Η θέση της ΔΑΚΕ στο σημερινό ΔΣ

Μεσολόγγι, 30/3/2022

Συνάδελφοι,
στη σημερινή σύγκλιση του ΔΣ της ΕΛΜΕ μετά από άκαρπη προσπάθεια σύγκλισης ΓΣ (άλλη μια...) υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της ΟΛΜΕ (με 5 ψήφους ΔΑΚΕ, Συμμαχία). Καταψήφισαν ΑρΕν και ΑΣΕ/ΠΑΜΕ που κατέθεσαν δύο άλλες προτάσεις και πήραν από 1 ψήφο. Σας στέλνουμε την θέση (εισήγηση) της ΟΛΜΕ με την οποία ο Πρόεδρος θα συμμετέχει στην ΓΣ Προέδρων το ερχόμενο Σάββατο.
Στη συνεδρίαση τέθηκε ζήτημα από την ΑρΕν (σ. Κούστας) για έκδοση ψηφίσματος στήριξης των 114 συναδέλφων διευθυντών σχολείων που διώκονται γιατί επέμειναν σε απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, παρά τον τερματισμό της, και δεν ανήρτησαν υλικό στην πλατφόρμα του ΙΕΠ.
Η θέση της ΔΑΚΕ περιγράφηκε ως ακολούθως:
Η ΔΑΚΕ ΔΕ ήταν ξεκάθαρα τοποθετημένη απέναντι σε συγκεκριμένες διατάξεις για την αυτοαξιολόγηση έχοντας καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επί του σχεδίου που είχε προταθεί. Ζητήσαμε τη συναίνεση τουλάχιστον των παρατάξεων με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρχει σημείο συμφωνίας και καταθέσαμε πολλές φορές γραπτώς διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με την εκπεφρασμένη πολλαπλώς επίσημη άποψη του κλάδου. Δυστυχώς, παρά το βροντερό μήνυμα όλων πέρυσι την Άνοιξη, δεν βρήκαμε κοινό δρόμο και τελικά η αυτοαξιολόγηση πέρασε διαμορφωμένη μονομερώς.


Παρά τις ενστάσεις ακόμη και νομικών που η ΟΛΜΕ προσέφυγε, οι παρατάξεις της ΑρΕν και της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ (αρχικά και της Συμμαχίας) καλούσαν τον κλάδο σε συνέχιση της απεργίας αποχής, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε συναδέλφους που δεν θα συμμετέχουν στην αυτοαξιολόγηση.
Κάποιοι συνέχιζαν στην ίδια γραμμή ακόμη κι όταν η απεργία τερματίστηκε μετά από σχετική απόφαση της ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ, το μόνο όργανο που μπορεί να κηρύξει απεργία στον κλάδο… Μάλιστα έφταναν να δηλώνουν στη ΓΣ Προέδρων ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση, εμείς θα συνεχίσουμε την απεργία - αποχή…» επισημοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ανυπακοή ακόμη και στην πλειοψηφία των συναδέλφων.
Θεωρούμε ότι τελικά η στάση αυτή ακόμη και απέναντι στις αποφάσεις των κυρίαρχων οργάνων παρέσυρε συναδέλφους σε αδιέξοδη όπως αποδείχτηκε επιλογή. Και σήμερα κρίνουμε ότι πρέπει να καταδικαστεί.
Καταδικάζουμε ως απαράδεκτη τη στάση όσων παρατάξεων δεν συναίνεσαν στη διαμόρφωση μιας αυτοαξιολόγησης σύμφωνα με τις διαχρονικές απόψεις του κλάδου.
Καταδικάζουμε τη στάση όσων συνέχισαν να ακολουθούν μοναχικούς δρόμους κόντρα σε όλες τις αποφάσεις των οργάνων μας και παρέσυραν συναδέλφους σε τιμωρίες που προβλέπονταν αλλά αποκρύφτηκαν ή στην καλύτερη «δεν θα εφαρμόζονταν»… Βλέπουμε σήμερα που οδήγησε αυτό…
Από την άλλη όμως, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να μην επιβάλλει ποινές σε συναδέλφους για το θέμα της αυτοαξιολόγησης και να επανεξετάσει συνολικά τη θέση της.

Για μια ακόμη φορά, οι άλλες παρατάξεις βρήκαν περισσότερα κοινά στοιχεία μεταξύ τους και συντάχθηκαν σε κοινή ανακοίνωση που πέρασε με πλειοψηφία 4-3 αφού σεβόμενοι τις κόκκινες γραμμές μας δεν συναινέσαμε σε απόψεις που ξεκίνησαν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη δική μας.
Η ΔΑΚΕ, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, συνεχίζει σταθερά υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των συναδέλφων και μόνο. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Υ.Γ. Μάθαμε ότι σήμερα επισκέφτηκε την περιοχή μας ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτσης. Τόσο η ΔΑΚΕ όσο και τα στελέχη της δεν είχαν ουδεμία ενημέρωση για την επίσκεψη, αν αυτό σημαίνει κάτι…