Συνάδελφοι,

η φετινή είναι άλλη μια χρονιά εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας προχωρήσει σε έγκαιρο σχεδιασμό από τις αρχές του έτους 2021, προχώρησε στην πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών που υπάρχουν στη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι διορισμοί 11700 εκπαιδευτικών για τη φετινή χρονιά, ένα χρόνο μετά τους 3700 στην Ειδική Αγωγή, ικανοποίησαν αίτημα της πρώτης γραμμής διεκδικήσεών μας. Προφανώς καλύφθηκε μέρος μόνο των μεγάλων αναγκών που δημιούργησε το πάγωμα διορισμών των τελευταίων 10 και περισσότερων ετών. Συμπληρωματικά, πάνω από 25000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί διορίστηκαν στην Α φάση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και πριν καν ανοίξουν τα σχολεία. Συνολικά, σχεδόν 38000 εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν μέσα στον Αύγουστο και ενισχύουν από την αρχή της χρονιάς τα σχολεία μας, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο. Η έγκαιρη στελέχωσή τους αποτελεί ένα ακόμη από τα πάγια και διαρκή αίτηματά μας.

Το ξεκίνημα θα ήταν ιδανικό αν δεν υπήρχε η εντελώς άστοχη παρέμβαση του Υπουργείου που ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, πριν καν οριστικοποιηθούν οι ανάγκες και συγκεκριμενοποιηθούν τα κενά! Μπορούμε όμως να πούμε ότι στη δική μας περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία μας που επιβεβαιώθηκαν κατά την επίσκεψή μας με τα μέλη του τριμελούς Προεδρείου της Α ΕΛΜΕ στον Διευθυντή της ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας συνάδελφο Αθανάσιο Σαρδέλη, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να μην υπάρξουν αστοχίες. Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στις θέσεις που επιθυμούσαν, ενώ υπάρχουν και περιθώρια περεταίρω βελτίωσης της κατάστασης με τις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτών. Με την ευκαιρία να επισημάνουμε την απόφαση της κεντρικής ΔΑΚΕ ΔΕ να συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων πανελλαδικά με ευθύνη των τελευταίων αιρετών της θητείας 2018-20. Στην Αιτωλοακαρνανία ο συνάδελφος Κατσαρός Κωνσταντίνος ως τελευταίος εκλεγμένος εκπρόσωπος έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη για την διετία μέχρι 31-12-2022.

Συνάδελφοι,

στην εκκίνηση έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα, αφού ψηφίστηκε ο νόμος και προχωρά η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Προχωρά η επιλογή στελεχών και τα σχολεία μας θα δοκιμάσουν νέες επιλογές στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους. Στα λύκεια, μετά την άστοχη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα έχουμε φέτος και εφαρμογή του διπλού μηχανογραφικού. Και φέτος, συνεπώς, η χρονιά θα έχει …ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ελπίζουμε να έχει τελικά θετικό πρόσημο.

Ευχόμαστε στους νέους μόνιμους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, τόσο στην Ειδική Αγωγή όσο και στους καινούριους της Γενικής Παιδείας, υγεία και δύναμη για να διεκπεραιώσουν το έργο τους. Ευχόμαστε να είναι συνεχής η εξέλιξή τους στο χώρο και να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Θα είμαστε στο πλευρό όλων για οτιδήποτε χρειαστεί, άλλωστε με τους περισσότερους η επικοινωνία δεν ξεκινά τώρα.

Ελπίζοντας ότι η μάχη με την πανδημία του COVID 19 θα έχει φέτος καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως ανοιχτά σχολεία, ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους,

Καλό ξεκίνημα!

Καλή χρονιά με δύναμη και υγεία!

 

ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας