Ενημέρωση για τη ΓΣ Προέδρων της 19/11/2022

Μεσολόγγι, 20/11/2022

Ενημέρωση για τη ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ της 19/11/2022

Η ΓΣ Προέδρων της 19/11/2022 ήταν ουσιαστικά η εξ αναβολής Συνέλευση της 22/10/2022.

Η Γενική Συνέλευση άρχισε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση όταν και τελικά απαντήθηκαν θέματα επί της διαδικασίας που έθεσε η παράταξη των Παρεμβάσεων. Κάποιες ΕΛΜΕ δήλωσαν ότι θα απείχαν αντιδρώντας στο ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα για ΓΣ στις ΕΛΜΕ. Κάποιες άλλες έστειλαν μήνυμα ότι δεν πρόλαβαν να έρθουν, ενώ την ίδια ώρα γειτονικές ή και πιο απομακρυσμένες ΕΛΜΕ προσήλθαν κανονικά.

Στη συνεδρίαση θα συζητούνταν η εισήγηση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με οικονομικά αιτήματα. Επίσης, θα συζητούνταν προτάσεις και ψηφίσματα που κατατίθενται συνήθως από μία ή περισσότερες ΕΛΜΕ, όπως συνηθίζεται.

Όπως έχω γράψει και πολλές φορές στο παρελθόν, είναι πολύ δύσκολο να περάσει ως απόφαση πρόταση ΕΛΜΕ που προηγουμένως δεν έχει συζητηθεί σε κάθε ΕΛΜΕ, αφού κάθε εκπρόσωπος είναι εξουσιοδοτημένος να ψηφίσει μόνο ότι έχει συζητηθεί στην περιοχή του. Στη συγκεκριμένη ΓΣ κατατέθηκε πρόταση νέας αναβολής της ΓΣ για τις 3/12 που τελικά πήρε μόνο την ψήφο της ΕΛΜΕ που την κατέθεσε. Κατατέθηκε όμως και πρόταση από 44 ΕΛΜΕ με την οποία ζητούνταν να επικυρωθεί από τη ΓΣ η στήριξη προς τους εκλεγμένους συναδέλφους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Όπως εξήγησα ως εισηγητής της πρότασης, η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ ήταν σύμφωνη με τη συμμετοχή στις εκλογές ανάδειξης αιρετών και είχαν ληφθεί σχετικές ανάλογες αποφάσεις. Ενόψει της εξ αναβολής ΓΣ Προέδρων, είχε συζητηθεί σε πολλές από τις ΕΛΜΕ το θέμα της στήριξης των εκλεγμένων, αφού οι δυνάμεις της μειοψηφίας είχαν θέσει ανοιχτά θέμα …νομιμοποίησης της παρουσίας τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Είναι από τις ελάχιστες φορές που η βάση (επαναλαμβάνω 44 ΕΛΜΕ) έφερνε θέμα για απόφαση σε μια ΓΣ Προέδρων. και αυτό έγινε ώστε να προστατευτεί προηγούμενη απόφαση για συμμετοχή στις εκλογές που λόγω της αναβολής της προηγούμενης ΓΣ Προέδρων δεν είχε γίνει κατορθωτό να παρθεί.

Κάποια στιγμή τέθηκε επίσης το θέμα της αύξησης της συνδρομής προς την ΟΛΜΕ από 10 σε 15 € (περιλαμβάνεται ποσό 3 € προς την ΑΔΕΔΥ). Μάθαμε με την ευκαιρία ότι ΟΜΟΦΩΝΑ όλες οι παρατάξεις της ΑΔΕΔΥ έθεσαν θέμα στην ΟΛΜΕ να καταβάλει άμεσα ποσό για συνδρομές προς ΑΔΕΔΥ που δεν εισέπραξε ποτέ αφού λόγω πανδημίας δεν είχαν γίνει εκλογές στη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ! Στη συγκεκριμένη απόφαση δεν μειοψήφησαν ούτε οι παρατάξεις που ζητούσαν …το λόγο για τις αυξήσεις! Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε ποσό συνδρομής προς το δευτεροβάθμιο όργανο επιστρέφει στους συναδέλφους με τις κάθε είδους παροχές της ΟΛΜΕ (κατασκηνώσεις, δάνεια ή και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και άλλα), πράγμα που γνωρίζουν όλοι συμπεριλαμβανομένων των …διαμαρτυρόμενων. Παρεμπιπτόντως, η αύξηση στη συνδρομή υπερψηφίστηκε την πρώτη μέρα του 20ου συνεδρίου, χωρίς να εκφραστεί κάποια αντίρρηση, μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων από τον τότε ταμία και νυν πρόεδρο της ΟΛΜΕ σ. Κωνσταντίνου. Να σημειωθεί επίσης ότι η συνδρομή των δασκάλων προς την ΔΟΕ είναι 25€ το χρόνο…

Κλείνοντας σας αναφέρω τα αποτελέσματα της ΓΣ:

Πλαίσιο δράσης ΝΑΙ: 154 ψήφοι, κατά: 37 ψήφοι, λευκό: 38 ψήφοι, πέρασε με 67.2%

Απεργιακή κινητοποίηση με οικονομικά αιτήματα: ΝΑΙ 212 ψήφοι, κατά: 3 ψήφοι και λευκό: 14 ψήφοι, πέρασε με 92.6%.

Οι ψήφοι που αναφέρονται αφορούν στην αντιπροσώπευση βάση συνέδρων στο πρόσφατο συνέδριο, αφού κάθε ΕΛΜΕ έχει διαφορετικό αριθμό μελών και έχει καθιερωθεί ο συγκεκριμένος τρόπος ζύγισης της ψήφου κάθε ΕΛΜΕ. Η δική μας ΕΛΜΕ συμμετέχει με 3 ψήφους.

Απόφαση στήριξης και παραμονής των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια: ΝΑΙ: 45 ΕΛΜΕ, λευκά: 2.

 

Κατσαρός Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας