Έναρξη σχολικής χρονιάς 2013-14

γράφει ο Κώστας Κατσαρός
Πρόεδρος Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
 
Μεσολόγγι, 2-9-2013
Συνάδελφοι,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το φετινό καλοκαίρι συνέβησαν πρωτοφανείς αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα σχολεία μας δεν έχουν σχέση με αυτά που αφήσαμε πίσω μας τον Ιούνιο.
Οι αλλαγές που έγιναν επηρέασαν αρνητικά το εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά και όσους είναι μέτοχοί του αφού για μια ακόμη φορά πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κλάδου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και των μαθητών μας.
Αρχικά, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες συνάδελφοι. Πολλές εκατοντάδες βρέθηκαν να μετατάσσονται υποχρεωτικά σε θέσεις διοίκησης, και αυτοί ήταν οι «τυχεροί» που εξαιρέθηκαν αφού για τους πρώτους το μέλλον είναι αβέβαιο… Συνολικά εξήντα τέσσερις συνάδελφοι δεν θα ξαναδιδάξουν σε τάξη στην Αιτωλοακαρνανία.
Η κατάργηση όμως των συγκεκριμένων ειδικοτήτων δεν είχε μόνο κλαδικές παρενέργειες.
Καταργήθηκαν 50 από τις 110 ειδικότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, περίπου δηλαδή οι μισές! Τις ειδικότητες αυτές παρακολουθούσε το 33% των μαθητών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ. Το 81% από αυτούς ήταν κορίτσια. Η αναλογία αυτή είναι μεν ενδεικτική αλλά σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθητών επέλεγε τις ειδικότητες που καταργήθηκαν αν και αποτελούσαν αιχμή της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Διακόπτουν πλέον τη λειτουργία τους 2 τοµείς σε 248 από τα 392 ΕΠΑ.Λ. και 9 ειδικότητες σε 96 από τις 109 ΕΠΑ.Σ. Αχρηστεύονται 829 πολυδάπανα και καινούρια (ως επί το πλείστον) εργαστήρια.
Αυτή είναι η αλήθεια με αριθμούς για τις αλλαγές που έγιναν αρχικά! Όμως ο «σχεδιασμός» του νέου εκπαιδευτικού χάρτη δεν σταμάτησε εδώ.
Πριν ακόμη συνέλθουμε από το σοκ των διαθεσιμοτήτων, ήρθε η παρέμβαση με τις αναγκαστικές - εθελοντικές κατά τα άλλα - μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Χιλιάδες συνάδελφοι αναζητώντας «ασφαλές καταφύγιο» στο αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις και να φύγουν από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οριστικά!
Αν σκεφτούμε επίσης πόσοι εκπαιδευτικοί δεν θα προσληφθούν ως αναπληρωτές λόγω της αύξησης του ωραρίου μας και πόσοι συνταξιοδοτήθηκαν την χρονιά που διανύουμε, θα αντιληφθούμε ότι φέτος θα είμαστε στα σχολειά μας πολύ λιγότεροι από πέρυσι! Σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι εκπαιδευτικοί το 2011 ήταν περίπου 110.000 ενώ σήμερα ο αριθμός τους μετά βίας θα αγγίζει τους 75.000! Μιλάμε για μια τεράστια μείωση εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόλις μέσα σε τρία – τέσσερα χρόνια!
Η χρονιά, λοιπόν, ξεκινά με πολλά προβλήματα που πρέπει να συζητήσουμε στην έκτακτη Γενική Συνέλευσή μας με σοβαρότητα και ψυχραιμία.
Καλούμαστε όμως για μια ακόμη φορά να προσφέρουμε στους μαθητές μας γνώση! Με λιγότερα υλικά εφόδια από κάθε άλλη φορά αφού η χρηματοδότηση θα είναι ακόμη περισσότερο μειωμένη και μέσα σε ένα εν πολλοίς εργασιακά αβέβαιο περιβάλλον.
Είναι σίγουρο ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και θα επιβεβαιώσουμε το ρόλο μας ως λειτουργοί της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως όσο ακόμη περνάει από το χέρι μας, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση για τα σχολειά μας, για το λειτούργημά μας. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ταξική η εκπαίδευση στη χώρα μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Καλή χρονιά, υγεία και δύναμη σε όλους μας!