Για την απόφαση της ΓΣ των Προέδρων...

Γράφει ο Θ. Μαργαρίτης
Αντιπρόεδρος Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας
Χωρίς καμία πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία έληξε το βράδυ της Τετάρτης η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας. Είχαν προηγηθεί οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ οι οποίες μετά από οκτώ μέρες απεργίας έγιναν με μειωμένη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από 83 ΕΛΜΕ (απουσιάζουν οι ΕΛΜΕ Φλώρινας, Καστοριάς, Ευρυτανίας, Ρεθύμνου), στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν 6.000 εκπαιδευτικοί. Σε 39 από τις παραπάνω συνελεύσεις υπήρχε απαρτία και σε 44 δεν υπήρξε απαρτία και προσήλθαν στη γενική συνέλευση προέδρων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους. Οι 56 ΕΛΜΕ είχαν αποφάσεις για «λευκό» και αναστολή κινητοποιήσεων, οι 12 (κάποιες από αυτές με απόφαση ΔΣ!) για πενθήμερες απεργίες, 4 ΕΛΜΕ ψήφισαν 48ωρη απεργία στις 26 - 27 Σεπτέμβρη, 4 ΕΛΜΕ 48ωρη απεργία σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε 3 πέρασε η πρόταση των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) για 48ωρη απεργία 26 - 27 Σεπτέμβρη και κυλιόμενες απεργίες και 4 ΕΛΜΕ ψήφισαν άλλες μορφές πάλης. Στις ψηφοφορίες για το πρόγραμμα δράσης στις ΕΛΜΕ, η πρόταση για πενθήμερες απεργίες πήρε 1.289 ψήφους, η πρόταση του ΠΑΜΕ 524, η πρόταση των ΣΥΝΕΚ 485, αναστολή της απεργίας ψήφισαν 779 εκπαιδευτικοί, άλλες μορφές 189 και λευκό 294 εκπαιδευτικοί.
Στην προχτεσινή γενική συνέλευση προέδρων, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχε ως εξής: 30 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό, 17 αναστολή της απεργίας, 12 πενθήμερες απεργίες, 3 την πρόταση των ΣΥΝΕΚ, 2 την πρόταση του ΠΑΜΕ, 5 ΕΛΜΕ 48ωρη απεργία στις 26 - 27 Σεπτέμβρη και 7 ΕΛΜΕ άλλες μορφές πάλης. Από τις ΕΛΜΕ που ψήφισαν οποιαδήποτε μορφή απεργιακής κινητοποίησης, οι 10 δεν είχαν απαρτία. Με βάση τα παραπάνω καμία από τις προτάσεις δε συγκέντρωσε την αναγκαία πλειοψηφία.
Επειδή τίποτα δεν κρίθηκε και κυρίως η επίθεση από μεριάς κυβέρνησης στον κλάδο (μισθολογικά, εργασιακά, αξιολόγηση, νέες διαθεσιμότητες κ.λ.π) , στο δημόσιο σχολείο και τις μορφωτικές ανάγκες των νέων , θα συνεχιστεί, θα πρέπει με νέα ορμή να οργανώσουμε αγώνες πιο μαζικούς, ενωτικούς και μαχητικούς, επαναλαμβάνοντας τα ποσοστά συμμετοχής των πρώτων ημερών της απεργίας. Πρακτικές που καθηλώνουν το κίνημα πρέπει να απομονωθούν, πρέπει να ανασυγκροτηθούμε και να δημιουργήσουμε του απαραίτητους όρους για την αντεπίθεσή μας.