ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 15/4/2016 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

                                           Της Δώρας Ξυπολιά, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και στέλεχος του ΜΕΤΑ

Μεγαλειώδης πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/04 έξω από το υπουργείο Παιδείας και είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και τη σαφήνεια των αιτημάτων – διεκδικήσεων:
                                 ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ
                                                          ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 3848/10

                                                       ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ
 
                                                       ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο υπουργός Παιδείας μας απάντησε ότι δεν αποσύρει την πρόταση νόμου και την ακόλουθη εβδομάδα θα δοθεί στη Βουλή για ψήφιση! Είναι κι αυτό στα πλαίσια του «εθνικού διαλόγου» για την παιδεία να νομοθετεί ενάντια στη συλλογική απαίτηση χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών για απόσυρση του σχεδίου νόμου που πετάει στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους. Ο υπουργός Παιδείας έχει αποφασίσει να είναι «σύννομος» υλοποιώντας τις μνημονιακές επιταγές και να «ελαφρύνει» το δημοσιονομικό κενό διαγράφοντας χρόνια δουλειάς των συναδέλφων που στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο σχολείο.  Το υπουργείο επικαλείται το Σύνταγμα και τους νόμους αλλά δεν μας απαντάει πόσο σύννομη και συνταγματική είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που  ψηφίζει μνημόνια σε ένα βράδυ που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές, που εκποιούν δημόσια περιουσία, που καταργούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα; Ο Υπουργός Παιδείας έχει την πολιτική βούληση να στείλει στην ανεργία εκπαιδευτικούς και να αδειάσει τα σχολεία αλλά δεν έχει την πολιτική βούληση να δώσει τέλος στην αδιοριστία και τον εμπαιγμό χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών.
Ο υπουργός Παιδείας δεν απάντησε στην απαίτηση για μαζικούς μόνιμους διορισμούς καθώς όλα θα κριθούν από τους θεσμούς και την αξιολόγηση τους, όπως είπε!!! Είναι σαφές ότι ΔΕΝ θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί και οι 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών που «ευελπιστεί» να γίνουν (;;;) είναι κατά 3.000 λιγότερες από τις φετινές. Συνυπολογίζοντας τις συνταξιοδοτήσεις και τα κενά που δεν καλύφθηκαν την φετινή χρονιά, καταλαβαίνουμε ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν με τεράστιες ελλείψεις. Αυτονόητα θα ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών, θα καταπατηθούν περαιτέρω τα μορφωτικά δικαιώματα για να επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργού για άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη χωρίς κενά.

Κι ενώ είναι σαφές το πλαίσιο της επίθεσης που δεχόμαστε, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (3ΣΥΝΕΚ – 3 ΔΑΚΕ) έδωσε χέρι βοηθείας στο Υπουργείο Παιδείας. Δια στόματος του αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ και μέλος των ΣΥΝΕΚ - δημόσια ενώπιο του Υπουργού, των αναπληρωτών και των μελών των ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ -  αναγνώρισαν το πλαίσιο όπως ορίζεται από το υπουργείο και τον νόμο 3848/10 και συνηγόρησαν στο ορισμό πλαφόν στη προϋπηρεσία των αναπληρωτών ενάντια σε συμφωνημένες και ψηφισμένες, από τον κλάδο, θέσεις.
Οι συνθήκες είναι συνθήκες πολέμου και άγριας επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα. Απαιτείται αποκάλυψη των μνημονιακών στοχεύσεων και επιλογών και στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι συνθήκες απαιτούν οργάνωση, συσπείρωση. ΟΙ αντιδημοκρατικές και υπόγειες συναλλαγές με το Υπουργείο υπονομεύουν την ενότητα του κλάδου και αφοπλίζουν τους συναδέλφους που διεκδικούν και αγωνίζονται. Ο κλάδος πρέπει να βρεθεί σε ετοιμότητα ΑΜΕΣΑ με απεργίες, αποκλεισμούς και καταλήψεις. Και σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε μέχρι την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και όλων όσοι τις υλοποιούν!

Συνεχίζουμε με:
·         Οργάνωση και συσπείρωση των αναπληρωτών στα σωματεία μας
·         Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και Γενική Συνέλευση Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα
·         Αποκλεισμούς και Καταλήψεις Διευθύνσεων - Περιφερειών, την ερχόμενη εβδομάδα, σε όλη τη Ελλάδα