ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Α.Σ.Κ. Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


 (Α.Σ.Κ.)

Προς  τους  συναδέλφους  Εκπαιδευτικούς  της  Α’  ΕΛΜΕ  Αιτωλ/νιας

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

 Τα δύο τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας της μνημονιακής κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιτίθεται συνεχώς στην Εκπαιδευτική Κοινότητα. Με πρόσχημα την κρίση, επέβαλλε δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των σχολείων και στους μισθούς των εκπαιδευτικών, πάγωσε τους διορισμούς νέων συναδέλφων, κατάργησε ολόκληρους εκπαιδευτικούς κλάδους, έκλεισε σχολεία και προχώρησε στη βαθμολογική καθήλωση, στη δημιουργία μετακινούμενων από σχολείο σε σχολείο συναδέλφων για την κάλυψη κενών, στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών και τέλος, στην επικύρωση, πριν από λίγες μέρες, των πρώτων απολύσεων στη Δημόσια Εκπαίδευση!!

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα παραπέρα, προσπαθεί, τους τελευταίους μήνες, να επιβάλλει με κάθε τρόπο, τον αντιδραστικό και αντιεκπαιδευτικό μηχανισμό της δήθεν «αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης», στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση.

 Η Εκπαιδευτική Κοινότητα και τα συλλογικά της όργανα (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) έχουν εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους σ’ αυτή τη διαδικασία και έχουν αποκαλύψει έγκαιρα τον πραγματικό χαρακτήρα της.
 Με βάση την εμπειρία από τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες πολιτικές, είναι σε όλους φανερό ότι η λεγόμενη «αξιολόγηση» σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί προσπάθεια ενίσχυσης της λειτουργίας του σχολείου και του εκπαιδευτικού έργου, αλλά μηχανισμό εκφοβισμού και αντιδραστικού ελέγχου των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποίησης και κλεισίματος σχολείων και τελικά εργαλείο για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις επιταγές των μνημονίων.

Στην ουσία, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιχειρεί με τον τρόπο αυτό όχι μόνο να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που η ίδια έχει διαμορφώσει στη Δημόσια Εκπαίδευση, εφαρμόζοντας μνημονιακές πολιτικές, αλλά και να χρεώσει το κόστος των πολιτικών αυτών στην Εκπαιδευτική Κοινότητα και να την υποχρεώσει να υποδείξει ποια ακόμα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν και ποιοι ακόμα εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να απολυθούν!!

 Προσπαθεί έτσι να επιβάλει διχαστικές και ανταγωνιστικές λογικές μεταξύ των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους, σπρώχνοντας, κυριολεκτικά, την Εκπαιδευτική Κοινότητα να βγάλει τα μάτια της με τα ίδια της τα χέρια !!!

Όμως, παρά τις πιέσεις και μερικές φορές τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές διευθυντών και σχολικών συμβούλων, η Εκπαιδευτική Κοινότητα αντέδρασε και συνεχίζει να αντιδρά. Ο συλλογικός αγώνας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ, οδήγησε τους Συλλόγους Διδασκόντων πολλών σχολείων, αλλά και πολλούς συναδέλφους εκπαιδευτικούς ξεχωριστά, στην απόφαση να μη συμμετάσχουν σ΄ αυτή τη διαδικασία και με δεδομένη τη μη υποχρεωτικότητα, να μη συγκροτήσουν ή να μην ενταχθούν σε ομάδες εργασίας για το σκοπό αυτό.
Για την αντιμετώπιση αυτών των αντιδράσεων, το Υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας σταθερά το δρόμο του αυταρχισμού και της καταστολής, προχώρησε στην έκδοση νέας εγκυκλίου για την αυτοαξιολόγηση, την οποία υπογράφει μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος.

 Με την εγκύκλιο αυτή, που αποτελεί μια ακόμα επικίνδυνη και αυταρχική πρόκληση για τον κλάδο, αφού καταργεί ουσιαστικά το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων, καλεί τους διευθυντές των σχολείων να συγκροτήσουν, με δική τους ευθύνη, ομάδες εργασίας, παρά την αντίθεση των εκπαιδευτικών!!!
Η ΟΛΜΕ έχει ήδη καλέσει τους διευθυντές των σχολείων και τους σχολικούς συμβούλους να μην αποδεχθούν το ρόλο που τους επιβάλλει το Υπουργείο.

 Τους καλούμε να μη μετατραπούν σε ομήρους και εκτελεστικά όργανα μιας πολιτικής που διαλύει τη Δημόσια Εκπαίδευση και καρατομεί τα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Τους καλούμε να στηριχτούν στις συλλογικές αποφάσεις της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και να συμπαραταχθούν με τον αγωνιζόμενο κλάδο για την απόκρουση αυτών των πολιτικών.

 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 Η άρνηση συμμετοχής στις ομάδες εργασίας για τη δήθεν «αξιολόγηση» των σχολικών μονάδων είναι ουσιαστικά μάχη ενάντια στα απαράδεκτα, νεοφιλελεύθερα και καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης των μνημονίων για τη Δημόσια Εκπαίδευση, που με αφορμή την κρίση στόχο έχουν:

 ·                     Την κατηγοριοποίηση και το κλείσιμο σχολείων.

·                     Τον εκφοβισμό, την υποταγή, την υπηρεσιακή καθήλωση και τη μισθολογική εξαθλίωση όλων των εκπαιδευτικών.

·                     Τον έλεγχο και τη χειραγώγηση κάθε μαθησιακής διαδικασίας.

·                     Τη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και τη δημιουργία μιας τεράστιας δεξαμενής εκπαιδευτικών, διαθέσιμων προς απόλυση.

 Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

  μη φοβάστε και μη σκύβετε το κεφάλι σ΄ αυτούς που τολμούν να απειλούν και να εκβιάζουν δασκάλους, με όπλο τον «ψηφισμένο νόμο» και τη διαδικασία της προσωπικής «αξιολόγησης»!!.

 Φοβισμένος και εξαθλιωμένος δάσκαλος δεν μπορεί να μορφώσει νέους ανθρώπους!

 Yπερασπιστείτε το έργο και την αξιοπρέπειά σας, με κάθε τρόπο!! 

Αντιδράστε συλλογικά, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, με όλους τους δυνατούς και πρόσφορους τρόπους (αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων, ψηφίσματα, μη συμμετοχή στις ομάδες εργασίας με δεδομένη τη μη υποχρεωτικότητα) και με βάση τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ.
 
Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί !!  Δεν περισσεύει κανείς !!

                                                                                                                                                                                       9/4/2014

                                                                                                     Ανεξάρτητη Συνεργασία Καθηγητών  (Α.Σ.Κ.)