ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    21/04 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Της Δώρας Ξυπολιά, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και στέλεχος του ΜΕΤΑ
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Παρασκευή 21/04, κινητοποίηση συναδέλφων, μόνιμων και αναπληρωτών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Για άλλη μια φορά, υπό τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν, μαζικά και αποφασιστικά, την εναντίωσή τους στο αντιδραστικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου με το οποίο απολύονται συνάδελφοι που δουλεύουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα δημόσια σχολεία.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, έγινε συνάντηση των ΔΣ των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας και του ζητήθηκε, για άλλη μια φορά, να ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ, να καταργήσει τον νόμο 3848/10 καθώς και να προβεί σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς κάλυψης όλων των κενών στα δημόσια σχολεία.
-          Ο υπουργός μας «διαβεβαίωσε» ότι είναι αποφασισμένος να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου στη Βουλή και δεν αποσύρει το σχέδιο νόμου που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές
-          Δεν απάντησε για τον ακριβή αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών τον Σεπτέμβρη. Επανάφερε τη παλαιότερη δήλωσή του για «πλασματικά» κενά στη εκπαίδευση.
-          Μας ενημέρωσε ότι το «παράλληλο» πρόγραμμα των 20.000 διορισμών δεν μπορεί να υλοποιηθεί αφού μπήκε φρένο από τους θεσμούς.
-          Παράλληλα, δεν αποσύρει τη ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία και οδηγεί στη συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με κλείσιμο τμημάτων και λιγότερους νηπιαγωγούς.
-          Μας τόνισε ότι όλα θα γίνουν με εξορθολογισμό και με «οικονομία».
Συμπεράσματα:
-          Οι ρυθμίσεις που περνάει ο Υπουργός, στο νομοσχέδιο για τη έρευνα και θα ψηφιστεί, σύμφωνα με το Υπουργείο, την Πέμπτη του Πάσχα
 1) αφαιρούν τη δυνατότητα κάλυψης ωραρίου στη δευτεροβάθμια μέσω πολιτιστικών και άλλων προγραμμάτων,
 2) περνάει όλες τις αρμοδιότητες στους διευθυντές εκπαίδευσης και περιφερειακούς διευθυντές για τις μετακινήσεις συναδέλφων και την συμπλήρωση ωραρίου (από 1 Οκτωβρίου παύουν τα ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ)
3) δίνει μερική ή και πλήρη διάθεση συναδέλφων σε ΔΙΕΚ,
-          οι παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού ότι δεν θα υπάρξουν ολιγομελή τμήματα την επόμενη χρονιά
-          οι δηλώσεις του υπουργού για κατάργηση των σχολείων ΕΑΕΠ στην πρωτοβάθμια για «απογυμνασιοποίηση» του δημοτικού (τι θα κάνουν οι μεταταγμένοι συνάδελφοι ειδικοτήτων;;;;) καθώς και για συγχώνευση ειδικοτήτων αλλά και αναθέσεων μαθημάτων στη δευτεροβάθμια
-          η επαναφορά των «πλασματικών» κενών και η άρνηση απάντησης του υπουργού για τον ακριβή αριθμό προσλήψεων των αναπληρωτών.

Αποδεικνύουν ότι η επίθεση δεν θα είναι μόνο απέναντι στους χιλιάδες αναπληρωτές που βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία αλλά απέναντι στο σύνολο των εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών, καθώς:
-          θα «στίψουν» τον μόνιμο εκπαιδευτικό για να γεμίσουν «τρύπες» πάγιων και λειτουργικών κενών
-          θα υπολειτουργήσουν τα σχολεία με κατάργηση τμημάτων στην τεχνική, συμπτύξεις τμημάτων σε όλες τις βαθμίδες, συγχωνεύσεις σχολείων και ειδικοτήτων και με υποχρηματοδότηση στα όρια του «τίποτα».
Η ασφυξία στο χώρο της εκπαίδευσης γενικεύεται. Τα συμπεράσματα του «εθνικού διαλόγου» βλέπουν το φως. Γνωρίζουμε πλέον το πλαίσιο αλλαγών στη τεχνική, ανακοινώθηκε σήμερα το πλαίσιο για την πρωτοβάθμια από τον Υπουργό στη ΔΟΕ, τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων παίρνονται, η ανακοίνωση ότι θα υπάρξει αξιολόγηση έχει γίνει σε προηγούμενη συνάντηση με υπουργείο…. Θα «τιμήσουν» την υπογραφή τους στα μνημόνια και θα υλοποιήσουν όλες τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις.
Άρα, η μάχη που έχει ξεκινήσει, δεν είναι μάχη μόνο για τους αναπληρωτές. Είναι μάχη απέναντι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση, στην καταλήστευση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος και την ενσωμάτωσή τους σε δημοσιονομικούς στόχους και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στην κατάργηση του κοινωνικού αγαθού της παιδείας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη. Έχει το «σθένος» και τη πολιτική βούληση να ανοίξει πόλεμο με όλους τους εργαζόμενους και να ολοκληρώσει το έργο των προκατόχων της με περισσή «αυταπάρνηση».
 Πρέπει να τους σταματήσουμε!
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ – με την πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί - δεν θα οδηγήσει τους συναδέλφους σε σύγκρουση, δυστυχώς. Όμως είναι απαραίτητη η συσπείρωση των συναδέλφων στα σωματεία μας.
Η στιγμή της κρίσης έχει φτάσει. Τα μικρά ποτάμια που ξεκινούν από κάθε χώρο εργασίας πρέπει να ενωθούν. Η μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό μπορεί να τα ενώσει.
Τις μέρες αυτές, δεν παλεύουμε μόνο για το ασφαλιστικό, μόνο για τους διορισμούς, μόνο για μόνιμη και σταθερή εργασία, μόνο για το δημόσιο σχολείο.
Παλεύουμε για τις ζωές μας!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΕ, ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΤΙΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ