον χώρο της εκπαίδευσης.
Επειδή, όμως, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άρση του αδιεξόδου.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε διεκδικεί:
  • Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να μην ανακηρυχθούν οι «εκλεγέντες» της τελευταίας διαδικασίας, δεδομένης της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής των συναδέλφων.
  • Την παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών του κλάδου μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, όπως άλλωστε προβλέπεται ως δυνατότητα από τη νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού.
  • Άμεση έναρξη διαλόγου του Υπουργείου Παιδείας με την ΟΛΜΕ, ώστε να δοθεί λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα.
  • Προκήρυξη νέων εκλογών με κάλπες για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, σε εργάσιμη μέρα και χωρίς άδεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τότε.
  • Σε περίπτωση που η πανδημία εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα, οι εκλογές να πραγματοποιηθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα, αφού έχει εξασφαλιστεί απόλυτα το αδιάβλητο της διαδικασίας και έχουν αρθεί οι όποιες επιφυλάξεις για το νέο αυτό σύστημα.