Θ. Μαργαρίτης: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Για τη Γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της 15 Μαΐου

Στο ξεκίνημα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στις κινήσεις του ΔΣ:
  1. Να υπάρξει αλληλεγγύη για την επιστράτευση από συνδικάτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
  2. Επαφές με κόμματα του κοινοβουλίου(πλην Χ.Α).
  3. Aντιμετώπιση της προσπαθειας του υπουργείου να μας φέρει αντιμέτωπους με τους μαθητές .
Υπήρξε ένταση και άρνηση αρκετών προέδρων ΕΛΜΕ για απουσία μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ και του προέδρου κατά τη διάρκεια της ΓΣ, προκειμένου να συναντήσουν τη ΝΔ & ΠΑΣΟΚ (τα περισσότερα μέλη του ΔΣ και ο πρόεδρος έλειπαν για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διαδικασία της ΓΣ).
Η ΓΣ αποφάσισε να σταλεί πρόταση προς ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ για να προκηρύξουν απεργία για την Παρασκευή 17 του Μάη.
Τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ μεταφέροντας:

  1. Αποφάσεις πρωτόγνωρων μαζικών ΓΣ (όλες πάνω από30% και πάρα πολλές με 70% και 80% συμμετοχή.
  2. Υψηλό ποσοστό υπερψήφισης της απεργίας ( πολλές φορές και πάνω από το 90% των παρόντων).Με δυο σαφείς τάσεις: Α) μια αυτή της πραγματοποίησης της απεργίας με ότι συνεπάγεται , με οργάνωση και σχέδιο και Β) μια δεύτερη, με σαφείς αναφορές στους κινδύνους και τις προϋποθέσεις και αρκετούς αστερίσκους για αδυναμία πραγματοποίησης.
  3. Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις μετά το τέλος των Γ.Σ .
Τοποθέτηση δική μου: Παρεβρέθησαν στη Γ.Σ περίπου 160 άτομα, ψήφισαν 91 υπέρ της πρότασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ, 12 κατά, 6 λευκά, 6 την πρόταση του ΠΑΜΕ. Υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί για τον τρόπο πραγματοποίησης, την οργάνωση και την δυνατότητα πραγματοποίησης. Αν ψηφιστεί η απεργία είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα μέτρα για την επιτυχία της, να έχουμε αποφασιστικότητα για σύγκρουση και μάλιστα γενικευμένη γιατί η κυβέρνηση την επιδιώκει και μάλιστα τη χοντραίνει με « το νόμος και τάξη» ακόμα και στη σκέψη για αντίδραση . Όποια υποχωρητικότητα ή λιποψυχία θα απογοητεύσει τους χιλιάδες συναδέλφους -σσες που άρχισαν να συσπειρώνονται στο συνδικάτο και θα οδηγηθούμε σε πολύ βαριά ήττα.

Στη ΓΣ των προέδρων μίλησαν και εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους ,εκπρόσωπος του συλλόγου Συνταξιούχων εκ/κών,φοιτητές και ο σύλλογος εργαζομένων καθηγητών σε φροντηστήρια.
Επίσης έγινε γνωστή η απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ για απεργία την Παρασκευή αν η ΟΛΜΕ αποφασίσει το σπάσιμο της επιστράτευσης.
Με το τέλος της τοποθέτησης των εκπροσώπων το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ενημέρωσε για τις συναντήσεις με ΝΔ (διαβεβαίωσαν ότι δεν θα απολυθεί κανείς μόνιμος , για το πειθαρχικό έχουμε δίκιο και θα αναλάβουν πρωτοβουλία) και ΠΑΣΟΚ (δεν συμφωνούν με την απεργία στις εξετάσεις, όχι στην απόσυρση του προεδρικού διατάγματος, όχι στις απολύσεις μονίμων, και ανάληψη πρωτοβουλίας για άρση της επιστράτευσης).
Στη συνέχεια έγινε διάλειμμα και απεσύρθη το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συνεδριάσει.
Μετά τη συνεδρίαση το ΔΣ της ΟΛΜΕ (κατά πλειοψηφία ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) ανακοίνωσε τα εξής:
  1. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ανέπτυξε σημαντική δράση ανάδειξης των προβλημάτων του κλάδου.
  2. Ο κλάδος λόγω επιστράτευσης συσπειρώθηκε.
  3. Το ΔΣ ανεπτυξε δράσεις για συλλογικές διαδικασίες για τη μη έκθεση σε κίνδυνο των συναδέλφων.
  4. Απευθύνθηκε σε ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΔΟΕ εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική. Μόνο η ΔΟΕ ανταποκρίθηκε.
  5. Εισηγούμαστε την μη πραγματοποίηση της απεργίας και συνέχιση του αγώνα μας με συλλαλητήρια καταδίκης της επιστράτευσης και άλλες μορφές.
Από τη μειοψηφία:
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Είναι φανερό πως 13000 συναδελφοι ψήφισαν απεργία , μόνο 3000 είναι αποφασισμένοι άρα δεν μπορούμε να πάμε σε απεργία αλλά δεν μπορούμε να μην κάνουμε και τίποτα. Προτείνω οι εξετάσεις να γίνουν κανονικά να απεργήσουμε 500 συναδελφοι συνδικαλιστές παραμένοντας έξω από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να εμποδίσουμε τις εξετάσεις.
ΠΑΜΕ: Υπάρχει ανάγκη να αποτυπωθεί με σαφήνεια και καθαρότητα η θέση και η βούληση των 20000 συναδέλφων που συμμετείχαν σε ΓΣ. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την παρερμηνεύσει. Εμείς πήραμε καθαρή θέση και την ευθύνη της πρότασής μας.
Η προτασή μας μειοψήφησε και πλειοψήφησε των υπολοίπων του ΔΣ ΟΛΜΕ. Είναι αυτονόητο πως η ευθύνη βρίσκεται στις δυνάμεις που πρότειναν και διαχειρίζονται αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση.
Στη συνέχεια έγινε πρόταση να γίνει ψηφοφορία σε δυο θέματα, ένα αυτό της απεργίας και το δεύτερο, «αν υπάρχουν ή όχι οι όροι και προυποθέσεις πραγματοποίησης της απεργίας».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

ΑΠΕΡΓΙΑ:85 ΕΛΜΕ , ΝΑΙ 78 ΕΛΜΕ ή 92% , ΟΧΙ 4 ΕΛΜΕ ή 5%,ΛΕΥΚΟ 3 ΕΛΜΕ ή 3%
ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ 382 ή 92% , ΟΧΙ 16 , ΛΕΥΚΟ 17

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ :ΨΗΦΙΣΑΝ 84 ΕΛΜΕ : ΝΑΙ: 18ΕΛΜΕ ή 21%, ,ΟΧΙ:9ΕΛΜΕ,ΛΕΥΚΑ:57 ΕΛΜΕ
ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ 96 ή 23% , ΟΧΙ 32 , ΛΕΥΚΟ 282

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο θέμα της απεργίας ψήφισα όπως ήμουν υποχρεωμένος ΝΑΙ.να συμμετάσχω (για τούτο και 84 οι ΕΛΜΕ) και δήλωσα ότι δεν θέλω να νομιμοποιήσω μια αντικαταστατική και αντιδεοντολογική ενέργεια (πρώτη φορά τίθεται τέτοιο θέμα) γιατί καμία εξουσιοδότηση δεν είχα και φυσικά δεν μπορούσα με προσωπική άποψη να ερμηνεύσω και ουσιαστικά ακυρώσω την ψήφο των συναδέλφων.
Στο θέμα «των όρων και προυποθέσεων» ήμουν ο μόνος που αρνήθηκα
Μετά την ψηφοφορία επικράτησε απίστευτη ένταση, έντονες αποδοκιμασίες και θυμός
απέναντι στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 16/5/2013