ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (Α.Σ.Κ )

 Απαιτούμε Ανοιχτά και Ασφαλή Σχολεία!

Το σχολείο οφείλει να υπερασπιστεί τα μορφωτικά δικαιώματα και την ψυχική υγεία των μαθητώνΜείωση της ύλης άμεσα! Καμία εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής! 

 Λεφτά και διορισμοί σε Πρόνοια-Υγεία είναι η απάντηση στην πανδημία.

Θρηνούμε χιλιάδες θύματα και τα κρούσματα της πανδημίας έχουν εκτοξευθεί, 2.000 υγειονομικοί είναι άρρωστοι, 6000 υγειονομικοί απολύονται, το ΕΣΥ αποδυναμώνεται και οι δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες κατά 820 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση (με  αρωγό την αντιπολίτευση) στήριξε έναν αφήγημα γύρω από τον κόβιντ το προηγούμενο διάστημα· ο στόχος προφανώς δεν ήταν η υγειονομική προστασία των ανθρώπων, αλλά η επιβολή των πιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλους τους τομείς. Η ατομική ευθύνη, ο νόμος και τάξη και τα επιδόματα της   ΕΕ του προηγούμενου διαστήματος, πάγωσαν εν μέρει την κοινωνική αντίσταση και παράλληλα ενίσχυσαν την ασυδοσία και τις εγκληματικές ενέργειες των κυβερνώντων.

Σήμερα, η κοινωνία βρίσκεται ξανά σε κατάσταση σοκ. Σαν από τις σελίδες του Όργουελ, η «αλήθεια» ξανα-ορίζεται. Κινούμαστε σε ανοσία αγέλης, γιατί ΠΑΝΤΑ η αγορά και η παραγωγή είναι το κυρίαρχο και όλα γίνονται για την εξασφάλιση των μέγιστων κερδών τους.

Οργή μας προκαλεί ο κυνισμός τους.

Με ένα επιπλέον self-test «οχυρώνει» η υπουργός τα σχολεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες παρέχονται δωρεάν rapid/PCR. Παρόλες τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων      για σπάσιμο τμημάτων, η υπουργός αύξησε τον αριθμό των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.                 Για ποια μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα μας μιλά; Μήπως αναφέρεται στις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι οι εκπαιδευτικοί που νοσούν θα κάνουν τηλεκπαίδευση για να μην χαθούν μαθήματα; Χρησιμοποιούν πάλι την πανδημία για να χτυπήσουν εργασιακά δικαιώματα και να παρακάμψουν τις αντιστάσεις μας.

Η αποτυχία της να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων δεν συγκαλύπτεται με    τις επικλήσεις της για τις ψυχοσυναισθηματικές και μαθησιακές συνέπειες που συνεπάγονται το κλείσιμο και      η τηλεκπαίδευση σε βάρος των παιδιών, όταν την προηγούμενη χρονιά αδιαφορούσε για αυτές. Ωστόσο, αν   έστω και υποκριτικά η υπουργός Παιδείας αναγνώρισε ότι «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων» και ότι «είναι καίριας σημασίας (τα παιδιά) να λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο», εύλογα συμπεραίνουμε ότι η κακοστημένη φάρσα της τηλεκπαίδευσης πρέπει να αποτελέσει πια παρελθόν!

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία μόνο για να υλοποιήσουν την αντιεκπαιδευτική της πολιτική:

-την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων.

-το πιο ταξικό Λύκειο- εξεταστικός μαραθώνιος, με περιορισμένη τη στρόφιγγα εισαγωγής στα ΑΕΙ και την τράπεζα θεμάτων, την ριζική υποβάθμιση των ΕΠΑΛμε ενίσχυση μιας εκτεταμένης και βαθιάς ιδιωτικοποίησης και την «προώθηση» της νεολαίας στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, της μη τυπικής εκπαίδευσης και της μαθητείας.

Να μην τους αφήσουμε να παίζουν άλλο με τις ζωές μας !

* Να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για τράπεζας θεμάτων και εξετάσεις PISA στην Γ΄ Γυμνασίου! Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής! Προέχει να καλύψουμε τα τεράστια κοινωνικά, συναισθηματικά και μαθησιακά κενά των μαθητών!

* Κανένα τμήμα με περισσότερους από 15 μαθητές! Να καλυφθούν οι κτιριακές ανάγκες για τη στέγαση των μαθητών σε κατάλληλες υποδομές. Χτίσιμο νέων σχολείων. Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, όχι για RAFALE και την αστυνομία.

* Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι αυξημένες ανάγκες στα σχολεία. Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

* Λειτουργία των σχολείων εκ περιτροπής, με μισά τμήματα, όσο διαρκεί το νέο κύμα της πανδημίας.

* Χορήγηση όλων των αναρρωτικών αδειώντων εκπαιδευτικών

* Δωρεάν rapid/PCR σε όλους/ες και δωρεάν μάσκες αυξημένης προστασίας

* Μόνιμοι διορισμοί προσωπικού καθαριότητας.

* Προσλήψεις ειδικού προσωπικού: ψυχολόγοι, κοινωνοί λειτουργοί, σχολικοί νοσηλευτές.

 Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια, ίση με τον καταληκτικό μισθό. Καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.

Ανατροπή του ν. Χατζηδάκη. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.

Να καταργηθούν οι νόμοι Κεραμέως για την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.Να ανατραπεί όλο το πλαίσιο για την αξιολόγηση. Τα πρωτοβάθμια σωματεία να συνεχίσουν την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Δημοκρατία και παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία. Όχι στην κατάργηση των συλλόγων διδασκόντων και των εργασιακών     και μορφωτικών δικαιωμάτων.

Συντονισμός με γονείς και μαθητές. Να κλιμακώσουμε με απεργιακά βήματα και χαρακτηριστικά γενικής απεργίας.