Ενημέρωση για τη ΓΣ Προέδρων της 2/4/2022

Μεσολόγγι, 3/4/2022
Η Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας προσήλθε στη ΓΣ Προέδρων με απόφαση υπέρ της εισήγησης της ΟΛΜΕ όπως αυτή είχε διαμορφωθεί και κατατεθεί πριν τις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις στις ΕΛΜΕ.
Η εισήγηση αυτή δεν πέρασε καθώς συγκέντρωσε τελικά οριακά κάτω από το απαιτούμενο 50% των ψήφων αν και κινήθηκε οριακά πάνω από το 50% των ψήφων στις ΕΛΜΕ (κι αυτό έχει σημασία όπως θα δούμε στη συνέχεια).
Ξεχωριστά κατατέθηκαν νωρίτερα οι εισηγήσεις των παρατάξεων της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων που απορρίφθηκαν αφού υπερψηφίστηκαν από ελάχιστες ΕΛΜΕ.
Χάθηκε συνεπώς άλλη μια ευκαιρία να ψηφιστεί μια εισήγηση και ο κλάδος παραμένει σε αδράνεια.
Κατατέθηκε επίσης πρόταση για νέα απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους (ως απεργία απαιτείται το 66,7% των ψήφων αλλά και το 50%+1 ΕΛΜΕ που όπως είδαμε πιο πάνω έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε) και απορρίφθηκε για μια ακόμη φορά.
Τέλος, η ΕΛΜΕ Πειραιά κατέθεσε πρόταση να ζητήσει η ΓΣ Προέδρων από τις ΕΛΜΕ να ψηφίσουν ή όχι αν επιθυμούν συνέχιση της απεργίας αποχής από την αυτοαξιολόγηση. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, όταν έρχεται μια άγνωστη πρόταση για ψήφιση δεν νομιμοποιείται κανείς Πρόεδρος να την υπερψηφίσει (καταψηφίσει) εφόσον δεν είχε τεθεί προς συζήτηση. Με αυτό το σκεπτικό τοποθετήθηκα στη ΓΣ και ζήτησα η συγκεκριμένη πρόταση να κατατεθεί ενόψει επόμενης ΓΣ Προέδρων έγκαιρα στις ΕΛΜΕ και να έχουμε εξουσιοδότηση από τις ΕΛΜΕ μας ώστε να κινηθούμε ανάλογα. Τελικά μετά από χρονοβόρα διαδικασία το θέμα παραπέμφθηκε να συζητηθεί (αν τεθεί) σε επόμενη ΓΣ.
Στη ΓΣ Προέδρων πάντα παίρνουν το λόγο πρώτα όλοι οι Πρόεδροι και τοποθετούνται επί της πρότασης που κομίζουν. Στη συνέχεια, και πριν τις ψηφοφορίες, τοποθετούνται οι παρατάξεις που αποτελούν το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Όπως είναι γνωστό, οι Παρεμβάσεις έχουν αποχωρήσει από το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλοντας ότι είναι «δοτό» και χουντικό. Αυτό έχει γίνει μόνο στην ΟΛΜΕ, αφού στις άλλες ομοσπονδίες αλλά και ΕΛΜΕ που έχουν πάρει παράταση θητείας και μέχρι να γίνουν εκλογές για νέο ΔΣ οι Παρεμβάσεις συμμετέχουν κανονικά… Σύμφωνα με το καταστατικό δικαίωμα τοποθέτησης έχουν μόνο οι παρατάξεις του ΔΣ και οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ ή οι αντιπρόσωποι από αυτές. Επίσης, «μπορεί, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης να δοθεί ο λόγος, όχι και δικαίωμα ψήφου, σε πρόσωπα ειδικής κατάρτισης, αν κριθεί αναγκαίο να φωτιστεί το σώμα σε συγκεκριμένο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης». Οι Παρεμβάσεις, θέλοντας να τοποθετηθούν και ως παράταξη στη ΓΣ, επιχείρησαν να «εκμεταλλευτούν» αυτό το παραθυράκι πράγμα που απορρίφθηκε από το Προεδρείο που έκρινε ότι οι συνάδελφοι δεν είναι ούτε πρόσωπα ειδικής κατάρτισης ούτε υπήρχε ανάγκη να διαφωτίσουν για κάποιο θέμα της Η.Δ.

Κατσαρός Κωνσταντίνος
εκπρόσωπος Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας
στη ΓΣ Προέδρων της 2/4/2022