Η Δημόσια Υγεία στα πρόθυρα της εξαθλίωσης

Όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε καθημερινά τις επιπτώσεις των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών στον τομέα της παιδείας ως εκπαιδευτικοί . Όμως η ίδια και χειρότερη κατάσταση είναι στον τομέα της δημόσιας υγείας που χειροτερεύει σε καθημερινή βάση με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Η τελευταία απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μαζί με τα προβλήματα των ιατρών , περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση αλλά είναι και διάφανα αποκαλυπτικές χωρίς να επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση.
Ακόμα και όσοι δεν είναι γιατροί, όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ,αλλά και συμπολίτες μας από Αστακό έως και Ναύπακτο έχει σημασία να ενημερωθούν και να μπουν σε διαδικασία εγρήγορσης για να υπερασπιστούμε μαζί τον δημόσιο χαραχτήρα της υγειονομικής περίθαλψης που με το μνημονιακό τερατούργημα που λέγεται ΕΟΠΥΥ ξεθεμελιώνει ότι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Η υγεία, ιδιαίτερα η δημόσια υγεία, δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλά και την κοινωνία της περιοχής μας αφού με την ψήφιση του 4052/2012 από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ δίνεται η χαριστική βολή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου καθώς και των κέντρων υγείας που υποβαθμίζονται μέχρι απόλυτης διάλυσης .Με την απόφαση 84627 /2011 αποτελεί συνδεόμενο Νοσοκομείο με αυτό του Αγρινίου. Με την λογική της διασύνδεσης είναι σίγουρο ότι θα πάψει να είναι αυτόνομο και αυτοτελές υποβαθμίζοντας την υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα ακόμα περισσότερο αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετακινηθεί προσωπικό στο κεντρικό διασυνδεόμενο του Αγρινίου ή και να υποβαθμιστούν κλινικές και τμήματα λόγω της μείωσης των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία .

Η πρόσβασή μας χωρίς επιβάρυνση έως τώρα στο δημόσιο Νοσοκομείο και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ελάφρυνε σημαντικά μέρος του εισοδήματός μας αφού γινόταν έμμεσα , με τις κρατήσεις απ’ τον μισθό μας .Τώρα πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι , οι εκπαιδευτικοί καλούνται έξω από τις κρατήσεις που γίνονται στο μισθό τους να πληρώνουν στον ΕΟΠΥΥ για συνταγογραφήσεις , επισκέψεις σε γιατρούς επιβαρύνοντας ήδη μισθούς φτώχειας που μας επέβαλε η ντόπια και ξένη τρόικα .
Περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι είναι στριμωγμένοι κυριολεκτικά σε ένα σαθρό σύστημα με χαμηλά αμειβόμενους γιατρούς ,με ακριβή πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία ,με δραματικές ελλείψεις προσωπικού που εξαθλιώνεται μισθολογικά και εργασιακά .
Οι νοσηλευόμενοι και οι συγγενείς τους τρέχουν να αγοράσουν ακριβά φάρμακα, γάζες ,γάντια μιας χρήσης κ.ά΄ αναλώσιμα για να υποστηρίξουν τις ελλείψεις από την αδιαφορία και την ανεπάρκεια της πολιτικής των κυβερνήσεων των μνημονίων .Απαξιώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οδηγούν την κοινωνία στην απόλυτη εξαθλίωση αφού ετοιμάζονται να εμπορευτούν τον ανθρώπινο πόνο και να κερδοσκοπήσουν .
Μειώνουν κατά 4 με 5 χρόνια τουλάχιστον το μέσο όρο ζωής αφού υποβαθμίζουν την πρόληψη και κατά συνέπεια την παρεχόμενη υγεία οδηγώντας τα απλά ιατρικά περιστατικά, να γίνονται πολύπλοκα το αυτονόητο είναι τις περισσότερες φορές να κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή.
Περιορίζονται οι κλίνες ή επιδικάζονται σε ιδιωτικά συμφέροντα ,και σε μεγαλοκλινικάρχες .Στα Νοσοκομεία υπάρχει αδυναμία με τις περικοπές και λόγω έλλειψης προσωπικού να προγραμματιστούν εφημερίες. Ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι οι εφημερίες των εργαζόμενων είναι απλήρωτες .Από την άλλη τα ΜΑΤ πληρώνονται αργομισθίες για να δέρνουν τον κόσμο αφού φροντίζουν αυτά την περίθαλψη τους.
Η κατάσταση οδηγεί κατευθείαν την δημόσια και δωρεάν περίθαλψη στα χέρια των ιδιωτών .Παραχωρούνται τα καλύτερα φιλέτα στον τομέα της υγείας αφού υποβαθμίζοντας τα δημόσια νοσοκομεία επιχειρείται παρελκυστικά η παραχώρηση των υπηρεσιών υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση .
Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας . Να χτυπήσουμε την διπλανή πόρτα .Να ευαισθητοποιήσουμε συμπολίτη μας , τον συνάνθρωπο της απέναντι πόρτας ,να τον πείσουμε να μπει στην διαδικασία της διεκδίκησης του αυτονόητου του δικαιώματος στην ζωή , την αξιοπρέπεια . Κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να βρεθεί μόνος και αβοήθητος στην κρίση . Εμπρός να μην αφήσουμε τους Εφιάλτες μας σε χλωρό κλαρί .
Είναι αδήριτη ανάγκη τώρα να εκτροχιάσουμε, να ανατρέψουμε την μνημονιακή νεοφιλελεύθερη ατμάμαξα που σέρνει πίσω της όλη αυτή την αδιέξοδη πολιτική, σπέρνει την στέρηση και την ανασφάλεια , αφού δημιουργεί νέους φτωχούς σε κάθε επιστροφή στην χώρα μας των σωτήρων της τρόικας .
Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει δείξει και δείχνει καθημερινά με τους αγώνες της ότι είναι αντίθετη στις πολιτικές των μνημονίων τις καταδικάζει και αγωνίζεται να ανατραπεί αυτή η αδιέξοδη και ανερμάτιστη πολιτική .

Κώστας Κούστας
Εκπαιδευτικός
Αντιπρόεδρος Νομ. Τμήματος ΑΔΕΔΥ
Γ. Γραμματέας Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νιας