Κ. Κατσαρός - Για τη χρονιά που τελειώνει

 Μεσολόγγι, 12/6/2021

Η χρονιά που τελειώνει ήταν ιδιαίτερη. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έζησαν δύσκολες στιγμές, πρωτόγνωρες για όλους. Στο πέρασμά της η πανδημία του κορωνοϊού άφησε τα ανεξίτηλα σημάδια της για να θυμίζουν στο μέλλον ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στη ζωή μας.

Στην τελική ευθεία για φέτος, τη Δευτέρα ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια. Την Τρίτη ξεκινούν και για τα ΕΠΑΛ οι προσπάθειες των μαθητών.

Χιλιάδες νέες και νέοι θα διεκδικήσουν και φέτος την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θα κλείσουν ένα μεγάλο κεφάλαιο που άνοιξαν δώδεκα χρόνια πριν. Η ζωή στα μαθητικά θρανία θα αντικατασταθεί με τα πιο ανέμελα φοιτητικά χρόνια.

Εύχομαι όλα αυτά τα χρόνια να καταφέραμε κι εμείς οι εκπαιδευτικοί να προσφέρουμε κάτι σε όσους επίμονα έψαχναν μέσα και στις σελίδες των βιβλίων. Εύχομαι όμως να προσφέραμε κάτι και σε όσους δεν ήταν το ίδιο μελετηροί. Η ζωή έτσι κι αλλιώς ανοίγεται μπροστά και όλοι θα αρχίσουν να παίρνουν μια πραγματική γεύση της.

Εύχομαι ολόψυχα η κάθε μαθήτρια και ο κάθε μαθητής να πετύχει στη ζωή του τους στόχους που έχει θέσει. Για πολλούς η αρχή γίνεται την Δευτέρα. Οπλισμένοι με το σωστό άγχος, με τη μετρημένη αγωνία, εύχομαι να προσέλθουν όλες και όλοι στα εξεταστικά κέντρα και να αποχωρούν από αυτά με μεγάλα χαμόγελα! Και στο τέλος το ταμείο να είναι θετικό, για όλους!

Για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς τι να πρωτοπώ για τη φετινή χρονιά…

Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ ένα κλάδο που έβαλε πλάτη να στηρίξει τα παιδιά μας, την Εκπαίδευση, τον εργασιακό του χώρο και τελικά την ίδια την κοινωνία. Δουλέψαμε διπλές και τριπλές ώρες για να στηρίξουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις έκτακτες συνθήκες της χρονιάς, κι όλα αυτά χωρίς καμία υλική υποστήριξη. Εδώ κι ένα χρόνο, αποκλειστικά με δικά μας μέσα, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με πολλές ώρες εκτός του συμβατικού ωραρίου εργασίας μας, όχι για να έχουμε την ανάλογη υλική ανταμοιβή, έτσι κι αλλιώς για τον κλάδο μας αυτή είναι άγνωστη λέξη, αλλά για να τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας πάνω από όλα… Φιλότιμο είναι η λέξη, κι από αυτό αποδείξαμε ότι έχουμε περίσσεια!

Συγχαρητήρια σε όλες και όλους για την τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε φέτος! Τα καταφέραμε! Μαζεύουμε δυνάμεις και επανερχόμαστε!

Στο τελείωμα της φετινής σχολικής χρονιάς, εύχομαι σε όλους υγεία, που είναι το υπέρτατο αγαθό, λιγότερες δυσάρεστες και περισσότερες ευχάριστες εκπλήξεις από εδώ και πέρα!

Καλό καλοκαίρι!