Η ΔΑΚΕ για το σημερινό ΔΣ της Α ΕΛΜΕ



Μεσολόγγι, 14/6/2017
Συνάδελφοι,
στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της  ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, κληθήκαμε να διατυπώσουμε θέση στο ζήτημα της διαδικασίας επιλογής στελεχών, της στάσης του συλλόγου διδασκόντων αλλά και αυτής των αιρετών στο διευρυμένο συμβούλιο επιλογής.
Η θέση της παράταξής μας, δεδομένη και σαφής, είχε σταλεί στα mail των συναδέλφων του ΔΣ έγκαιρα ώστε να γίνει προσπάθεια και να μπορέσουμε να συγκλίνουμε στην ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Σας στέλνουμε αυτές τις θέσεις όπως διατυπώθηκαν και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ώστε να έχετε εικόνα. Στο κλείσιμό της, υπήρχαν δύο σημεία αιχμής που επιθυμούσαμε να είναι στην ανακοίνωση:
-        καλούμε την ΟΛΜΕ να κρίνει απαράδεκτο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επιλογής Διευθυντών
-        καλούμε το υπουργείο σε απόσυρση του νόμου και διάλογο από μηδενική βάση, ώστε από κοινού να καταλήξουμε σε ένα νέο νόμο
Η πρότασή μας δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία και δεν προχώρησε. Είχαμε απέναντί μας αυτούς που επιθυμούν ευρύτερες συναινέσεις μόνο στα λόγια. Προφανώς υπήρχαν και κάποιοι που αρνούνταν να καταγγείλουν ως απαράδεκτο το συγκεκριμένο νόμο. Και φυσικά,  συνειδητά επιλέγουν να μην έχει ο κλάδος πρόταση για τίποτε ώστε να είμαστε και εύκολοι στόχοι. Και κάτι τελευταίο: καμία κουβέντα για διάλογο…

Από την άλλη, ήταν γνωστή και η θέση της παράταξης ΑΣΚ με την οποία συμφωνούσε και το ΠΑΜΕ.
Παρ’ όλες τις διαφωνίες μας, δηλώσαμε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε την πρόταση αυτή προκειμένου να βγει κοινό κείμενο με την προϋπόθεση:
-        να προστεθεί η ξεκάθαρη θέση για απόσυρση του νόμου και
-        να απαλειφθούν 2 σημεία: αυτό που αναφερόταν σε «ανακλητούς διευθυντές» από το σύλλογο κατά το δοκούν και αυτού που καλούνταν οι αιρετοί να μην αξιολογήσουν τους υποψήφιους στη διαδικασία επιλογής.
Από τη μια θεωρούμε ότι η πρόταση για ανακλητό διευθυντή θίγει τόσο τον ίδιο το θεσμό όσο και το σύλλογο που θα τον είχε εκλέξει και θα …ανακαλούσε την άποψή του.
Από την άλλη, θεωρούμε ότι αν η συγκεκριμένη διαδικασία είναι διάτρητη και στηρίζεται σε έναν νόμο συνολικά απαράδεκτο στην εκπαιδευτική κοινότητα, έχουμε ένα όπλο στο χέρι μας: την ψήφο των αιρετών μας στο συμβούλιο επιλογής. Εκεί μπορεί να υποστηριχθεί η θέση που θα εκφραστεί από τους συλλόγους διδασκόντων και η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην τελική επιλογή – μοριοδότηση. Άρα, δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στην αδρανοποίηση των αιρετών μέσω της «αποχής» τους από τη διαδικασία.
Συμπληρωματικά, είχαμε μόλις χθες και απόφαση της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για το συγκεκριμένο θέμα και στην οποία ψηφίστηκε με ψήφους 7-2 η συμμετοχή των αιρετών στις διαδικασίες.
Η ψηφοφορία που διεξήχθη τελικά στο ΔΣ της δικιάς μας ΕΛΜΕ, δεν ανέδειξε πλειοψηφούσα πρόταση, εφόσον ψήφισε «λευκό» ο συνάδελφος Κίντας.
Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης και εφόσον η ΑΣΚ επέμεινε στην διατήρηση των σημείων τριβής στην αρχική της ανακοίνωση, ο Πρόεδρος συνάδελφος Κούστας ανακοίνωσε ότι «περνάει» η πρόταση της ΑΣΚ, κάνοντας όπως είπε χρήση της διπλής ψήφου του ως Προέδρου και ανακοίνωσε ως αποτέλεσμα 4-3-1, την ίδια ώρα που δηλώσαμε σαφώς ότι η πρότασή του είχε 4 ψήφους απέναντι και δεν τίθεται θέμα ισοψηφίας.
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την καταστατική αυθαιρεσία του Προέδρου της Ένωσης και να του συνιστήσουμε να είναι πιο προσεκτικός την επόμενη φορά που θα θελήσει να επιβάλλει τις απόψεις της παράταξής του στην πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Στη θέση του στο παρελθόν, η παράταξή μας δια των στελεχών της επιζητούσε και πετύχαινε να έχει ευρύτατες συναινέσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων.
Προφανώς δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της …ιδιότυπης ψηφοφορίας τόσο γιατί δεν νομιμοποιείται τέτοια διαδικασία βάση καταστατικού, όσο και γιατί η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ θεωρεί δια της ψήφου της και των τοποθετήσεων ότι είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των συμφερόντων των εκπαιδευτικών.