Ενημέρωση για τη έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ στις 20-5-2021

 Μεσολόγγι, 20-05-2021

Συνάδελφοι,

στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν δύο:

·               ενημέρωση για ενέργειες που έχουν ήδη γίνει για το θέμα της στήριξης των τέκνων της οικογένειας των σ. Κώστα Καρακώστα και Νικολίτσας Μούρτου που πολύ πρόσφατα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό

·               έκδοση ανακοίνωσης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή

Θέμα 1

Έγινε εκτενής ενημέρωση από τον σ. Κατσαρό για επικοινωνία που είχε με μέλος της οικογένειας Καρακώστα. Επίσης, συγκεκριμενοποιήθηκαν όλες οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί αλλά και κάποιες που θα υλοποιούνται σε ετήσια βάση. Η ΕΛΜΕ μας στέκεται δίπλα στην οικογένεια και τη στηρίζει με τα μέσα που διαθέτει.

Έχει σταλεί από την ΕΛΜΕ η σχετική απόφαση.

Θέμα2

Το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση της Συμμαχίας, αφού αρχικά δεν ήταν στην ημερήσια έκτακτη συνεδρίαση. Για το θέμα, είχε ήδη προηγηθεί έτσι κι αλλιώς συνεδρίαση Φορέων της πόλης του Μεσολογγίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου κ. Λύρου στην οποία κλήθηκε και η ΕΛΜΕ και στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος σ. Κατσαρός και ο Αντιπρόεδρος σ. Κούστας. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε παρθεί η εξής ομόφωνη απόφαση:

«Κάθε ενέργεια ενίσχυσης της Γεωπονικής Σχολής με έδρα το Μεσολόγγι, που θα συνοδεύεται με μέλη ΔΕΠ, ενίσχυση με εξοπλισμό και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Απαιτούμε και διεκδικούμε την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών του παρελθόντος που θα οδηγήσουν και στην περαιτέρω ανάπτυξη του campus στην προοπτική των αποφάσεων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.»

Ο σ. Κίντας από την παράταξη της Συμμαχίας, αφού έκανε μια σύντομη εισαγωγή, κατέθεσε προς ψήφιση πρόταση στην οποία περιέγραφε τις παρενέργειες του σχεδίου Αθηνά, δεν έκανε όμως καμία αναφορά στην χαριστική βολή που δόθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις ευθύνες της συγκεκριμένης κυβέρνησης που είχε εκλεγεί για να άρει τις αδικίες και του σχεδίου Αθηνά…

Ο σ. Κατσαρός τοποθετήθηκε επί της πρότασης λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή αφού βλέπει τα πράγματα από μία οπτική. Η πρόταση της ΔΑΚΕ, στη λογική τόσο της απόφασης Φορέων που είχε προηγηθεί όσο και της σύνθεσης, ήταν:

Η Αιτωλοακαρνανία είχε αυτόνομο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα για πολλές δεκαετίες. Με προσωπικό αλλά και εγκαταστάσεις που θα ζήλευαν πολλά άλλα ιδρύματα σε μεγαλύτερες πόλεις, παρείχε άρτια εκπαίδευση και είχε κριθεί από εξωτερικούς αξιολογητές ανάμεσα στα μεγαλύτερα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας.

Σε αντιδιαστολή με όσα ευαγγελίζονταν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το σχέδιο «Αθηνά» απαξίωσε το τότε ΑΤΕΙ Μεσολογγίου συγχωνεύοντάς το με το αντίστοιχο της Πάτρας. Περιζήτητες σχολές μετακόμισαν, απαξιώθηκαν οι άρτιες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός.

Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι σε αντίθεση με όσα είχε υποσχεθεί, συνέχισε στην ίδια λογική. Το πρώην αυτόνομο ΑΤΕΙ Μεσολογγίου κόντρα σε κάθε λογική έμεινε ως ο φτωχός συγγενής με τμήματα που υπολειτουργούν και δεν απορρόφησε ούτε τα μεταβατικά τμήματα όπως έπρεπε, μοναδικό φαινόμενο σε όλη τη χώρα.

Σήμερα έχουμε για πρώτη φορά απόφαση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών που αφορά στη λειτουργία τμήματος Γεωπονικής Σχολής αλλά και τη διατήρηση του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών.

Ένας επόμενος εφικτός στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα πρέπει να είναι μια ισχυρή Γεωπονική Σχολή με τμήματα πολλών κατευθύνσεων και με έδρα το Μεσολόγγι. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει τη θέληση. Για πρώτη φορά όμως έχει και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτό το βήμα αξιοποιώντας έτοιμες υποδομές. Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, υπάρχει η θέληση από τους εμπλεκόμενους. Είναι ένας στόχος ρεαλιστικός που για πρώτη φορά θα άρει τις αδικίες του παρελθόντος και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών που τόσα χρόνια απαξιώνονταν αφού δεν υπήρχε καμία απολύτως προοπτική. Και αυτό το μήνυμα δεν πρέπει να αγνοηθεί από κανένα!

Απαιτούμε ισχυροποίηση του τμήματος και με άλλα τμήματα και την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής, που μπορεί να υποστηριχθεί από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Άμεσες προσλήψεις μελών ΔΕΠ. Κίνητρα σε υποψήφιους φοιτητές (όπως στεγαστική, μέριμνα, δωρεάν σίτιση, μετακινήσεις και άλλα) ώστε να μπορούν να σπουδάσουν απρόσκοπτα το ελκυστικό αντικείμενο του πρωτογενούς τομέα.

Η διεκδίκηση δεν σταματά όμως εδώ. Ο χώρος προσφέρεται και για περεταίρω αξιοποίηση και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως αυτή των ανθρωπιστικών Σπουδών. Στην περιοχή μας φιλοξενούνται τρία αρχαία θέατρα, ερείπια δεκάδων μικρών και μεγάλων αρχαίων οικισμών. Είμαστε η περιοχή που συνδέθηκε με την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Κράτους όσο καμία άλλη. Η Έξοδος του Μεσολογγίου συνετέλεσε τα μέγιστα για να μεταδοθεί το μήνυμα της Ελευθερίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Αυτά τα πραγματικά δεδομένα δεν μπορεί να μένουν μόνο στα λόγια. Στο Μεσολόγγι μπορεί και πάλι να επιστρέψει η Έδρα ενός Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αν υπήρχε στοιχειώδης λογική και σχεδιασμός δεν έπρεπε να έχει φύγει ποτέ, με εξακτινωμένα τμήματα σε όλη την Αιτωλοακαρνανία που μπορεί και πρέπει να μπει δυναμικά και πάλι στη θέση που δικαιωματικά της ανήκει στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Θα παλέψουμε μέχρι την υλοποίησή τους!

Με την πρόταση Κίντα παραδόξως συντάχτηκε τόσο η παράταξη ΑΣΚ (σ. Κούστας) όσο και η ΑΣΕ-ΠΑΜΕ (σ. Μαλάτου) με αποτέλεσμα να περάσει η θέση της Συμμαχίας.

Η απόλυτα σεβαστή η απόφαση δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτή, όμως σημειώνουμε ότι είναι πρώτη φορά που ακόμη και το πρώην «σκληρό» ΠΑΜΕ στη λογική της στείρας αντιπολιτευτικής γραμμής, έδωσε προκλητικά συγχωροχάρτι στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του με το ακροδεξιό δεκανίκι θεωρώντας ότι δεν πρέπει να γίνει αναφορά στις ευθύνες του!

Οι συνάδελφοι, αν και προκλήθηκαν επανειλημμένως, «ντράπηκαν» να αναφερθούν ονομαστικά στις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και θεώρησαν ότι έκαναν το καθήκον τους συμφωνώντας με μια ανακοίνωση που θεωρούσαμε αρχικά ότι τους εκθέτει αλλά τελικά αποδείχτηκε στρατηγική επιλογή…

Είναι χαρακτηριστικό ότι …έσπευσαν να συμφωνήσουν με την πρόταση Κίντα πριν καν ακούσουν την αντιπρόταση! Άραγε θα είχε νόημα να διαβαστεί μια δεύτερη γνώμη την ώρα που φάνηκε ότι υπήρχε προκαταβολική συμφωνία όλων των άλλων σε ένα κείμενο;

Από την άλλη, για μια ακόμη φορά η ΔΑΚΕ είπε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να διαστρεβλώσει την αλήθεια που είναι μία και φαίνεται μέσα στο κείμενό μας. Αυτή είναι και η διαφορά μας σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις. Ουδέποτε κάναμε στείρα αντικυβερνητική πολιτική αλλά πάντα καταθέταμε ρεαλιστικές προτάσεις στη λογική της εξεύρεσης λύσης. Και φυσικά είναι γνωστό ότι όταν πρέπει να καταγγείλουμε, δεν κοιτάζουμε ποτέ χρώμα…

Ευχόμαστε στις νέες συμμαχίες να είναι …καλορίζικες. Εμείς σταθερά επιλέγουμε να σεβαστούμε την ιστορία μας και έστω και μόνοι θα προσπαθούμε να παράγουμε έργο μέσω προτάσεων.

 


ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ

Αιτωλοακαρνανίας