Αποκατάσταση αλήθειας - Πέτρος Πιτσιάκκας Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

 Με έκπληξη και απορία διάβασα την Ανακοίνωση-Απόφαση του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας (Αρ. Πρωτ:70-09052021) η οποία στρέφεται εναντίον του προσώπου μου, ως διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου, με αφορμή την περικοπή των αποδοχών 7 εκπαιδευτικών του σχολείου,  λόγω αποχής-απεργίας από τη διαδικασία Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας .

Το Δ.Σ της Α΄ΕΛΜΕ θεώρησε σωστό και «δημοκρατικό» να με «καταδικάσει» και να με «κρεμάσει στα μανταλάκια», χωρίς να με ενημερώσει για το θέμα, το οποίο, απ’ ότι πληροφορήθηκα, ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 8/5/2021, και χωρίς να ακούσει τη θέση μου, ώστε  να διαμορφώσει σφαιρική άποψη για το ζήτημα.

Συζητήθηκε ένα θέμα, το οποίο αφορούσε το 2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ το διευθυντή του σχολείου, χωρίς να δοθεί στον καταγγελλόμενο, που κατονομάζεται, το δικαίωμα της απολογίας, όπως επιβάλλει η δημοκρατική ηθική και η δεοντολογία. Ακόμη και για το χειρότερο εγκληματία δεν δίνονται τα στοιχεία του στη δημοσιότητα, αλλά χαρακτηρίζεται ως φερόμενος δράστης, και του δίνεται η ευκαιρία-δυνατότητα της απολογίας. Μάλλον στο δικαιοκρατικό σύστημα και στις αντιλήψεις του Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας τα δικαιώματα αυτά δεν ισχύουν.

Κρίμα γιατί, μετά από 38 χρόνια εκπαιδευτικής πορείας, κατά τα οποία δεν έχω δώσει δικαίωμα για οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο, δεν περίμενα αυτή την αντιμετώπιση από το συνδικαλιστικό μου όργανο, το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα όλων, υποτίθεται, των εκπαιδευτικών. Εκτός κι αν, για το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ, ο διευθυντής μιας  σχολικής μονάδας δεν θεωρείται συνάδελφος.

Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας σας γνωρίζω τα εξής:

  1. Οι εξωδιδακτικές εργασίες είναι υποχρεωτικές για τον εκπαιδευτικό σύμφωνα με την Υ.Α. περί καθηκόντων (Φ353.1/324/105657/Δ1/8-2-2002/ΥΠΕΠΘ (ΦΕΚ 1340 τ.Β/16-2-2002). Μεταξύ αυτών των εργασιών είναι και η αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας (άρθρο 39)
  2. Η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει Αποχή-Απεργία για την εξωδιδακτική δραστηριότητα της αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας.
  3. Η συμμετοχή εκπαιδευτικού σε οποιαδήποτε απεργία καταχωρείται από το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας στο πληροφοριακό σύστημα myschool, ούτως ώστε «να υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής αναφοράς σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης» (207027/Ε2/18-12-2014/ΥΠΑΙΘ). Εξυπακούεται ότι η δήλωση στο myschool δεν σημαίνει αυτοδίκαια και περικοπή αποδοχών.
  4. Για να γίνει η όποια περικοπή, ο Εκκαθαριστής εξάγει τα ονόματα, τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο myschool και αφού ελέγξει-κρίνει την ορθότητα της καταχώρισης, που έγινε από το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, συντάσσει  πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τον ίδιο. Στη συνέχεια, γίνεται η περικοπή στις μισθοδοτικές καταστάσεις, οι οποίες υπογράφονται κι αυτές από τον εκκαθαριστή.
  5. Εκκαθαριστής αποδοχών, για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας, είναι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο οποίος κάνει και την όποια περικοπή στις αποδοχές και ο οποίος υπογράφει τις μισθοδοτικές καταστάσεις.
  6. Στις 23/2/2021 έγινε ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου, για τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας σε κλίμα δημοκρατικότητας, ελευθερίας και σεβασμού. Στη συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με το Διευθυντή Εκπαίδευσης για τον αν οι απέχοντες-απεργοί από τη διαδικασία θα γραφούν μόνο στο πρακτικό του συλλόγου. Η προφορική οδηγία του Δ/ντή Εκπ/σης ήταν ότι πρέπει να καταγραφούν και στο myschool, αφού είναι αποχή-απεργία. Τότε, τον ρώτησα πως δικαιολογείται, νομικά, η ενδεχόμενη καταχώριση στο σύστημα, ως απεργία, τη στιγμή που τη συγκεκριμένη ημέρα της συνεδρίασης του συλλόγου, και της αποχής-απεργίας των εκπαιδευτικών, αυτοί θα είναι παρόντες στο διδακτικό τους έργο. Απάντησε ότι θα δηλωθούν στο myschool και θα το δει-αξιολογήσει η υπηρεσία σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ.  
  7. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, με το υπ αρ. ΦΕ1/68/26-2-2021/2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου έγγραφο, προς τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλ/νίας, διατύπωσα και εγγράφως το ερώτημα, σχετικά με την καταχώριση, και γενικά τις παραπάνω απόψεις και ταυτόχρονα πρότεινα τη δημιουργία ειδικού πεδίου στο myschool για την καταχώριση των μη συμμετεχόντων καθηγητών στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
  8. Στις 16/3/2021 έγινε η συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων για τη συγκρότηση των ομάδων ανά τομέα, για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, από την οποία συνεδρίαση απείχαν, με γραπτή δήλωση, όπως είχαν κάθε δικαίωμα να πράξουν ελεύθερα και αυτόβουλα 7 εκπαιδευτικοί, τα ονόματα των οποίων δηλώθηκαν στο myschool, σύμφωνα με την προφορική οδηγία του Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης. Η καταχώριση των ονομάτων, όσων απεργούν, στο  myschool, δεν είναι καταχρηστική, ούτε αποτελεί πράξη εκφοβισμού ή πειθαναγκασμού, όπως αναφέρει η καταγγελία της Α΄ΕΛΜΕ.
  9. Στις 6/5/2021 (δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ), με το έγγραφο ΦΕ1/165/6-5-2021/2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, το οποίο απεστάλη στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλ/νίας (Οικονομικό Τμήμα), το πρόβλημα διευθετήθηκε και οι 7 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι τα λεφτά της περικοπής, όπως μου ανακοινώθηκε από τον υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας, θα επιστραφούν, με την επόμενη μισθοδοσία. Το Δ.Σ, λοιπόν, της Α΄ΕΛΜΕ συζήτησε και αποφάνθηκε για ένα ζήτημα που είχε επιλυθεί, δύο μέρες νωρίτερα, και δεν υφίστατο;
  10. Η δημοκρατική συμπεριφορά του καθενός δεν καθορίζεται από την ιδεολογική συνδικαλιστική του ταυτότητα, αλλά από την πολιτεία του. 

Ναύπακτος 11/5/2021

Υ.Σ. Παρακαλώ όπως η παρούσα επιστολή κοινοποιηθεί-αναρτηθεί όπου απεστάλη-αναρτήθηκε και η απόφαση- ανακοίνωση της Α΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.