Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (Α.Σ.Κ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

                                         Μην τους φοβάσαι…στο φόβο σου ποντάρουν!                                                                                                                 Γιάννης Ρίτσος 

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας γίνονται σε μια στιγμή που η χώρα μας και τα σχολεία βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας, με μοναδικά μέτρα ασφαλείας τις μάσκες, τα ανοιχτά παράθυρα και τα rapid tests, δηλαδή με ίδιους και χειρότερους όρους λειτουργίας από πέρσι. 

 Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της αποτυχίας της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, το ρεύμα και το πετρέλαιο, του αυταρχισμού και του συνόλου της πολιτικής της.                                                          

Oι εκπαιδευτικοί δώσαμε με ενότητα και αποφασιστικότητα μια μάχη ενάντια στην « αξιολόγηση», γιατί έγινε αντιληπτό ότι αυτή είναι το όχημα για την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, αλλά και ένας αυταρχικός μηχανισμός για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Καθόλου τυχαία, τις μέρες που η Κεραμέως πήγαινε τον αγώνα των εκπαιδευτικών στα δικαστήρια, ξεκινούσε ο μηχανισμός των συγχωνεύσεων τμημάτων εν μέσω πανδημίας (!!!), ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών από διευθυντές, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, και εξαγγελίες για εξετάσεις PISA το Μάιο του 2021 για ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. 

  Η επιτυχία του αγώνα μέχρι τώρα ήρθε γιατί υπήρχε αποφασιστική στάση των χιλιάδων εκπαιδευτικών, χωρίς μισόλογα και αποδοχή τετελεσμένων και γιατί επιλέχτηκε μια αποτελεσματική μορφή αγώνα, η απεργία- αποχή. Το αποκορύφωμα ήταν η απεργία στις 11 Οκτώβρη, όπου η συμμετοχή πήρε ιστορικές διαστάσεις, καθώς ήταν η μεγαλύτερη από το 2013, με τους αγώνες ενάντια στη διαθεσιμότητα των συναδέλφων στα ΕΠΑΛ και τα μνημόνια.                                                            Ήταν μια σημαντική πολιτική ήττα για την κ. Κεραμέως.    

 Με την πραξικοπηματική λήξη της απεργίας–αποχής, αφού στη γενική συνέλευση προέδρων στις 6/10, 8 πρόεδροι προερχόμενοι βασικά από τη ΔΑΚΕ, αντί να ψηφίσουν με βάση τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, λειτούργησαν σαν εκπρόσωποι του υπουργείου και καταψήφισαν τη συνέχιση του αγώνα, η κ. Κεραμέως βρήκε πρόθυμους συμμάχους στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ). 

 Από τη συνέχεια φάνηκε ότι για τις παρατάξεις αυτές, το θέμα δεν ήταν οι πειθαρχικές συνέπειες για τους απεργούς καθηγητές, αλλά το γεγονός ότι απονομιμοποιήθηκε στα μάτια των εκπαιδευτικών η περίφημη «αξιολόγηση» λόγω των αυταρχικών μέτρων του ΥΠΑΙΘ, η οποία για τα κόμματά τους   είναι βασική επιλογή για το σχολείο, αφού αυτό επιτάσσουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. 

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 Για μας η ενότητα και η συλλογικότητα οικοδομούνται και σφυρηλατούνται πάνω στην αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, στην υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου, ενάντια σε κάθε αντιεκπαιδευτική πολιτική.                                                                                                            Συλλογικά και ενωτικά να παλέψουμε για το Δημόσιο σχολείο , να υπερασπιστούμε  το λειτούργημά μας ,την αξιοπρέπειά μας, την εργασία μας, τους μαθητές μας!                                                                  

• Αγωνιζόμαστε για πραγματικά Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση.

 • Η «αξιολόγηση» δεν θα περάσει! Ακυρώνουμε τα σχέδια κατηγοριοποίησης και ταξικής διαφοροποίησης των σχολείων στην πράξη! Αγωνιζόμαστε για δημοκρατικά δικαιώματα και παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία!

 • Να περιφρουρήσουμε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τη διαδήλωση και την απεργία! Ανατροπή του αντισυνδικαλιστικού και αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

 • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας! Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις! 

• Να ληφθούν τώρα μέτρα για την πανδημία σε όλα τα σχολεία! Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων! 15 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, μαζικά δωρεάν τεστ για όλους – προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας - εξοπλισμός των σχολείων με υγειονομικά μέσα.

 • Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (γιατροί, ΜΕΘ, νοσοκομεία κλπ) 

• Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.                                         Όλοι μαζί θα υπερασπίσουμε κάθε συνάδελφο που θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της απόλυσης ή της στέρησης μισθού. 

 Καλούμε όλες/ους τις/ους συναδέλφισσες/ους να συσπειρωθούμε στο σωματείο μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και της εργασιακής αξιοπρέπειάς μας.  Για ένα σωματείο ενεργό, που θα αγωνίζεται με μαχητικότητα και αλληλεγγύη, που θα παίρνει πρωτοβουλίες και με δράσεις θα ενώνει τους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές, τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι! 

Ψηφίζουμε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (Α.Σ.Κ) στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου! Γιατί , οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι «νόμιμοι» ή «παράνομοι». Είναι ΔΙΚΑΙΟΙ