ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Α.Ρ.ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Έχουμε πολλές φορές καταγγείλει τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, καθώς άμεσα ή έμμεσα παρέχει κάλυψη στην εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμόζει αντιλαϊκές πολιτικές , και παράλληλα δημιουργεί προσκόμματα στη συνδικαλιστική δράση των σωματείων και των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές αυτές.   

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες , ξεπεράστηκε κάθε όριο και κυριολεκτικά οι μάσκες έπεσαν από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ. Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκε ένα βίντεο από εκδήλωση της ΕΛΜΕ Λάρισας, στο οποίο μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας από την παράταξη των ΣΥΝΕΚ, χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (υπερεπαναστάτες) για τα μέλη του κινήματος και τους πολίτες που κατά την προηγούμενη περίοδο (επέτειος εξέγερσης Πολυτεχνείου, επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου) επέλεξαν να αντισταθούν στις χουντικής προέλευσης απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και πορειών. Και όχι μόνο τους ειρωνεύτηκε, αλλά τους κατηγόρησε , διότι δήθεν απαίτησαν από την ομοσπονδία να καλύψει τα πρόστιμα.                      Σε μια περίοδο που με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει «σιωπή νεκροταφείου» εφαρμόζοντας μεθόδους αυταρχικής καταστολής , σε μια περίοδο που κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες μετατρέπονται σε κουρελόχαρτο με διάφορες μεθοδεύσεις (νόμος Χρυσοχοϊδη για συγκεντρώσεις, απαγορεύσεις κινητοποιήσεων, πορειών και συγκεντρώσεων, συλλήψεις ακόμη και δικηγόρων την ημέρα της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου) , σε μια περίοδο που η κυβέρνηση νομοθετεί την πανεπιστημιακή αστυνομία , ένα μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας αντί να ενώσει τη φωνή του με όσους αντιστέκονται και παλεύουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, προσφέρει απλόχερη κάλυψη και νομιμοποίηση στην κρατική καταστολή. Αν αυτό δεν αποτελεί στήριξη στην κυβέρνηση – και μάλιστα από μια παράταξη που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή – αναρωτιόμαστε αν ζούμε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν..

Από την άλλη πλευρά, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών, η οποία αποτελεί κατά τη γνώμη μας μνημείο υποκρισίας. Θέμα της ανακοίνωσης ήταν η στάση της παράταξης για το θέμα των υπηρεσιακών συμβουλίων. Στην ανακοίνωση αυτή η ΔΑΚΕ παραδέχεται ότι ένα μέρος των στελεχών της ήταν υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας , αλλά επειδή «δεν ήταν δυνατόν να γίνει συνέδριο της παράταξης» για να διαμορφωθεί η θέση της για το θέμα αυτό , ζήτησε «ολιγόμηνη αναβολή των εκλογών ως το τέλος του σχολικού έτους». Σπεύδουν , ωστόσο , οι συντάκτες της εν λόγω ανακοίνωσης να διαβεβαιώσουν πάντα ενδιαφερόμενο ότι «σε περίπτωση που η πανδημία συνεχιζόταν, αναγκαστικά θα αποδέχονταν ως λύση ανάγκης την ηλεκτρονική ψηφοφορία». Όσο για την απόφαση της απόσυρσης των ψηφοδελτίων της , την αποδίδει στις «αριστερές δυνάμεις» που δεν συνυπολόγισαν όπως η ΔΑΚΕ «το κόστος της απουσίας των εκπροσώπων του κλάδου στα Υπηρεσιακά συμβούλια» και την ανάγκασαν να απέχει «επειδή πιστεύει στην αστική δημοκρατία και δε θα δεχόταν η παράταξη, που επί σειρά ετών τιμήθηκε από τους συναδέλφους και κατέχει πρωτιές σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, να κατέλθει μόνη της , για να βγει πρώτη».

Έτσι , αποφάσισε όσοι έχουν εκλεγεί , να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους , «για να δοθεί η ευκαιρία στο Υπουργείο να τοποθετήσει τους αιρετούς της τελευταίας διετίας , αίροντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε». Επειδή, ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας κάποια στελέχη της δεν θα «υπακούσουν» , προειδοποιεί όσους μιλούν για διαγραφές αυτών των στελεχών από τα συνδικαλιστικά όργανα, ότι «αυτοί λογοδοτούν μόνο στη ΔΑΚΕ» και γι αυτό «θα απαντήσει δυναμικά και θα στηρίξει όσους και όσες δεχτούν ανοίκειες επιθέσεις». Ενημερώνουμε, λοιπόν, τη ΔΑΚΕ η οποία με απαράδεκτο τρόπο «κλείνει το μάτι» και στην κυβέρνηση και σε όσους δεν πρόκειται να παραιτηθούν, ότι για μας η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μείζον πολιτικό θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι «τεχνικής υφής πρόβλημα» όπως το χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή της. Θα μας βρουν απέναντι τους όλοι αυτοί που θα τολμήσουν να αγνοήσουν τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου , προκειμένου να βάλουν πλάτη , ώστε να μπει οριστικά ταφόπλακα στις ζωντανές συνδικαλιστικές διαδικασίες και στις γενικές συνελεύσεις , εκεί δηλαδή που χτυπά η καρδιά του κινήματος , ζυμώνονται οι ιδέες και οργανώνεται η πάλη και η αντίσταση των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ και της ΔΑΚΕ , αντί να στηρίζουν με πράξεις, παραλείψεις και τοποθετήσεις τις αντιλαϊκές πολιτικές και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων , καλό θα ήταν να αφουγκραστούν τον λαό και τους συναδέλφους και να πάρουν τη θέση που αρμόζει σε συνδικαλιστές : απέναντι στην εξουσία.

Η ΟΛΜΕ οφείλει, έστω και τώρα, να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία με τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, για απεργία – αποχή από την αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση σχολείων και απολύσεις, για κατάργηση της τράπεζας θεμάτων , της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας , για μόνιμους μαζικούς διορισμούς με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία , και αυξήσεις στους μισθούς.

  ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ