ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ !

 Είναι αλήθεια! 

Η Νίκη Κεραμέως διεκδικεί επάξια και θα κερδίσει τον τίτλο της πλέον αντιδημοκρατικής και αυταρχικής υπουργίας. Επί των ημερών της έχουν συμβεί πολλά πρωτόγνωρα και πρωτοφανή, αλλά αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες με τις συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων ενόψει του προσδιορισμού κενών και πλεονασμάτων και της πραγματοποίησης των μεταθέσεων του 2021, κυριολεκτικά δεν έχει προηγούμενο.

Από την πρώτη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα είχαν να συνεδριάσουν τα συμβούλια αυτά χωρίς την παρουσία αιρετών! Η Νίκη Κεραμέως με το πραξικόπημα της 7ης Νοέμβρη και τις ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία , το κατάφερε. Και μαζί νομίζει ότι πέτυχε και αυτό που ήταν από την αρχή ο στόχος της κυβέρνησης: να δοθεί ένα πρώτο αποτελεσματικό χτύπημα στο πιο πρωτοπόρο και «ατίθασο» τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος , τους εκπαιδευτικούς. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση για παράταση της θητείας όλων ανεξαιρέτως των υπηρεσιακών συμβουλίων σε όλο τον δημόσιο τομέα – πλην των εκπαιδευτικών! Θέλησαν να δώσουν το μήνυμα , ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για το νομοσχέδιο οδοστρωτήρα που θα έρθει να ισοπεδώσει όποιο συνδικαλιστικό και εργατικό δικαίωμα διασώθηκε από την εποχή των μνημονίων , τότε που η τρόικα άρθρωνε το πρώτο γράμμα και οι υπουργοί έσπευδαν με «βαριά καρδιά» να υλοποιήσουν τα κάθε λογής εγκλήματα εις βάρος βέβαια πάντα των εργαζομένων και υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Κι έτσι τα συμβούλια καλούνται να συνεδριάσουν χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών , να υπολογίσουν κενά και πλεονάσματα και να πραγματοποιήσουν τις μεταθέσεις του 2021. Για πρώτη φορά απουσιάζει από κει μέσα το μάτι και το αυτί του κλάδου. Οι αιρετοί εκπρόσωποι , που ήταν εκεί για να ελέγξουν την διοίκηση και να καταγγείλουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

Ήταν εκεί για να προασπίσουν τα δικαιώματα των συναδέλφων και να εγγυηθούν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Ήταν εκεί για να φωνάξουν ότι ο υπολογισμός κενών και πλεονασμάτων γίνεται με μνημονιακούς νόμους που αύξησαν το ωράριο των εκπαιδευτικών και τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, για να «εξαφανίσουν» οργανικές θέσεις , να γεννήσουν πλεονάσματα και να μειώσουν τον αριθμό των αναπληρωτών. Για να διεκδικήσουν ο υπολογισμός κενών και πλεονασμάτων να μην βασιστεί μόνο στην ψυχρή λογιστική αποτύπωση του πληροφοριακού συστήματος , που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς κι επειδή σε 10 π.χ. Σχολεία του ΠΥΣΔΕ υπάρχει πλεόνασμα 2 ωρών σε μια ειδικότητα , μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα κενό 20 ωρών , λες και μπορούμε να κατασκευάσουμε έναν εκπαιδευτικό από τα πλεονάσματα 10 άλλων για να διδάξει σε ένα σχολείο…

Αυτά τα συμβούλια σε μερικούς μήνες θα κρίνουν οργανικές υπεραριθμίες και θα δώσουν οργανικές θέσεις και τον Σεπτέμβριο θα τοποθετήσουν λειτουργικά τους συναδέλφους. Ποιος , άραγε, θα προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς από ένα ψυχρό τεχνοκρατικό σύστημα που θα τους διακτινίζει σε τέσσερα και πέντε σχολεία χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα δικαιώματά τους; Μήπως οι λίγοι δοτοί αιρετοί των 4 και 5 ψήφων που σε κάποια ΠΥΣΔΕ αρνούνται να παραιτηθούν ή τα διορισμένα μέλη που αγνόησαν τις αποφάσεις του κλάδου και έσπευσαν να αιτηθούν τον διορισμό τους σε συμβούλια που αποτελούν όνειδος για την εκπαίδευση;

Κανείς απ΄αυτούς δεν διαθέτει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση και προφανώς είναι καταδικασμένοι στις συνειδήσεις των συναδέλφων. Οι μόνοι αιρετοί που αναγνωρίζονται και νομιμοποιούνται είναι αυτοί που εκλέχτηκαν από τον κλάδο στις εκλογές του 2018 και η παράταση της θητείας τους μέχρι οι επιδημιολογικές συνθήκες να επιτρέψουν τις εκλογές με φυσική συμμετοχή, είναι η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή , για να αποκατασταθεί η τάξη στη λειτουργία των συμβουλίων.

Η Νίκη Κεραμέως καλό θα ήταν να έχει πάντα σε μια γωνία του μυαλού της το τρίτο από αυτά που σύμφωνα με τον Αγάθωνα οφείλει να θυμάται όποιος ασκεί εξουσία: «ότι ουκ αεί άρχει». Όταν λοιπόν εγκαταλείψει το υπουργείο , θα μείνει στην ιστορία ως η υπουργός που κατάφερε δύο φορές, και μάλιστα με τα σχολεία κλειστά, να συσπειρώσει με θηριώδη ποσοστά τους εκπαιδευτικούς και να πάρει απαντήσεις με τον πιο εμβληματικό τρόπο!!

 Υ.Γ. Την ώρα που τέλειωναν οι γραμμές αυτού του κειμένου ήρθε στη δημοσιότητα το σκάνδαλο CISCO! Αναρωτιέται κανείς, αν υπάρχει ίχνος πολιτικής τσίπας σε μια κυβέρνηση της οποίας οι υπουργοί εξαπατώνται από υποκριτές παιδεραστές, δίνουν δώρα 2.000.000 ευρώ και τα μεταδεδομένα 1.500.000 ανθρώπων σε εταιρείες κολοσσούς της πληροφορικής, με απευθείας fast track αναθέσεις, και βάζουν τους αστυνομικούς να δέρνουν αλύπητα όσους διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Αλήθεια , θα παραιτηθεί ποτέ κανείς τους; Ας σκεφτούμε πόσοι αναπληρωτές θα μπορούσαν να προσληφθούν με 2.000.000 ευρώ , για να λειτουργήσουν τα κλειστά σχολεία με ασφάλεια. Για πόσο ακόμα θα πουλάνε το ροζ σύννεφο και το success story της επιτυχημένης κυβέρνησης; Ο πολιτικός τους χρόνος τελειώνει και η δυσωδία καθιστά δύσκολη ακόμη και την καλοπληρωμένη προπαγάνδα των κάθε λογής SKAI, LIBERAL και άλλων πεφωτισμένων της αλήστου μνήμης λίστας Πέτσα…

Ο Άκης Σωτηρόπουλος είναι μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και πρώην αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ